Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viena diena Malagoje: ką įdomaus apžiūrėti ir nuveikti?

Anksčiau poilsiautojai į Malagą numodavo ranka – esą didelis triukšmingas miestas tinkamas tik trumpam stabtelėjimui pakeliui į smėlėtus Kosta del Solio kurortus. Tačiau šiandien Malaga kratosi „trumpos pakelės stotelės“ įvaizdžio ir siūlo stebėtinai daug kultūros ir pramogų.
Malaga, Ispanija
Malaga, Ispanija / 123RF.com nuotr.

Šia prasme Malagoje net geriau apsilankyti žiemą, kai mažiau turistų, o jūra per šalta ir nekils pagundos iškart dumti į paplūdimius – liks daugiau laiko geriau pažinti šį didelį ir labai gyvybingą miestą.

Vis dėlto aš jam turėjau tik vieną dieną, todėl šis tekstas puikiai pritaikomas vasarai, jei ilgiau leisti laiko mieste nepanorėsite, tačiau vis dėlto suteiksite jam galimybę jus sužavėti – Malaga verta daugiau nei greitas spurtas pakeliui iš oro uosto ir į jį.

Taigi – jūsų dėmesiui planas vienai dienai, jei skubate, bet vis dėlto norite pamatyti kuo daugiau spalvingosios Malagos veidų.

123RF.com nuotr./Malaga, Ispanija
123RF.com nuotr./Malaga, Ispanija

Architektūra ir istorija

Po senamiestį galima klaidžioti ilgiau, tačiau, jei laikas spaudžia ir visų bažnyčių ir muziejų aplankyti vis tiek neketinate, šaukite tiesiu taikymu į katedros aikštę ir pasigrožėkite įspūdinga Malagos katedra.

Visai čia pat bus ir romėnų teatro liekanos, o už jų – abi Malagos pilys.

Taip, Malagoje išties yra dvi pilys – Alcazaba ir Gibralfaro pilis (Castillo de Gibralfaro). Idealiu atveju įdomu aplankyti abi, tačiau jei reikia rinktis, eikite į Alcazabą – kitaip nei daugelio žinomesnių rūmų lankymas, bilietas į šią pilį nebrangus (3,50 euro), o visas istorinis kompleksas tikrai įspūdingas – Malagos Alcazaba su jos sodais ir gynybiniais įtvirtinimais laikoma vienu geriausiai išlikusių tokio tipo pastatų visoje Ispanijoje.

Maistas, maistas…

Tik ne paelija ir ne sangrija!

Taip, restoranuose rasite ir jų, nes užsieniečių labiausiai lankomose zonose valgiaraštis ir pritaikytas turistų lūkesčiams, tačiau vietos virtuvė gali pasiūlyti daug daugiau nei stereotipiniai patiekalai, kurie net nėra būdingi šiam regionui (paelija – tradicinis Valensijos patiekalas, o sangriją ispanai geria retai, daug populiaresnis alus, o vasarą – lengvas tinto de verano gėrimas, kuriam vynas sumaišomas su vaisvandeniais).

Geras (ir pigesnis nei „Rimti“ restoranai) būdas paragauti visko po truputį – tapų barai. Jei neskaičiuojate kalorijų, galite papusryčiauti kaip vietiniai – užsukti į „churrería“ (kavinę, kurios specializacija – pailgi, aliejuje gruzdinti saldžios tešlos „piršteliai“ – churros, juos reikia merkti į karštą šokoladą – štai jums ir ispaniški pusryčiai: „churros con chocolate“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliejuje gruzdinti saldžios tešlos „piršteliai“ – „churros“ – su karštu šokoladu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aliejuje gruzdinti saldžios tešlos „piršteliai“ – „churros“ – su karštu šokoladu

Vasarą puikiai pasotina ir atgaivina šalta aštri pomidorų sriuba „salmorejo“ (vietinis gaspačo variantas), o vienas keistesnių patiekalų turbūt bus „rabo de toro“ – troškinto jaučio uodegos gabaliukai.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Troškinto jaučio uodegos gabaliukai
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Troškinto jaučio uodegos gabaliukai

Ne tik smaližiams, bet ir šiaip smalsuoliams būtina aplankyti miesto centre esantį Atarazanaso turgų (Mercado Central de Atarazanas).

Čia – ir labai gyva atmosfera, ir visa Andalūzijos virtuvė kaip ant delno, tiksliau, toje virtuvėje naudojami ingredientai – nuo jūros gėrybių, vietinių sūrių iki įspūdingo dydžio ir įvairovės vaisių ir daržovių.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Malaga
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Malaga

Įspūdingas ir pats pastatas, su aukštomis arabiško stiliaus arkomis ir vitražais.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Malaga
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Malaga

Paplūdimys

Žinoma, jūsų pasirinkimui – visi Kosta del Solio paplūdimiai, tačiau jei norisi trumpam niurktelėti į jūrą pačiame Malagos mieste, praktiškiausias pasirinkimas – La Malaguetos paplūdimys visai šalia centro.

Sezono metu gali būti pilnas žmonių ir nelabai švarus, ir teks maudytis su betoniniais daugiaaukščiais fone, tačiau bus ir palmių, ir geltono smėlio, ir šilta mėlyna jūra – atostogų nuotaika garantuota.

123rf.com nuotr./Malaga
123rf.com nuotr./Malaga

Muziejai

Turbūt žymiausias – Pablo Picasso muziejus. Bet yra ir gausybė kitų – Muzikos, Šiuolaikinio meno, Stiklo muziejus ir kt.

Jei labai norite pamatyti vieną ir žymiausią – tebūnie Picasso, jei taupote – geras pasirinkimas bus nemokamas Šiuolaikinio meno muziejus labai gyvybingame El Soho rajone, o jei domitės vynu, galbūt patiks nedidukas, šiek tiek atokiau esantis Vyno muziejus, kurio darbuotojai puikiai kalba angliškai, gali nesustodami pasakoti apie vietos vynus ir, žinoma, leis paragauti vietinių andalūzietiškų vynų.

Alternatyva

Jau minėtasis El Soho rajonas, esantis visai šalia centrinio turgaus. Jis labai įdomus, nors dažnai turistų aplenkiamas.

Istorinio paveldo čia nedaug, priešingai – El Soho alsuoja moderniosios Malagos dvasia, anksčiau pilkus ir nuobodžius betoninius pastatus ir upės krantines puošia spalvingi grafičiai, vyksta aktyvus kultūrinis gyvenimas – veikia Šiuolaikinio meno muziejus ir teatras, yra daug meno galerijų ir dirbtuvių.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Malaga
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Malaga

Dieną gana neišvaizdžios gatvelės vakarais atgyja – čia viena šalia kitos rikiuojasi madingos kavinės ir geri, ne turistams, o vietiniams „maistautojams“ skirti restoranai. Verta užsukti, jei norite pajusti šiuolaikiškesnės, jaunos ir autentiškos Malagos skonį.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Malaga
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Malaga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas