Iš viso Lietuvoje „White Guide“ restoranų vertintojai reitingavo 10 restoranų. Aukščiausią reitingą gavo ir į geriausių Baltijos šalių 30-uko ketvirtą vietą pateko restoranas Vilniuje „Sweet Root“, šeštoje vietoje – restoranas „Gastronomika“ (Vilnius), devintoje – „Telegrafas“ (Vilnius), dešimtoje – „Monai“ (Klaipėda), dvyliktoje – „Dublis“ (Vilnius), dvidešimt antroje – „Uoksas“ (Kaunas). Taip pat „White Guide“ reitingą pelnė restoranas „Gaspar‘s“ (Vilnius), „Lauro lapas“ (Vilnius), „Monte Pacis“ (Kaunas) ir „Bučeris“ (Vilnius).
Geriausiu Baltijos šalių restoranu paskelbtas „Vincents“ Rygoje.
„Lietuvos ambasados Švedijoje darbuotojai mums patvirtino, kad Šiaurės šalių gurmanai, rinkdamiesi restoraną, išties labai kreipia dėmesį, ar jis turi „White Guide“ reitingą. Tai – patikimumo ir kokybės garantas. Didžiuojamės, kad net 10 Lietuvos restoranų šiemet tapo šios prestižinės bendruomenės nariais ir pateks į vadinamųjų gastronominių turistų žemėlapį. Juk išskirtinės kulinarinės patirtys tampa vis svarbesnės planuojant keliones“, – gastroturizmo tendencijas stebi Valstybinio turizmo departamento vadovė Jurgita Kazlauskienė.
Dėl dalyvavimo „White Guide“ VTD bendradarbiavo su Kauno savivaldybe ir VšĮ „GO Vilnius“. Gido restoranų vertintojus konsultavo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija.
„Baltijos šalys turi labai savitas kulinarines tradicijas, kuriomis didžiuojasi, savitas klimato sąlygas, tačiau puikiai įvaldyta praktika kuo labiau išnaudoti sezoniškumą primena Šiaurės šalių gastronominę patirtį ir galbūt net ją lenkia.
Jeigu Baltijos šalių virtuvė ir toliau vystysis tokiu tempu kaip dabar, stiprins savo išskirtinumą, vis daugiau žmonių atras Lietuvą, Latviją ir Estiją kaip šalis, kurias tikrai verta aplankyti“, – įsitkinusi „White Guide“ Baltijos šalių skyriaus redaktorė Anna Michelson Bodemark.
„White Guide 2017“ pristatymo renginyje Stokholme (Švedija) spalio 31 d. dalyvavo Valstybinio turizmo departamento, Lietuvos ambasados Švedijoje, lietuvių bendruomenės Stokholme atstovai, taip pat reitinguotų Lietuvos restoranų virtuvės šefai Liutauras Čeprackas, Vytautas ir Kristina Samavičiai, Mher Gevorkajan ir kiti.
Restoranams reitingą suteikė profesionalūs restoranų vertintojai pagal nustatytus kriterijus 100 balų sistemoje: iki 40 balų skiriama už maistą, po 20 balų už aptarnavimą, gėrimus, atmosferą restorane.
„White Guide“ reitingai – ne tik spausdintame leidinyje, bet ir svetainėje www.whiteguide-nordic.com bei mobiliojo telefono programėlėje. Baltijos šalių restoranų apžvalgomis ir reitingais ši programėlė bus papildyta lapkričio 28 d. Tą dieną vyksiančio renginio Švedijos ambasadoje Vilniuje metu reitinguotiems Lietuvos restoranams bus įteikti ir specialūs, gurmanų puikiai atpažįstami „White Guide“ ženklai.
Gidas „White Guide“ leidžiamas nuo 2005 m. Užsitarnavę gurmanų pasitikėjimą ir pripažinimą gido leidėjai pateikia jau 325 restoranų Danijoje (įskaitant Farerų salas ir Grenlandiją), Švedijoje, Norvegijoje, Islandijoje ir Suomijoje bei 60 restoranų Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje reitingus ir rekomendacijas 2017 m.