Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasaros atostogų kryptis – turistų nenuvargintas ir draugiškas Maltos salynas

Dauguma turistų, vykstančių į Maltą, įsivaizduoja, kad tai – viena sala, kuri verta tik pliažinio poilsio. Tačiau taip nėra – Maltos salynas apima tris gyvenamas salas bei daugybę negyvenamų salelių.
Išplaukiant iš vidinės jūros
Malta: išplaukiant iš vidinės jūros / Udriaus Armalio nuotr.

Tad šis tekstas apie tai, kaip nusileidę Valetos oro uoste savaitės poilsio metu galite atsidurti skirtinguose pasauliuose – nuo sostinės triukšmo iki visiškos idilės ir ramybės.

Udriaus Armalio nuotr./Comino salos ligoninė
Udriaus Armalio nuotr./Komino salos ligoninė

Ramybės sala – Kominas

Didžioji dalis turistų Komino (Comino) salą žino dėka Žydrosios lagūnos – puikaus smėlio paplūdimio, kurio taip trūksta maudynėms Maltos saloje. Visi laiveliai, plaukiantys į Komisą, visada sustoja būtent čia. Bet maudynių metu būkite atsargūs – besimaudant jūsų kojas nuolat kandžios žuvytės, kurių įkandimas yra labai nemalonus.

Udriaus Armalio nuotr./Laukinis paplūdimys, Comino
Udriaus Armalio nuotr./Laukinis paplūdimys, Komino saloje

Atsibodus maudynėms tradicinėje vietoje išdrįskite pakeliauti po salą - nors sala ir mažytė, bet slepia daug paslapčių. Pavyzdžiui: čia buvo ištremtas kabalistas Abrahamas Abulafia, išlikęs Santa Maria (Šv. Marijos) bokštas mena piratus ir prancūzų blokadą, o buvusioje raupsuotųjų ligoninėje vis dar gyvena vietinių gyventojų šeima.

Udriaus Armalio nuotr./Comino salos Šv. Marijos bokštas
Udriaus Armalio nuotr./ Šv. Marijos bokštas

Jei norėsite romantiškai praleisti vakarą ir pasilikti saloje nakčiai, jūsų paslaugoms bus vienintelis šios salos viešbutis, įsikūręs prie San Niklaw įlankos. Beje, ką šioje saloje veikia policijos skyrius, net ir man liko paslaptis...

Udriaus Armalio nuotr./Azūrinis langas, Gozo sala
Udriaus Armalio nuotr./Azūrinis langas, Gozo sala

Gozo sala – turistų neišlepinti vietiniai gyventojai

Didžioji dalis turistų Gozo salą pažįsta vienadienės ekskursijos metu – pagrindiniai lankytini objektai, trumpas atokvėpis ir atgal į Maltą. Tiek laiko neužtenka, kad pažintumėte šią vietą. Bet jei jūs išsinuomosite vilą iš vietinių žmonių ir pasiliksite bent savaitgaliui, tikėtina, kad sala atskleis visiškai kitas spalvas.

Udriaus Armalio nuotr./Vakaras Gozo saloje
Udriaus Armalio nuotr./Vakaras Gozo saloje

Legendos ir istorija

Skaitėte Homero „Odisėją“? Girdėjote apie nimfą Kalipsę? Taip taip, būtent Gozo saloje ji užlaikė Odisėją septyneriems ilgiems metams, būtent čia galite aplankyti olą, kurioje Kalipsė laukė Odisėjo sugrįžimo.

Na, o ekskursijos metu, be abejo, aplankysite neolito laikų civilizacijos liekanas, pačią Gozo salos sostinę Viktoriją ir, aišku, apiplauksite vidinę jūrą bei Žydrąjį langą.

Viktorijos tvirtovė kasmet atveria vis kitas erdves – nuo buvusių grūdų saugyklų iki parako sandėlių; kiekviena aplankyta bažnyčia primena išskirtinį meno kūrinį; o pakliūti į stalaktitų urvą galima vos ne iš nuosavo namo kiemo... Pagaliau, kam tas autobusas, juk po salą galima keliauti ir arkliais ar karieta. Visa tai rasite, jei tik norėsite ir skirsite laiko Gozo salai.

Udriaus Armalio nuotr./Marsaforn pakrantė
Udriaus Armalio nuotr./Marsaforn pakrantė

Pliažai ir kurortai

Gozo saloje galite rinktis, ką veikti: ilsėtis prie jūros viešbučiuose ar apartamentuose. Tiesa, yra tik keletas kurortinių miestelių.

Vienas iš jų – Marsalform. Galima rinktis vieną iš vilų, esančių ne prie jūros.

Tik jūs galite nuspręsti, ar norite girdėti jūros ošimą, ar vakare būti prie baseino ir klausytis po visą salą sklindančių varpų gausmo.. Kad ir kur įsikursite – geriausias salos pliažas vis tik yra Ramla Bay, iki kurio galėsite nukakti vietiniu autobusu.

Tiesą sakant, mane labiausiai nustebino, kad šioje saloje yra įsikūręs ir „Kempinski“ tinklo viešbutis.

Udriaus Armalio nuotr./Ramla Bay paplūdimys
Udriaus Armalio nuotr./Ramla Bay paplūdimys

Naktinis gyvenimas

Koks dar naktinis gyvenimas, kai kiekvieną savaitgalį vasaros metu nuo penktadienio iki sekmadienio vyksta šventė, kuriai kiekvieną savaitę ruošiasi vis kitas miestelis!

Udriaus Armalio nuotr./Miestelio šventės – įdomus reginys turistams
Udriaus Armalio nuotr./Miestelio šventės – įdomus reginys turistams

Tai miestelio naktinė fiesta – čia susirenka pabendrauti visi miestelio gyventojai bei jų draugai. O pagrindinis šventės akcentas – procesija, kurios metu aplink miesto bažnyčią nešama šventojo skulptūra. Pačią ceremoniją lydi šviesų, muzikos ir fejerverkų šou. Vis dėlto šioje šventėje svarbesnė ne pati procesija, o žmonių bendravimas – vien būdamas ten tampi šventės dalyviu.

Udriaus Armalio nuotr./Miestelio šventės
Udriaus Armalio nuotr./Miestelio šventės

Draugiški žmonės

Kol galite, būtinai aplankykite šią salą - čia žmonės nuoširdžiai džiaugiasi kiekvienu atvykusiu turistu: pradedant prekybos centro pardavėja, kuri važiuodama mašina prie mūsų sustojo ir užklausė: „Ei, šiandien karšta. Gal aš jus pavešiu?“, baigiant senute autobuse, kuri, sužinojusi, kad esame ne vietiniai pasiūlė būtinai aplankyti miestelio bažnyčią: „Ji nuostabi“.

Udriaus Armalio nuotr./Senieji druskos gavybos plotai prie Marsaforn
Udriaus Armalio nuotr./Senieji druskos gavybos plotai prie Marsaforn

Grįždamas į Maltą vis galvojau: kodėl neaplankiau dar vienos viduramžio tvirtovės ir neparagavau tradicinės sriubos? Ir pasižadi sau, kad kitą kartą būtinai tai padarysi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento