Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Velykos Čekijoje – su daugybe mugių ir renginių pilyse bei dvaruose

Pavasaris – idealus metas kelionei į Čekiją. O jei šioje šalyje lankysitės per Velykas, turėsite progą pajusti, kaip šią šventę mini čekai.
Praha
Praha / „CzechTourism“ archyvo nuotr.

Tradiciškai prieš Velykas įvairiuose Čekijos miestuose, pilyse ir rūmuose rengiamos mugės. Lankytojai čia gali įsigyti ne tik įvairių velykinių puošmenų, paragauti tradicinių patiekalų, bet ir įsigyti dovanų, rašo „CzechTourism“.

„CzechTourism“ archyvas/Velykos Prahoje
„CzechTourism“ archyvas/Velykos Prahoje

Prahoje Velykų mugė vyksta nuo balandžio 1 d. ir tęsis iki balandžio 17.

Senamiesčio aikštėje įsikūrusioje mugėje savo gaminiais prekiauja daugybė tautodailininkų, taip pat pasirodymus rengia šokėjai, muzikantai, demonstruojami senieji amatai, mokoma, kaip dekoruoti margučius, pasigaminti žvakes ir panašių dalykų.

Tačiau Praha – ne vienintelė vieta, kur šiuo metu šurmuliuoja velykinė mugė.

Žleby rūmuose, kurie yra apie 100 km į rytus nuo Prahos, balandžio 14-17 dienomis rengiama mugė speciali kulinarinė ekskursija.

Hrádek u Nechanic rūmai balandžio 8-17 dienomis pristatys įdomybes, susijusias su Velykų istorija bei Čekijos ir užsienio papročiais.

Įdomią programą rengia taip pat pilys ir rūmai: Křivoklát, Veltrusy, Loučeň, Sovinec, Sychrovo rūmai ir kiti.

Kaip Velykas švenčia čekai?

Čekija turi labai daug Velykinių liaudies papročių ir tradicijų. Viena iš populiariausių yra „pomlázka“ Velykų pirmadienį – simbolinis merginų ir moterų plakimas per kojas gluosnių vytelių rykštėmis. Šis simbolinis plakimas esą garantuoja gerą sveikatą visiems metams.

Kai kuriuose regionuose iki šiol gyva tradicija Velykų rytą laistytis vandeniu.

Daugelyje Čekijos kaimų yra ėjimo nuo namų į namus su mediniais plaktukais paprotys. Taip jaunuoliai kviečia visus tikinčiuosius į bažnyčią, nes Didžiosios savaitės metu varpais neskambinama. Jie tyli nuo Didžiojo ketvirtadienio, kuris Čekijoje vadinamas Žaliuoju ketvirtadieniu) iki Didžiojo šeštadienio, kuris čia vadinamas Baltuoju šeštadieniu).

Čekams Velykos neįsivaizduojamos be kepinių – dauguma šeimininkių tai progai kepa biskvitinius avinėlius, dengtus šokoladu arba cukrumi, meduolius, mielinius kepalo formos pyragus su razinomis, vadinamus „mazance“, „jidáše“ – mielines bandeles su medumi bei „boží milosti“ – sausainius, apibarstytus cukraus pudra.

Jan Kolář nuotr./Velykos Rožnove prie Radhoštėmo
Jan Kolář nuotr./Velykos Rožnove prie Radhoštėmo

Su seniausiais čekų Velykų papročiais galima susipažinti skansenuose, pvz. Rožnove prie Radhoštėmo Moravijoje, kuris turistams atviras balandžio 15-17 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas