Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Už šlapinimąsi į jūrą – nemenka bauda: ar tai poilsiautojams įkrės proto?

Manoma, kad šią vasarą į Ispaniją atvyks rekordinis lankytojų skaičius, todėl Kosta del Solio regionas imasi prevencijos prieš vieną mažiau aptariamą šalutinį turizmo poveikį – šlapinimąsi jūroje, rašoma „Euronews“.
Maudynės jūroje
Maudynės jūroje / Shutterstock nuotr.

Įkvėptas šiaurinio Ispanijos miesto Vigo, kuris prieš dvejus metus įvedė iki 750 eurų baudas už šlapinimąsi jūroje, Marbelja seka šiuo pavyzdžiu ir daugiau nei dvigubai padidina savo baudas (anksčiau 300 eurų), kad prilygtų Vigo baudoms.

Praėjusią savaitę Marbeljos miesto tarybos nariai nubalsavo už jūros apsaugą ir patvirtino potvarkį, kuriuo draudžiama šlapintis po vandeniu 25 Malagos savivaldybės paplūdimiuose.

Shutterstock nuotr. / Marbelja
Shutterstock nuotr. / Marbelja

Viešai šlapintis draudžiama ir sausumoje, tačiau tai šiek tiek lengviau kontroliuoti. Kol kas nežinoma, kaip gelbėtojai atpažins poilsiautojus, kurie slapta šlapinasi po bangomis.

Negalima šlapintis į jūrą, bet galima rūkyti ant smėlio

Tai nėra vienintelis draudimas, minimas naujajame potvarkyje, kuris dar turi praeiti viešąsias konsultacijas, kad taptų įstatymu.

Paplūdimių lankytojams nebebus leidžiama žaisti su kamuoliais vandenyje ar rezervuoti plotą su skėčiu. Taip pat nustatytos naujos taisyklės, pagal kurias šunys turi būti laikomi atokiau nuo vandens ir tik šunims skirtuose paplūdimiuose.

Rūkaliai gali toliau rūkyti, tačiau už šiukšlinimą cigarečių nuorūkomis ar maisto likučiais numatytos baudos.

Kiti Ispanijos paplūdimių miestai, kuriuose turistai yra atsakingi

Šiauriniame Galisijos regione esančiame Vigo mieste už šlapinimąsi pajūryje nuo 2022 m. taikoma 750 eurų bauda: tai vadinama „higienos ir sanitarijos taisyklių pažeidimu“.

Shutterstock nuotr. / Benidormas, Ispanija
Shutterstock nuotr. / Benidormas, Ispanija

Tuo tarpu Benidorme už muilo ar šampūno naudojimą paplūdimio dušuose galite būti nubausti didele 660 eurų bauda. Ši atostogų vieta taip pat baudžia rūkalius (2000 eurų) ir vėlyvų naktų mėgėjus: už išėjimą ant smėlio nuo vidurnakčio iki 7 val. ryto gali tekti sumokėti 1200 eurų.

Rūkyti draudžiama ir daugelyje paplūdimių Maljorkoje, Ibisoje ir Menorkoje.

Kodėl blogai šlapintis į jūrą?

Nors šlapimą sudaro apie 95 proc. vandens, jis yra toksiškas vandenynų gyvūnijai ir augalijai, gali prisidėti prie biologinės įvairovės naikinimo ir ypač kenkia koraliniams rifams. Tuose likusiuose 5 proc. yra karbamido (daug azoto), bakterijų ir vaistų likučių, todėl šlapintis į jūrą uždrausta Portugalijoje ir Tailande.

Nors šlapimą sudaro apie 95 proc. vandens, jis yra toksiškas vandenynų gyvūnijai ir augalijai.

Tačiau Amerikos chemikų draugijos mokslininkai paneigė šias mintis, sakydami: „Mūsų misija – informuoti, kad galima eiti į vandenyną“, nes „karbamido kiekis mūsų šlapime yra nereikšmingas, palyginti su jūros tūriu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi