Jei kol kas tik svajojate šiemet aplankyti šias vietas, siūlome pirmiausia virtualiai pakeliauti po vieną svarbiausių Gruzijos vyno regionų – Kachetiją, kuriame užauginama net trys ketvirtadaliai visos šalies vynuogių.
Kachetija – administracinis Gruzijos regionas Rytuose, Šiaurėje ribojamas Didžiojo Kaukazijos kalnagūbrio, garsėjantis savo vyndarystės tradicijomis.
Tai – vienas svarbiausių vyno regionų Gruzijoje tiek istorine prasme, tiek vertinant užauginamų vynuogių kokybę bei kiekybę.
Nuvykusiems į Kachetijos regioną pamatyti tikrai yra ką: pradedant įspūdingais kelių šimtmečių senumo vienuolynais, Lagodechi bei Vašlovani nacionaliniais parkais, baigiant Pankisi slėniu ir gausybe įspūdingų istorinių paminklų. O ką jau kalbėti apie vyno gamyklas, kurių čia apstu.
Kaip sako gruzinai, būnant Kachetijoje neaplankyti vyno gamyklos yra nuodėmė.
Archeologiniai tyrinėjimai bei radiniai rodo, kad būtent Kachetijos srityje būstus statė ir gyvenvietes kūrė vienos seniausių viso Kaukazo tautų, jau prieš beveik 8 tūkstančius metų puoselėjusios vyno kultūrą.
Vyndarystės ir su ja susijusias apraiškas sutiksite Kachetijos vyno gamyklų ir vyno rūsių gausybėje. Kaip sako gruzinai, būnant Kachetijoje neaplankyti vyno gamyklos yra nuodėmė.
Pastaraisiais metais Gruzijoje auga susidomėjimas vyno turais, kurių populiariausias veda būtent į Kachetiją. Kodėl jį vertėtų rinktis? Nes tai puiki galimybė atrasti ir įsimylėti Gruzijos vyną ir jo rūšis, pasimėgauti nuostabiu šalies kraštovaizdžiu ir senovine Gruzijos architektūra – vienuolynai cerkvėmis, miesteliais.
Gruzijos gidai ir vietiniai ypatingai rekomenduoja aplankyti Tsinandali – vieną svarbiausių Kachetijos regiono kaimų (nuo kurio pavadinimo, beje, kilo ir vieno žinomiausių gruziniško vyno – Tsinandali – vyno vardas), garsėjantį istorinės vyndarystės tradicijomis.
Tsinandali esančiame Chavchavadzi dvare, kuriame saugoma unikali vynoteka, kurioje galite išvysti pirmąjį stiklinį vyno vamzdyną Gruzijoje. Didžiuliuose Chavchavadzi rūsiuose esančioje vynotekoje vynas saugomas nuo 1814-ųjų metų.
Su vyno kultūra glaudžiai susijusi ir įstabusis Ikalto vienuolynas, kuriame aplankysite vyno saugyklą (marani), kur susipažinsite su tradicine Gruzijos vyno gamybos technologija kvevris induose.
Tai, kad Ikalto vienuolynas glaudžiai susijęs su vyndarystės menu (o ir mokslu!), įrodo faktas, jog kadaise vienuolyne veikusioje akademijoje buvo mokoma ne vien filosofijos, teologijos ar metematikos, bet ir vyndrystės. Ne veltui sakoma, kad vynas gruzinams ne tiek gėrimas, kiek labiau – religija.
Ne paslaptis, kad mėgstantiems gerą ir išskirtinį vyną, Kachetijos rajono gyventojai bei vyndariai tikrai pasiūlys Tsinandali vyno. Ne tik vyno gurmanų, bet ir tarptautiniuose konkursuose įvertintas bei vertinamas sausas baltasis Tsinandali vynas yra gaminamas iš Rkatsiteli ir Mtsvane vynuogių rūšių.
Skaisčiai geltonos spalvos Tsinandali pasižymi ypatingai maloniu baltųjų persikų, bananų ir tropinių vaisių aromatu. Todėl šis baltasis vynas puikiai dera su lengvomis salotomis, grilyje keptomis daržovėmis, vištiena bei rūkyta žuvimi.
Kachetijos žemė palyginti derlinga, tad čia be minėtųjų vynuogynų taip pat auginami arbūzai, riešutmedžiai, persikai ir kitos gėrybės, tad kiekvienas vyno turas neapsieis be įvairių tobulai prinokusių vaisių, ypatingai derančių su tam tikromis vyno rūšimis.
Jei planuojate kelionę į Kachetiją, rekomenduojame vengti vasaros karščių, tad važiuoti ten geriausi birželio arba rugsėjo mėnesiais. Tačiau, kad ir koks oras bebūtų, nuostabiuose Kachetijos apylinkėse kažką ypatinga sau atras kiekvienas – nuo tikro gurmano iki gamtos stebuklų mėgėjo, kuris, galbūt, jau šiandien pradės planuoti vyno turą Gruzijoje. Verta.