Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užupis sujungtas su Škotija – atidengta konstitucija geilų kalba

Penktadienį Užupis aidėjo nuo škotų kalbos ir linksmybių. Minint garsaus škotų poeto ir tautos bardo Roberto Burnso (1759 - 1796 m.) gimtadienio datą, Vilniaus Paupio gatvėje Konstitucijų sienoje iškilmingai atidengta lenta su Užupio konstitucija škotų-geilų kalba. Gal daugelį vis dar nustebins, bet škotų Lietuvoje istorija siekia kelis šimtmečius.
Užupyje atidengta konstitucija škotų kalba
Užupyje atidengta konstitucija škotų kalba / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 2 Užupis Škotija

Užupio Respublikos Konstitucijų sieną Paupio gatvėje jau puošia daugiau nei 30 lentų viso pasaulio kalbomis. Į iškilmingą jų rikiuotę penktadienį buvo įtraukta ir škotų-geilų kalba. Konstitucija atidengta Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje iniciatyva ir Užupio bendruomenės dėka.

,,Šis renginys jungia dvi mažas, tačiau savimi labai besididžiuojančias tautas – škotus geilus ir užupiečius. Bendras jų bruožas atskleidžia, kaip mažos grupės gali tapti didelių idėjų šaltinis. Kitaip tariant, Užupis yra Vilniaus širdis, o geilai yra Škotijos širdis“, – minint 20-ąją Didžiosios Britanijos prekybos rūmų Lietuvoje sukaktį, pabrėžė jos valdybos pirmininkas Chrisas Butleris.

Ceremonijos metu skambėjo škotiška muzika, Edinburgo universiteto keltų ir škotų studijų vyriausiasis dėstytojas dr. Williamas Lambas skaitė Užupio konstituciją geilų kalba, o oficialias kalbas vainikavo škotų dūdmaišininkas Rossas Frenchas.

Vėliau šventė persikėlė į „Užupio kavinę“ – Užupio Respublikos Parlamentą, kur pristatytos škotų kultūros ir muzikos tradicijos. Svečiai vaišinti tradiciniais škotiškais gėrimais bei patiekalais, tarp kurių – ir garsusis hagis.

Lietuvos ir Škotijos ryšiai siekia kelis šimtmečius. Kėdainiuose nuo XVII a. pirmos pusės iki XVIII a. vidurio gyveno škotai presbiterionai. Daugiau apie įdomią jų istoriją skaitykite čia: Kas sieja škotus su Lietuva?

Škotijos geilų kalba priklauso keltų kalbų grupei. Ją vis dar vartoja apie 1,5 % (apie 60 tūkstančių) Škotijos gyventojų, o nuo 2005 m. ji turi oficialios kalbos statusą. Kaip ir lietuvių kalba, škotų geilų kalba siekia turtingas ir gilias tradicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito