Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Visus metus vasariška šiluma lepinanti Malta: ką pamatyti už Vilnių mažesnėje šalyje?

Viena mažiausių ir tankiausiai apgyvendintų šalių pasaulyje – Malta. Šalies plotas tik 316 kv. km, apie 500 tūkstančių gyventojų, o sostinė Valeta yra mažiausia Europoje ir jos plotas – 0,8 kv. km. Valstybę sudaro trys apgyvendintos salos: Malta, Gocas ir Kominas, bei keturios kitos neapgyvendintos salos.
Malta
Malta / Lauros Bernotienės nuotr.
Temos: 2 Malta Kelionės

Už Vilnių mažesnėje saloje istorinio paveldo, nuostabių gamtos kampelių ir lankytinų objektų yra tiek, kad kelių dienų jiems aplankyti neužtenka. Čia rasite kelias dešimtis paplūdimių, jaukius miestelius, lietuvaitės įkurtą kavinukę ir daug kitko. Maltą galima lankyti visus metus, nes net žiemos sezonu temperatūra pasiekia 16–19 laipsnių šilumos.

Maltai apkeliauti pasirinkau vasario mėnesį, kol Lietuvoje dar sninga ir laikosi minusinė temperatūra, o Malta tuo metu nudžiugino iki 19 laipsnių šiluma. Privalumai keliaujant žiemą, kad galima rasti labai gerų skrydžių ir viešbučių kainų pasiūlymų. Mažiau turistų, daugiau ramybės ir patogumo keliaujant. Labai gerai ir tiems, kas nemėgsta didelių karščių, jausmas lyg pavasarį, kol Lietuvoje dar žiema.

Savarankiškam keliautojui: iš Vilniaus į Maltą antradieniais ir šeštadieniais skraidina „Ryanair“ oro linijos.

Transportas

Maltoje yra vienas oro uostas, kuris nuo sostinės Valetos nutolęs 5 km ir yra lengvai pasiekiamas viešuoju transportu. Jei nuspręsite nesinuomoti automobilio (eismas kairiąją kelio puse), įvairias salos vietas pasieksite autobusais arba „Bolt“ taksi. Iš oro uosto į sostinę galima nuvažiuoti 4X autobusu, kurio kaina 2 eurai. Arba „Bolt“ – apie 10 eurų.

Maltoje atstumai yra nedideli, ją galima nesunkiai apvažiuoti viešuoju transportu, tačiau tai užtruks ilgiau, nes autobusai vėluoja, stoja daugelyje stotelių, todėl kai kur verta važiuoti pasirinkus „Bolt“ taksi paslaugas.

Maltoje atstumai yra nedideli, ją galima nesunkiai apvažiuoti viešuoju transportu.

Kitas būdas apkeliauti pagrindines salos vietas – su turistiniais „Hop-on Hop-off“ autobusais. Maltoje yra du šių autobusų maršrutai: šiaurinis (north) ir rytinis (south), bei vienas maršrutas Goco saloje. Iš „Hop-on Hop-off“ autobusų norimose vietovėse galima išlipti ir įlipti į kitą, kuris atvažiuoja kas valandą.

Keliaudama po Maltos salą rinkausi visus būdus ir turistinio autobuso north maršrutą, ir viešąjį transportą, ir keltus, ir „Bolt“ taksi. Jei gyvensite Slima kurorte, į Valetą galima plaukti keltu, kurio kaina 1,5 euro.

Lauros Bernotienės nuotr. / Malta
Lauros Bernotienės nuotr. / Malta

Ką pamatyti?

Valeta. Visas Valetos miestas yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą. Nors miestas nedidelis, jam reikėtų skirti daugiau nei vieną dieną. Valetą galima lengvai apvaikščioti pėsčiomis, aplankant muziejus, galerijas, parkus. Prie Valetos miesto vartų stovi Tritono fontanas, kuris yra visai šalia autobusų stoties.

Pagrindinė miesto gatvė Republic Street ir aplink išsidėstę visi svarbiausi istoriniai Valetos objektai: Magistro rūmų muziejus, Karališkieji operos rūmai, Nacionalinė Maltos biblioteka, Šv. Jono katedra įspūdingai išpuoštu vidumi ir aikštė priešais ją, Archeologijos muziejus, Žaislų muziejus (visame pasaulyje pagaminti įdomiausi žaislai nuo 1950 m), Karo muziejus esantis St. Elmo forte ir kt.

Lauros Bernotienės nuotr. / Malta
Lauros Bernotienės nuotr. / Malta

Gražiausi miesto parkai: Upper Barakka Gardens ir Lower Barakka Gardens. Nuo Upper Barakka Gardens atsiveria nuostabūs vaizdai į įlanką ir kitoje jos pusėję esančius 3 įtvirtintus mažyčius miestus (The Three Cities): Bormla (Cospicua), Birgu (Vittoriosa) ir Isla (Senglia). Aplankius ir pasivaikščiojus po šiuos sodus nusileiskite į krantinę, iš kurios kas pusvalandį plaukia keltas į trimiestį. Kelionės keltu kaina 2,8 euro į abi puses. Plaukiant ir bevaikštant atsiveria gražūs trimiesčio vaizdai.

Valetą galima lengvai apvaikščioti pėsčiomis, aplankant muziejus, galerijas, parkus.

Mdina – istorinė Maltos sostinė, kurios plotas yra vos 0,9 kv. km. Ji turi apie 240 gyventojų. Tai viduramžiškas, įtvirtintas miestas, į kurį patekti galima pro vienus iš trijų aplink esančių vartų.

Taip pat tai yra seniausias Maltos miestas, garsėjantis siauromis gatvelėmis bei masyviais akmeniniais pastatais. Mieste pasivaikščiojimui daug laiko nereikia, užteks valandos. Galite apžiūrėti Šv. Pauliaus katedrą, Nacionalinį gamtos istorijos muziejų, viduramžių rūmus su muziejumi (Palazzo Falson), Benediktų vienuolyną, Bastiono aikštę (Bastion Square) ir kt.

Lauros Bernotienės nuotr. / Malta
Lauros Bernotienės nuotr. / Malta

Rekomenduoju užsukti ir į istorinę kavinukę „Fontanella Tea Garden“, kuri pastatyta ant įtvirtintų sienų, todėl iš kavinėje esančios terasos atsiveria panoraminiai vaizdai. Kavinė garsi savo tortais, bet ir kiti naminiai tradiciniai patiekalai kokybiškai paruošti ir patiekti, porcijos didelės. Kai kurie receptais nebuvo pakeisti nuo 1975 metų.

Rabatas. Už Mdinos sienų, perėjus parką, atsidursite gretimame miestelyje – Rabate. Pagrindinis šio miesto lankytinas objektas – Šv. Pauliaus ir Šv. Agatos katakombos. Jose buvo laidojami mirusieji. Šiandien čia galima apžiūrėti muziejų bei daugiau nei 500 kelių tipų kapų. Įėjimo kaina – 6 eurai suaugusiajam, o vaikams, paaugliams ir senjorams – pigiau.

Paplūdimiai: Ghajn Tuffieha (Riviera Beach), Qarraba Bay, Golden Bay. Tai trys vienas šalia kito esantys paplūdimiai įlankose su skaidriu, sekliu krantu, rausvu smėliu ir visus tris paplūdimius jungiančiomis uolomis, kuriomis galima žygiuoti.

Lauros Bernotienės nuotr. / Malta
Lauros Bernotienės nuotr. / Malta

Jei keliausite „Hop-on Hop-off“ turistiniu autobusu, viena iš north maršruto stotelių bus Ghajn Tuffieha paplūdimio viršuje. Į paplūdimį pateksite nulipę apie 120 laiptelių, jį visą perėję užlipkite molėtu taku į ne itin aukštą kalną Clay Cliffs. Nuo čia atsivers nuostabūs vaizdai į įlankas. Būdami viršuje galėsite pasivaikščioti uolomis įvairiomis kryptimis.

Populiariausias paplūdimys įlankose – Golden Bay, kuriame įrengtas „Radisson Blu Resort & SPA“ viešbutis, prižiūrima teritorija, sezono metu – gultų nuoma.

Marsaxlokk – nedidelis, spalvingas žvejų miestelis, kurio pakrantėje plūduriuoja margaspalviai tradiciniai žvejų laiveliai luzzu. Šis miestelis žymus dėl čia vykstančio sekmadieninio žuvų turgaus, kuriame prekiaujama šviežia, ką tik pagauta žuvimi. Kasdien čia veikia ir įvairių gaminių bei suvenyrų turgelis. Pakrantėje labai daug kavinių, restoranų, kuriuose galite paragauti jūros gėrybių bei tradicinių maltietiškų patiekalų.

St. Peter's Pool. Iš Marsaxlokk laiveliais arba pėsčiomis (2,5 km) galite pasiekti St. Peter's Pool įlanką, kurioje yra natūralūs baseinas ir skaidrus, žydras vanduo. Čia populiaru šokinėti nuo uolų (didžiausias aukštis – 5 m) bei mėgstamas paviršinis nardymas. Taip pat galima tiesiog degintis ir mėgautis saule įsitaisius ant uolų.

Žydroji grota (Blue Grotto) – šis septynių jūros urvų kompleksas yra populiari vieta, kurios pagrindinę 30 metrų aukščio arką galima apžiūrėti iš viršaus arba nusileisti į miestelį ir apiplaukti įsigijus išvyką laiveliais. Šioje vietovėje populiaru nardyti, kopinėti kalvomis arba prisėsti ant uolų esančiose kavinukėse. Esant didesniam vėjui įlankose galima stebėti į uolas atsimušančias bangas, o saulėtą dieną skaidrų, ryškiai mėlyną vandenį.

Lauros Bernotienės nuotr. / Malta
Lauros Bernotienės nuotr. / Malta

Maistas

Maltos kultūrai, architektūra, gyvenimo būdui ir virtuvei įtaką darė ją valdę finikiniečiai, graikai, romėnai, arabai, siciliečiai, ispanai, prancūzai, britai. Todėl šioje šalyje bus gausu anglų ir italų virtuvės patiekalų, bet kaip ir bet kuri kita šalis, ji turi ir kai ką išskirtinio.

Malta garsėja savo triušienos patiekalais bei į kitas šalis neeksportuojamu vynu, todėl būtinai paragaukite jo, kol dar esate saloje. Taip pat – aljjota – garsi maltiečių žuvies sriuba, bragioli –jautienos suktinukai, pastizzi – sluoksniuotos tešlos pyragėliai su sūriu arba ghejniet – ožkos pieno sūris su įvairiais prieskoniais.

Maltoje pagal senovines tradicijas kepama vietinė duona hobza. Tradicinis Maltos saldumynas su juodu sirupu, marmeladu, apelsino žievele ir kitais prieskoniais – honey ring. Taip pat galite paragauti datulių pyrago ar chalvos. Visur rasite ir vietinės gamybos lengvo alaus cisk arba nealkoholinio apelsininio įdomaus skonio gėrimo kinnie. Šalyje išskirtinis kaktusų likeris.

Restoranai, kuriuos verta aplankyti Maltoje

Valetos širdyje, ant vienų iš labiausiai fotografuojamų laiptų, įsikūręs itališkas restoranas San Paolo Nafrago, kuris „Google“ įvertintas 4,7 balo. Pica, lazanija, įdaryti cannelloni ir baked Macaroni – viskas labai skanu. Dėmesingas ir draugiškas aptarnavimas. Vienas iš padavėjų labai kalbus, palaiko pokalbį, teiraujasi ir įsikalbėjus gali nemažai papasakoti.

Kita kavinukė – Piadina Caffe. Joje stabtelėjome užkąsti sumuštinių, kurie nustebino savo geru skoniu. Čia dirba labai paslaugūs žmonės, jie pataria, parekomenduoja. Ši vieta taip pat įvertinta 4,7 balo.

Lauros Bernotienės nuotr. / Malta
Lauros Bernotienės nuotr. / Malta

Užbaigti vakarą galite kokteilių bare Kamy Coctail Bar arba Kennedy. Kamy Coctail Bar įvertinimas yra net 4,9 balo. Jis išskirtinis tuo, kad kokteilius ruošia talentingas kokteilių meistras ir baro savininkas Iliyan. Kai kurie jo firminiai kokteiliai dekoruoti meno kūriniais.

Senojoje maltos sostinėje Mdinoje rekomenduočiau pavalgyti ar prisėsti deserto Frontanella Tea Garden. Čia dėmesio verti angliški pusryčiai – didelė porcija ir labai skanu, taip pat labai didelis tortų pasirinkimas.

Daugiau panašių istorijų apie keliones rasite tinklaraštyje „Aplink Pasaulį“ arba feisbuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas