Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vandens telkinys prie Negyvosios jūros nusidažė kraujo spalva. Kas čia nutiko?

Neįprastas fenomenas pastebėtas prie Negyvosios jūros. Jordanijos Moabo regione nedidelis vandens telkinys prie pat Negyvosios jūros nusidažė kraujo raudonumo spalva, o nuotraukos pasklido socialiniuose tinkluose.
Metų pradžioje raudonai buvo nusidažęs ir Ras Al Khaimah ežeras JAE. Tuomet jo spalvą pakeitė raudonieji dumbliai
Metų pradžioje raudonai buvo nusidažęs ir Ras Al Khaimah ežeras JAE. Tuomet jo spalvą pakeitė raudonieji dumbliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Teorijos, kuriomis žmonės dalijosi internete, įvairiausios. Dalis prisiminė ir istoriją apie marą Egipte, kuris aprašoma Biblijoje, – iš pradžių Nilo vanduo virto krauju. Norintieji surasti daugiau religinių asociacijų, primena ir tai, kad Sodoma ir Gomora, kurios buvo sunaikintos už nedorą žmonių gyvenimą, taip pat esą buvo prie Negyvosios jūros.

Bet ką apie tai sako mokslas?

Jordanijos vandentvarkos ministerijos pareigūnai paėmė vandens mėginius, tačiau kol kas dar rezultatų nėra gauta.

Viena iš versijų – vandenį nudažė bakterijos arba dumbliai. Kai kurie jų sugeba pakeisti vandens spalvą, kai sureaguoja su saulės šviesa.

Visgi ši teorija nepaaiškina, kodėl vanduo staiga pasikeitė tik vienoje vietoje. Be to, Negyvoji jūra visus metus yra gausiai apšviečiama saulės, o ne tik dabar, į ką ir galėtų staiga sureaguoti bakterijos ar dumbliai.

Kita teorija – už spalvos pasikeitimą atsakingi geležies oksidai. Bet ir čia kyla abejonių, nes nėra paaiškinimo, kaip staiga didelis kiekis jų atsirado jūroje ir kaip jie spalvą galėjo pakeisti tokiu greičiu.

Bene įtikinamiausia teorija – vandens užteršimas. Jordanijos gyventojai jau pradėjo kaltinti valdžią, kad ši slepia taršos kaltininką. Valdžia teigia, kad vandens tyrimo rezultatai bus paskelbti artimiausiomis dienomis. Ji taip pat ramina, kad spalvą pakeitė tik mažas vandens telkinukas, kuris nesusijungia su pačia Negyvąja jūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas