Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasarok ir pamatyk Lietuvoje: įspūdingiausi vėl atveriami apžvalgos bokštai

Du mėnesius nebuvo galima lipti į apžvalgos bokštus. Pagaliau šią savaitę jie atsivėrė – ir gražiausius Lietuvos peizažus vėl galime apžvelgti užkopę arčiau dangaus. Štai TOP 15 bokštų šios vasaros kelionėms.
Vasarok ir pamatyk Lietuvoje: įspūdingiausi vėl atsiveriantys apžvalgos bokštai
Vasarok ir pamatyk Lietuvoje: įspūdingiausi vėl atsiveriantys apžvalgos bokštai

Kelionių po Lietuvą portalas „Pamatyk Lietuvoje“ su 15min kelionių rubrikos „Pasaulis kišenėje“ skaitytojais dalijasi daugiausiai keliautojų dėmesio sulaukiančiais apžvalgos bokštais. Primename, kad lankantis juose yra privalu laikytis karantino taisyklių – lankytojų srautai bus reguliuojami pagal nustatytus saugumo reikalavimus, leidžiant iki 5 žmonių arba šeimas, išlaikant atitinkamus atstumus ir kt.

Birštono apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Atidarytas vos praėjusių metų liepą, jis iškart tapo vienu populiariausių traukos objektų Lietuvoje. Tekdavo net valandžiukę eilėje palūkuriuoti. Lankytojai čia gali užkopti į 45 metrų aukštį, o įskaičiuojant ir Škėvonių gūbrį, užkopusieji į bokštą atsiduria net 92 metrų virš jūros lygio aukštyje. Į viršų veda 300 pakopinių laiptų, o juos įveikus atsiveria pasakiška panorama: užlipusieji mato dvi Nemuno kilpas, Nemuno slėnį, akmeningąjį Nemuno intaką Kriokšlį, Nemuno juosiamą Punios šilo sengirę, Siponių mišką, Verknės upės slėnį, Birštono atragį, Kernuvių atodangą, o tolumoje – Prienus ir galbūt Alytų.

Merkinės apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Ant aukšto Nemuno kranto iškilęs bokštas turi dvi apžvalgos aikšteles – 15 ir 25 m aukštyje. Originali bokšto forma derina prie aplinkos, prie Dzūkijos pušų – atramos tarsi primena savotišką gojelį, o į bokštą kopiama lyg miško takeliu. Kopiant aukštyn atsiveria vis platesnė Dzūkijos nacionalinio parko panorama, galima pasigrožėti ir Merkinės miesteliu bei virš jo kylančiomis Merkinės Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo bažnyčia, krašto muziejaus smaile. Verta čia užkopti vakarop, kai į šilus besileidžianti saulė nuauksina Nemuno vandenis.

Kirkilų apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Biržų krašte iškilęs neabejotinai vienas unikaliausių apžvalgos bokštų šalyje. Daugiau nei 30 m siekiantis Kirkilų apžvalgos bokštas primena kanoją arba grimztančią valtį. Užkopus į viršų atsiveria išskirtiniai vaizdai – tarsi vandens labirintas, kurį sukuria Kirkilų karstiniai ežerėliai. Vasarą jie dar ir nusidažo rausvomis spalvomis. Tuo pasirūpina vandenyje gyvenančios sieros bakterijos, kurios esant tam tikrai temperatūrai nusidažo raudonai, todėl ežerėliuose vanduo tampa neįprastos spalvos.

Medžių lajų takas

Tikslios koordinatės – čia

Pirmasis toks takas Baltijos šalyse metai po metų nepraranda populiarumo. Čia apie 300 metrų ilgio taku galima pasivaikščioti tarp medžių viršūnių, o tuomet dar apylinkes apžvelgti iš 35 metrų aukščio apžvalgos bokšto. Atsiveria Anykščių šilelis, Šventosios upės vingiai, lygumos. Ši vieta išsiskiria ir tuo, kad yra įrengtas visas kompleksas – įdomi ekspozicija, Puntuko akmuo, viską supa pats Anykščių šilelis. Tai nėra tik takas ir bokštas.

Mindūnų apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Kol nebuvo atidarytas apžvalgos bokštas Birštone, šis buvo pats aukščiausias Lietuvoje – aikštelė įrengta 36 m aukštyje. Nors aukščiausiojo vardo neteko, bet Mindūnų apžvalgos bokštas dėl to netapo prastesniu. Čia keliautojus pasitinka pasakiška didinga Labanoro regioninio parko panorama. Nuo jo galima pažvelgti į Baltuosius Lakajus, Juoduosius lakajus, Siesarties ežerą, salas ir nuostabiąją Labanoro girią.

Krekenavos apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Apžvalgos aikštelė čia įrengta 25 m aukštyje nuo žemės paviršiaus. Iš jos galima grožėtis Nevėžio slėniu ir apžvelgti aplinkines teritorijas maždaug 10 km atstumu. Slėnyje puikiai matosi išsirangiusi Nevėžio upė, įvairių formų senvagės, užutekiai. Tolumoje matyti Krekenavos miestelis, mažosios bazilikos bokštai, buvusio Slabados malūno užtvanka, Krekenavos tvenkinys, apsuptos dirbamų laukų ir pievų ūkininkų sodybos ir miškų platybės.

