Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viskas, ko jums reikia – Ekvadoras

Viskas, ko jums reikia – būtent šitaip skamba Ekvadoro tarptautinis turizmo šūkis (angl. All you need is Ecuador). Iš tiesų tai – maža šalis, tačiau joje verda daug skirtingų pasaulių. Viename jų galima mėgautis karšta saule ir Ramiojo vandenyno pakrantėmis, paklaidžioti po džiungles, amazonės atogražų miškus, o mėgstantiems sniegą rekomenduojama traukti į kalnų ir ugnikalnių pusę.
Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą
Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą / Asmeninė nuotr.
Temos: 2 Iguana Ekvadoras

Lankantis Ekvadore, nepraleiskite progos aplankyti ir Galapagų salų, kurios yra vienas iš didžiausių gamtos pasaulio stebuklų. Tiesa, jose apsilankyti kainuoja žymiai brangiau, nei pačiame Ekvadore, tačiau nuostabi flora ir fauna neleis pasigailėti nei vieno išleisto cento nė akimirką.

Skrydžiai į jas vyksta tik iš dviejų miestų, esančių Ekvadore: sostinės Kito ir Gvajakilio. Todėl bet kokiu atveju pirmiausiai atskristi teks į Ekvadorą.

Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą
Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą

Kaip pasiruošti?

Keliaujantiems į Ekvadorą trumpalaikiam buvimui Lietuvos Respublikos piliečiams vizos nereikia. Kelionė į Ekvadorą truko 14 val. su persėdimu Madride. Nusileidus Gvajakilio miesto oro uoste striukę ir žieminius batus teko greitai paslėpti. Sausio mėnesis pas juos – tikras vasaros įkarštis. Apskritai Ekvadore mums gerai žinomi keturi metų laikai neegzistuoja. Šalyje yra tik du metų laikai: sausasis (vasaros) tęsiasi nuo birželio iki rugsėjo ir šlapiasis (žiemos), kuris yra nuo spalio iki gegužės. Todėl temperatūra išlieka beveik visada tokia pati, o klimatas kinta priklausomai nuo regiono: vienur daugiau lyja, kitur visada šviečia saulė ir lietaus niekada nebūna. Tai lemia aukščio skirtumai ir šalį kertantis pusiaujas. Geriausias laikas norintiems aplankyti Ekvadorą – nuo gruodžio iki gegužės mėnesio. Įdomu tai, kad dienos ilgumas visus metų laikus išlieka toks pats, o saulė teka ir leidžiasi visada panašiu laiku.

Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą
Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą

Saugumas, maistas ir kainos

Žmonės įsivaizduoja Ekvadorą neturtinga ir pavojinga šalimi, kurioje nėra ką veikti. Tačiau tai visiškas mitas. Ekvadore tikrai yra ką veikti ir ką pamatyti, o vietiniai labai draugiški ir nuoširdūs, visada skubantys padėti turistams ir keliautojams. Net ir nekalbant ispaniškai tikras ekvadorietis nersis iš kailio, kad atsakytų į jūsų klausimą ir užtikrintų, kad jums viskas gerai. Vietiniai žmonės tikrai svetingi ir džiaugiasi atvykusiais turistais. Sostinėje Kite gausu vietinių indėnų – juos atskirsite iš pončų ir skrybėlaičių.

Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą
Asmeninė nuotr./Vietiniai indėnai išsiskiria savo apranga

Tiesa, Ekvadore reikia pasaugoti savo daiktus, dažni vagysčių ir apiplėšimų atvejai (ypač jau minėtuose didžiausiuose miestuose) autobusuose ir kavinėse. Todėl važiuojant nesivežkite brangių papuošalų, didelių pinigų sumų, visada stebėkite savo daiktus.

Be to, turistus dažnai tikrina policija. Važiuojantys automobiliu nuolatos stabdomi – tikrinama, ar automobilis nėra vogtas. Autobusuose, taksi automobiliuose, gatvėse, parduotuvėse bei kavinėse gausu vaizdo kamerų.

Ir net gi važiuojant autobusu policija gali sustabdyti ir apieškoti kiekvieną keleivį, taip siekiant sumažinti vagysčių atvejus.

Nustebsite pamatę, kiek daug Ekvadore yra puikių vietų pavalgyti, o maistas pigus ir skanus. Dažnai jis pardavinėjimas tiesiog gatvėje. Žmonės pasistatę mažas krosneles vidury gatvės kepa kepsniukus, kiti iš didelio garuojančio katilo kviečia paragauti encebollada. Tai – tradicinė žuvies ir svogūnų sriuba.

Tokio gatvės maisto rasite kiekviename regione ir vienas patiekalas paprastai kainuoja vos kelis dolerius. Tiesa, ne visos vietos yra švarios, todėl prieš ragaujant gatvės maisto geriausiai gauti rekomendacijų iš vietinių, į kurią gatvę eiti pavalgyti.

Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą
Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą

Maisto galite nusipirkti ir važiuodami automobiliu ar autobusu. Važiuojant automobiliu ir sustojus prie šviesoforo išvysite vaikus, kurie siūlys jums pirkti vaisius ir vandenį. Autobusui sustojus stotelėje į autobusą įlips keli pardavėjai – vėl gi garsiai rėkdami siūlys pirkti maistą. Tiems, kuriems nepatinka gatvės maistas, badauti neteks – yra daug restoranų ir užkandinių. Čia maistas kainuos daugiau: paprastoje užkandinėje galite pavalgyti už 3-6 dolerius, o restoranuose jau mokėsite iki 10 dolerių ar daugiau. Žinoma, galutinė suma priklausys nuo to, ką norėsite valgyti.

Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą
Asmeninė nuotr./Keliaudami Ekvadore turėsite daugybę progų ragauti šviežių ir skanių vaisių

Ekvadoriečiai mėgsta sočiai pavalgyti, todėl maisto porcijos labai didelės, o ryžių kalnas ir platanas – visada neišvengiama patiekalo dalis. Rekomenduoju pavalgyti tradicinių patiekalų, tokių kaip ceviche, humitas, encebollada, melcocha, pan de yuca ir krabų.

Keliauti po Ekvadorą pigu. Vienas litras benzino kainuoja vos 0,44 dolerius. Automobilių nuoma kainuoja daug, tad turistams patogiausia keliauti autobusais. Jie važiuoja dažnai, pritaikyti ilgiems atstumams ir tikrai patogūs.

Kelionė iš sostinės Kito į Gvajakilį trunka 10 val. o kainuoja vos 8 dolerius. Važiuoti taksi taip pat populiaru ir apsimoka – vieno kilometro tarifas – 1 doleris. Beje, visada galite derėtis!

Iš Ekvadoro lengvai galima nukeliauti į Peru ar Kolumbiją. Kelionė autobusu į Peru iš Ekvadoro trunka 37 val. ir kainuoja 150 dolerius. Nakvynė vienai nakčiai paprastame hostelyje – iki 10 dolerių, norintiems šio to prabangiau nereikės daug išlaidauti taip pat.

Tačiau net ir paprastas hostelis Ekvadore paprastai būna puikiai sutvarkytas, švarus su būtiniausiais daiktais (yra rankšluoščiai, muilas, šampūnas, wifi ir televizorius).

Ką pamatyti ir išbandyti?

Ekvadore greit įsitikinome, kad tai nėra skurdi šalis, ji turtinga ne tik savo gamta, bet ir architektūra. Neabejoju, kad apsilankę jūs tikrai pamilsite Ekvadorą.

Miestai renovuoti, gatvės tvarkingos, švarios. Pagrindinėse miesto aikštėse ir prekybos centruose galima naudotis nemokamu wi-fi. Yra įrengtos vietos, kuriose nemokamai galima įkrauti telefoną. Žinoma, jeigu kalbėsime apie užmiesčius, tikrai surasime vietų, kur žmonės gyvena tiesiog lūšnynuose, tačiau ir Lietuvos kaimuose yra visokių gyventojų.

Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą
Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą – viena iš Iguanų parko gyventojų

Mūsų kelionės metu aplankyti miestai – sostinė Kitas, Gvajakilis, Montanita, Banos, Kuenka bei Manta. Juose gausu barų, kavinių, restoranų ir turistams skirtų lankytinų vietų. Pavyzdžiui, Gvajakilio mieste teko lankytis iguanų pake. Jame tikras iguanų rojus – jos tiesiog glaudžiasi prie kojų, galima jas paliesti, pašerti. Šios gražuolės nebijo žmonių ir greitai atropoja pasiūlius joms salotos lapą. Apsilankyti iguanų parke nieko nekainuoja, tereikia atsinešti salotos lapą arba galima jį nusipirkti vietoje: vienas maišelis kainuoja 1 dolerį.

Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą
Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą – Iguanų parke

Istorinis Gvajakilio parkas, kurį aplankyti, vėl gi, nieko nekainuoja, taip pat be galo įdomus. Pats parkas įrengtas kaip zoologijos sodas, daugybę gyvūnų, o papūgos, vėžliai ir iguanos – gyvena tarsi laisvėje.

Banos mieste rasite apie 50 vietų, kuriose siūlomos ekskursijos į kalnus, džiungles, krioklius, taip pat vis dar aktyvų Tungurahva ugnikalnį. Čia rasite garsųjį namelį medyje „Casa de Arbol“, kuriame yra supynės ant pasaulio krašto.

Supantis jomis apima nuostabus jausmas. Nieko keisto, juk supiesi tarp debesų 2260 metrų aukštyje!

Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą
Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą – supynės „ant pasaulio krašto“

Nuostabiausi paplūdimiai slepiasi Salinaso mieste. Įspėsiu, kad ne visuose jų galima maudytis, dauguma jų skirti tik banglenčių sportui.

Norite naktinio gyvenimo – traukite į Montanitą. Ten jis verda kiekvieną naktį. „Full Moon party“ vakarėliai, nuostabūs kokteiliai ir garsiai skambanti reageton ir salsa muzika išjudins kiekvieną.

Ekvadoras įdomus ir tuo, jog šalį pusiau kerta pusiaujas. Apie tai daugiau sužinoti galima Kito mieste, kur veikia „Mitad del Mundo“ muziejus ir monumentas, žymintis pasaulio vidurį.

Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą
Asmeninė nuotr./Dovilės Kertenytės kelionė po Ekvadorą

Pabaigai

Jeigu nuspręsite keliauti į Ekvadorą, pasiruoškite susipažinti su nuostabia ekvadoriečių kultūra, akis džiugins nuostabi gamta, saulė ir vandenynas leis pamiršti visus rūpesčius , vietiniai nustebins nuoširdumu ir savo energija. Susipažinsite su šokolado prigimtimi ir paragaukite kuo daugiau, įvairiausių vaisių – jie čia skaniausi!

Daugiau istorijų iš Ekvadoro ir kitų autorės kelionių rasite jos „Instagram“ profilyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai