Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vos už 1,5 val. nuo Vilniaus – neribotų galimybių miestas

Juokaujant ir perfrazuojant vieną žinomą posakį, nėra blogo oro aplankyti Berlyną, yra tik bloga apranga. 2019 m. Vokietijos sostinėje ir didžiausiame šalies mieste svečiavosi daugiau nei 14 milijonų turistų. Jeigu nusprendėte prisijungti prie lankytojų būrio, kviečiame kartu leistis į kelionę po neribotų galimybių miestą. Ką ten pamatyti ir patirti pasakojama pranešime spaudai.
Berlynas, Vokietija
Berlynas, Vokietija / 123rf.com nuotr.

Architektūra, kurią verta pamatyti

Kelionę pradėkime nuo tikro architektūros perlo – Šarlotenburgo rūmų ir parko. 17 amžiaus pabaigoje juos pastatė Fridrikas III savo žmonai Sofijai Šarlotei. Visą rūmų kompleksą sudaro didingi rūmai ir nuostabus baroko stiliaus parkas.

Išskirtinis rūmų bruožai – baroko ir rokoko stiliumi dekoruoti erdvūs kambariai, 50 metrų aukščio centrinis kupolas ir Versalio sodų pavyzdžio įkvėptas sodas bei parkas. Daugybė gėlių, medžių, laukiniai paukščiai sukurs aplinką, kuri leis atsipalaiduoti ir pasimėgauti akimirka.

Nepasiklysti Berlyne padės Brandenburgo vartai. Tai istorinis orientyras, kuris anksčiau reiškė susiskaldymą, o dabar yra taikos ir vienybės simbolis. Karaliaus Frederiko Vilhelmo II užsakymu neoklasikinio stiliaus vartai Berlyne iškilo 18 a., o jų dizainą įkvėpė Atėnų Akropolyje esanti Propilėja.

Pixabay nuotr./Branderburgo vartai, Berlynas, Vokietija
Pixabay nuotr./Branderburgo vartai, Berlynas, Vokietija

Tiesa, vartai ne visada buvo Berlyne. Napoleono karų metu jie buvo išgabenti į Paryžių, tačiau po aštuonerių metų grąžinti. Vėliau šie Brandenburgo vartai tarpo Berlyną padalijusios sienos dalimi.

Toliau apsilankykime Vokietijos parlamento būstinėje – Reichstage, kuri iškilo 1894 m. Kaip ir Berlyno katedra, taip ir parlamento rūmai, Antrojo pasaulinio karo metais buvo sugriauti ir atstatyti. Reichstago rūmus tada papuošė naujas stiklinis kupolas, kuris atlieka ir natūralios ventiliacijos ir šviesos reflektoriaus funkciją pagrindinėje posėdžių salėje. Šį kupolą galima aplankyti nemokamai, tačiau būtina išankstinė registracija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Reichstagas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Reichstagas

Prie parlamento rūmų nusidriekus ilgai eilei miesto panoramą galime apžiūrėti apsilankę Berlyno televizijos bokšte. Dėl savo formos pastatas pramintas dantų krapštuku. Be to, gerai matomas esant bet kurioje miesto vietoje. 200 metrų aukštyje įrengta apžvalgos aikštelė, kuri apdovanoja kerinčiais Berlyno vaizdais.

Istorija pulsuojantis miestas

Turistus iš viso pasaulio traukia Peterio Eisenmano suprojektuotas banguojantis 2700 betono blokų miškas. Tai memorialas nužudytiems Europos žydams. Netoli Brandenburgo vartų esantis paminklas Holokaustui sukuria gana slogią atmosferą, tačiau įprasmina žydų tautos tragediją ir skaudžią Antrojo pasaulinio karo istoriją.

123rf.com nuotr./Holokausto paminklai
123rf.com nuotr./Holokausto paminklai

Vėliau kelionę tęskime link Berlyno sienos memorialo. 1961 m. miestą padalijusi siena tęsėsi 155 kilometrus ir turėjo 293 apžvalgos bokštus ir 57 bunkerius. Šiandien liko tik nedideli šios sienos ruožai. Ilgiausias jų tęsiasi beveik 1,5 kilometro ir yra išsaugotas kaip Berlyno sienos memorialo dalis.

123RF.com/Ant Berlyno sienos esantis gatvės meno piešinys, kuriame bučiuojasi Leonidas Brežnevas ir Erichas Honeckeris
123RF.com/Ant Berlyno sienos esantis gatvės meno piešinys, kuriame bučiuojasi Leonidas Brežnevas ir Erichas Honeckeris

Išlikusios sienos ruožus puošia įvairūs jos padalijimą ir susivienijimą vaizduojantys paveikslai. Čia galima išvysti legendinį bučinį tarp Sovietų Sąjungos vadovo Leonido Brežnevo ir Rytų Vokietijos lyderio Ericho Honeckerio, taip pat simbolinį „Trabant” automobilį, besiveržiantį pro Geležinę uždangą. Dabar galerija po atviru dangumi tapusį sienos ruožą kūrė daugiau nei 120 menininkų iš skirtingų šalių.

Besidominčius Antrojo pasaulinio karo istorija ar Šaltuoju karu kviečiame aplankyti Muziejų salą. Tai vietovė esanti tarp Šprė upės ir Kupfergraben kanalo ir įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Čia rasite daugybę seniausių ir svarbiausių miesto muziejų, slepiančių įspūdingos istorijos lobius.

123RF.com/Vasaros popietė viename iš Berlyno parkų
123RF.com/Vasaros popietė viename iš Berlyno parkų

Vokiškieji Kalėdų miesteliai

Berlyną galime aplankyti ir šventiniu laikotarpiu bei pasimėgauti čia vyraujančiu kalėdiniu šurmuliu. Apsilankę architektūros ir istorijos paminklus galime patraukti link Gendarmenmarkt aikštės, kur gruodį įsikuria kalėdinis turgus. Pasimėgausime išskirtiniais skanumynais, atrasime meno ir amatų šedevrus, kurie galės tapti įsimintomis kalėdinėmis dovanomis artimiesiems. Šis turgus kasmet pritraukia daugiau nei 600 000 lankytojų.

Vienoje iš didžiausių Berlyno aikščių taip pat galėsime apžiūrėti istorinius pastatus – Konzerthaus, garsėjantį savo architektūriniu puošnumu, Prancūzijos ir Vokietijos katedras.

Pexels nuotr./Konzerthaus, Berlynas, Vokietija
Pexels nuotr./Konzerthaus, Berlynas, Vokietija

Vieno kalėdinio miestelio gali pasirodyti per mažai švenčių nuotaikai pajusti, todėl toliau kviečiame keliauti į Potsdamo aikštę. Antrojo pasaulinio karo metais ši aikštė buvo visiškai sugriauta ir ilgą laiką čia plytėjo dykvietė. Prieš keliasdešimt metų ji buvo atkurta ir tapo moderniu finansų rajonu.

Vis tik Kalėdų laikotarpiu čia įsikuria kalėdinis miestelis. Tai mugė, kuri kvepia karštu vynu, meduoliais, tradicinėmis vokiškomis dešrelėmis arba, paprasčiau tariant, tiesiog artėjančiomis Kalėdomis.

Ką būtina žinoti prieš atostogas Vokietijoje?

Tiesioginius skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Berlyną siūlo oro linijų bendrovės „Ryanair“ ir „airBaltic“. Skrydis trunka apie 1,5 val.

Vykstant į Berlyną, kaip ir kitus Vokietijos miestus, izoliacijos ir testavimo išimtys taikomos pasiskiepijusiems pagal pilną vakcinacijos schemą ir persirgusiems asmenims. Kitu atveju reikalingas neigiamas COVID-19 testo rezultatas bei saviizoliacija atvykus. Lietuva nuo spalio 1 d. yra įtraukta į rizikingų šalių sąrašą, todėl prieš atvykstant į šalį būtina registracija https://www.einreiseanmeldung.de/#.

Situacijai dėl naujų COVID atmainų plitimo ir atvejų dažnėjimo sparčiai kintant, apie kelionės sąlygas verta pasidomėti prieš pat skrydį. Detalesnę informaciją apie vykimą į Vokietiją ir grįžimą iš jos galite sužinoti specialiame polapyje https://www.vno.lt/kryptys-is-lietuvos-oro-uostu#country-vokietija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas