Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viena ikoniškiausių gotikinių katedrų Europoje: metas vykti į Vokietiją

Vokietijoje stovi viena labiausiai atpažįstamų katedrų Europoje, gotikinio stiliaus ikona. Tai Kelno katedra, kurią verta aplankyti. Nors per Antrąjį pasaulinį karą Kelno miestas buvo bombarduojamas, katedrai pavyko išlikti. Statinys 1996 metais įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Apie šį turistų traukos objektą pasakoja leidinys „The Travel“.
Kelno katedra
Kelno katedra / 123rf.com nuotr.

Oficialus katedros pavadinimas – Šv. Petro ir Marijos katedra. Jos aukštis siekia 157 metrus – tai antroji pagal aukštį katedra Vokietijoje ir trečia visame pasaulyje.

Katedra stūkso Kelno senamiestyje.

Kelno katedros statybos truko visą amžinybę. Statyti šį pastatą pradėta dar 1248 metais, bet apie 1560 metus statybos stojo. Kaip vėliau paaiškėjo, statybos stojo ilgam.

Darbai atnaujinti tik 1840 metais, o pagal originalų, dar viduramžiais sukurtą statybų planą, baigti tik 1880 metais.

Įdomu yra tai, kad iš pradžių dabartinė katedra planuota kaip Šventosios Romos imperijos imperatoriaus maldos vieta, tačiau po daugiau nei 600 metų trukusių statybų, kai pastatas buvo baigtas statyti, imperija buvo nugrimzdusi giliai į istorijos puslapius.

Antrojo pasaulinio karo metais katedra išliko per stebuklą – į ją pataikė keturiolika aviacijos bombų, šalimais vyko intensyvus tankų mūšis – tačiau pastatas išliko, nors ir buvo stipriai apgadintas. Tuo metu pats Kelno miestas buvo kone sulygintas su žeme.

Per karą padaryta žala Kelno katedrai buvo baigta tvarkyti 1956 metais. Tačiau dėl vėjo, lietaus, natūralaus medžiagų dėvėjimosi ši katedra šiandien nuolat yra remontuojama ir restauruojama.

Žymiausias Kelno katedros meno kūrinys – Trijų karalių relikvija, kuri buvo kurta arkivyskupo Pilypo fon Heinsbero užsakymu. Sakoma, kad šioje relikvijoje saugomi trijų karalių išminčių palaikai.

Bažnyčioje yra didelis relikvijorius, pagamintas iš bronzos ir sidabro, papuoštas architektūrinėmis detalėmis, brangakmeniais.

Katedroje yra vienuolika bažnyčios varpų, o keturi iš jų išlikę iš Viduramžių laikų. Pirmasis varpas nulietas dar 1418 metais ir svėrė 3,8 tonos.

1922 metais buvo nulietas 24 tonas sveriantis varpas, kuris tuo metu buvo laikomas didžiausiu pasaulyje.

Šiandien Kelno katedra – lankomiausia lankytina vieta Vokietijoje. Kasdien ją aplanko per 20 tūkst. žmonių.

Ji yra antra pagal aukštį katedra Europoje. Tačiau aukščiausia dviejų bokštų katedra pasaulyje.

Kelno katedra smalsuoliams atvira kiekvieną dieną nuo 6 iki 20 val. Įėjimas į katedrą nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas