Vietnamo virtuvė – pamišę dėl ryžių ir smirdinčios žuvies padažo

Vietnamas stebina keliautojus ne tik nepaprasta gamta, unikalia kultūra ar savo salų grožiu, bet ir tikrai išskirtine, beprotiškai, ypač europiečio skoniui, egzotiška virtuve. Pietryčių Azijos valstybė – lyg salotos, pagamintos iš daugybės skirtingų produktų.
Vietnamiečiai iš tiesų mėgsta ryžius
Vietnamiečiai iš tiesų mėgsta ryžius / Shutterstock.com

Čia susipynusios kinų, prancūzų ir net indų virtuvės tradicijos. Taigi lankantis Vietname tiesiog būtina pasiruošti tiek fiziškai, tiek morališkai ir pabandyti išragauti bent dalį mums nesuprantamų valgių. Tad pristatome jums keletą įdomybių apie šalies maisto gamybą.

1. Pamišę dėl ryžių

Išgirdus Vietnamo pavadinimą, daugelis jūsų atkuria vaizdą iš senų kino filmų ir ima įsivaizduoti vien miškus ir milžiniškas ryžių plantacijas.

Tačiau išties šioje šalyje yra ne tik ryžių. Čia gausu kurortų, naktinių miestų ir unikalių kaimų. Bet dėl vieno dalyko jūs teisūs – ryžiai čia be galo svarbūs.

Restorane net įprasta pastebėjus, kad jie baigiasi, iškarto paprašyti padavėjos, jog papildytų lėkštę. Taigi visi mūsų akiai ir ypač gomuriui keisti patiekalai, tokie kaip: kepta krokodilo mėsa, folijoje keptas ryklio pelekas, atviroje liepsnoje kaitinama gyvatė, varlių kojytės su daržovėmis ir, žinoma, šuns mėsa, beveik visais atvejais patiekiami su ryžiais. Šis, drėgnose Vietnamo žemėse, augantis maistas, vietiniams lyg lietuviams bulvės arba duona.

Shutterstock.com/Šviežumas – vienas svarbiausių dalykų vietnamietiškoje virtuvėje
Shutterstock.com/Šviežumas – vienas svarbiausių dalykų vietnamietiškoje virtuvėje

2. Viskas turi būti šviežia

Kitas, labai svarbus, vietnamietiškos virtuvės bruožas – nesvarbu, tai daržovės, mėsa ar žuvis, visi produktai privalo būti itin švieži. Ir tai galioja ne tik kalbant apie šviežią, ką tik nuskintą daržovę ar sugautą žuvį, bet ir apie maisto apdorojimą.

Šalies virėjai nenaudoja daug aliejaus ar apskritai nemėgsta ilgai kepti maistą. Jie geriau renkasi, pavyzdžiui, mėsą ilgiau marinuoti kokiame aštriame padaže nei ją ilgai kepti. Mažas sunaudojamų riebalų kiekis rodo, kad valgis čia gana sveikas ir nekaloringas. Tačiau keliaujant po šalį visgi derėtų prieš ragaujant jums pirmą kartą gyvenime matomą patiekalą įsitikinti, ar jūsų skrandis yra tam pasiruošęs.

Shutterstock.com/Smirdinčios žuvies padažas, kurio Vietname rasite visur
Shutterstock.com/Smirdinčios žuvies padažas, kurio Vietname rasite visur

3. Populiariausias smirdintis padažas

Į Vietnamą dažniausiai traukia egzotikos ištroškę keliautojai, kurios čia tikrai per akis. Pavyzdžiui, vienas populiariausių vietovės padažų – Nuk mam.

Nepatikėsite, bet jį dar galima vadinti – smirdinčios žuvies padažu. Vietnamietiškos virtuvės „stebuklas“ gaminamas gana paprastai: mažytes žuvytes sudeda į didelius konteinerius, užberia druska ir keliems mėnesiams palieka po kaitria šalies saule.

Taigi, kaitinimosi metu iš vandens pasaulio gyventojų išsiskiria sultys, kurios ir tampa padažu. O šis laikomas tokiu nepaprastu, kad yra dedamas į daugelį patiekalų, o juo pagardinta ryžių košė tampa ypatingai skania. Vietiniai pasakoja, kad geriausias padažas gaminamas saloje Fukuoko, į kurią dėl nuostabaus kūrinio plūsta turistai.

Egzotinių kelionių į Vietnamą specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis