Mainais į šią prancūzų dovaną vietnamiečiai pasauliui padovanojo saldžios, šaltos tradicinės vietnamietiškos kavos
flickr.com nuotr./Vietnamietiškos kavos gėrimas |
pripildytą stiklinę. Ši kava paruošiama prancūziško stiliaus gariniame kavinuke, tada supilama į stiklinę su ledu, pasaldinama kondensuotu pienu ir išmaišoma. Kondensuotas pienas naudojamas dėl to, kad natūralaus Vietname gauti sudėtingiau, jis brangesnis.
Didžiausiame Vietnamo mieste Hošimine (buvusiame Saigone) vietnamietiškos kavos gausite kas antroje miesto kavinėje. Mažos plastikinės kėdutės išdėliotos palei sienas ir kiekviename praėjime. Užtenka tik prisėsti ir štai jau šeimininkė ruošia jums tradicinės vietnamietiškos kavos stiklą.
Žinoma, jei jums pabos vaikščioti karštame Vietnamo ore, visada galite užeiti į rimtesnę ir geriau įrengtą Hošimino kavinukę, kurioje šalia espresso, kapučino ar latte kavos gausite ir tradicinės šaltos vietnamietiškos.
Populiariausi vietnamietiškos kavos prekės ženklai „Cao Nguyen“, „Tay Nguyen“, „French Plantation“, „Blue cloud“ ir pati populiariausia „Trung Nguyen“. Būdami Hošimine ieškokite būtent šios kavos įvairių pasiūlymų. Saldi, gaivinanti vietnamietiška kava su ledu, šiek tiek primenanti tirpios kavos kokteilius, turėtų būti kiekvieno keliaujančio į Vietnamą būtinų padaryti dalykų sąraše.
O jei išdrįsite, turėsite paragauti ir pačios brangiausios pasaulio kavos, kuri dar vadinama „žebenkšties kava“. Kodėl reikia drąsos išgerti šios prabangios kavos keistu pavadinimu puodelį? Pasirodo, kavos pupelės perleistos per Azijos civetos (panašaus į žebenkštį gyvūnėlio) virškinamąjį traktą... Tai kuo išsituštino civeta – prabangiausia pasaulio kava.
Apie šią neįprastą kavą skaitykite daugiau kitoje Kavos kelionių dalyje.