Siberijos apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Siberijos apžvalgos bokštas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Siberijos apžvalgos bokštas

Dviračiu ar pėsčiomis iš Platelių galima nukeliauti iki Beržoro bažnytkaimio, pakeliui užlipant ant Cidabro kalno esančio apžvalgos bokšto (15 m aukščio). Iš bokšto matyti Platelių ir Beržoro ežerai, Siberijos pelkė – viena vertingiausių pelkių Žemaitijos nacionaliniame parke, paskelbta telmologiniu draustiniu, Beržoro kaimas, pietinė Platelių miestelio dalis, Liepijų miškas.

Metelių apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

VSTT nuotr./Metelių apžvalgos bokštas
VSTT nuotr./Metelių apžvalgos bokštas

Pietinėje Metelių kaimo dalyje, prie kelio Nr. 181 Seirijai–Simnas–Igliauka, stūkso 15 metrų aukščio Metelių apžvalgos bokštas. Nuo jo atsiveria Metelio ežero, Metelių kaimo, Kimsinės pievos panorama ir siauras Dusios ežero ruožas. Šiltuoju metų laiku Metelio ežero įlankoje stebimi gausūs gulbių nebylių ir juodų nardančių paukščių, laukių, būriai. Iš medžio ir metalo pastatyta bokšto konstrukcija primena susuktą nendrių pėdą.

Aukštagirės apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

PamatykLietuvoje.lt nuotr./Aukštagirės apžvalgos bokštas
PamatykLietuvoje.lt nuotr./Aukštagirės apžvalgos bokštas

Žemaitijos aukštumos! Aukštagirės kalnas – tai aukščiausia Aukštagirės geomorfologinis draustinio kalva (apie 215 metrų). Užlipus į apžvalgos bokštą, atsiveria kalvotosios Žemaitijos kraštovaizdis.

Tytuvėnų apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Nuo 15 m. aukščio bokšto (dar vadinamo Kokmaniškės arba Majako) atsiveria įspūdingas Tytuvėnų apylinkių kraštovaizdis: matosi Pašakarnio tvenkinys, dvaro parkas, Gomertos kraštovaizdžio draustinio miškai, o gerai įsižiūrėjus tolumoje galite pamatyti Šiluvos bažnyčią.

Sirvėtos apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Luko Balandžio / 15min nuotr./Didžiasalio regykla „Arka“
Luko Balandžio / 15min nuotr./Didžiasalio regykla „Arka“

Šis 2013 metais pastatytas bokštas dėl savitos konstrukcijos dar yra vadinamas „Arka“. Iš 14 metrų aukščio bokšto apžvalgos aikštelės atsiveria Didžiasalio kaimo ir Sirvėtos regioninio parko kalvota kraštovaizdžio panorama.

Šiliniškių apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Čia stovintis išskirtinių formų Šiliniškių apžvalgos bokštas yra pirmoji apžvalgos aikštelė Lietuvoje, įrengta ant mobiliųjų telekomunikacijų anteninio bokšto. Iš 30 metrų aukščio atsiveria kvapą gniaužianti panorama – Šiliniškių gūbrio ir aplinkinių ežerų ežerėlių vaizdai.

Kalnų Šiaulės kalno apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Netoli Tytuvėnų net kelios legendos pasakoja apie karius ar net ištisą kaimą prarijusią žemę. Pakilęs ant Šiaulės žemės apžvalgos bokšto gali nuspėti, kodėl gimė tokie pasakojimai – akis ryja įvairias kalvas ir kalveles, miškus. Lengva patikėti teorija, kad kažkur čia lietuviai galbūt išties sustabdė Kalavijuočių ordiną. Kalnų kaime 21 metro aukščio apžvalgos bokštas stovi ant aukščiausios apylinkėse kalvos, kuri prideda dar 9 metrus aukščio.

Kamanų apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kamanų apžvalgos bokštas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kamanų apžvalgos bokštas

Šalia mokomojo tako Kamanų gamtiniame rezervate pastatytas 30 m aukščio apžvalgos bokštas su dviem apžvalgos aikštelėmis. Įlipus į apžvalgos bokštą atsiveria panorama su vaizdingomis Kamanų pelkės plynėmis ir salomis, aplinkui besidriekiančiais miškais. Tolumoje matyti Akmenės kraštui būdingas lygumų kraštovaizdis. Pastaba: bokštą galima aplankyti tik iš anksto susitarus su rezervato direkcija.

Veisiejų apžvalgos bokštas

Tikslios koordinatės – čia

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veisiejų apžvalgos bokštas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veisiejų apžvalgos bokštas

Veisiejų regioninio parko apžvalgos bokštas įrengtas Kailinių kaime, Snaigyno ežero šiaurės vakarinėje dalyje. Iš 15 metrų aukščio apžvalgos bokšto galima grožėtis trimis ežero salomis, jo vaizdu, o iš kitos pusės – atsiveriančia Veisiejų panorama. Statinys forma primena taurę ar vėjo sūkurį. Ant truputį pasvirusių kolonų rato įrengta aikštelė, į kurią veda sraigtiniai laiptai.

Visus Lietuvos apžvalgos bokštus rasite čia.

O daugiau maršrutų kelionėms rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas