Pastarąjį kartą skristi iš Vilniaus tiesiai į Zanzibarą buvo galima 2019 metais. Pandemijai sumaišius kelionių planus ši kryptis kurį laiką nebuvo organizuojama, bet dabar, po trejų metų pertraukos vėl sugrįžta. Šį žiemos atostogų sezoną yra numatyti dar 7 tiesioginiai skrydžiai.
Zanzibaro sala kupina ne tik egzotikos, bet ir istorijos. Salos reikšmė prekybos žemėlapyje prasidėjo dar XV amžiuje, kuomet pirkliai, ieškantys pigesnio ir patogesnio prieskonių kelio vandeniu, ėmė naršyti Indijos vandenyną.
Stiprų impulsą prieskonių paplitimui suteikė Vasco da Gamos ekspedicijos išsilaipinimas Zanzibare. Ši sala tapo prieskonių sala ir dėl patogios savo lokacijos ir dėl to, kad salos klimatas buvo tinkamas prieskonių plantacijoms.
Zanzibare gide dirbanti Martina pasakoja, kad dar ir šiandien prieskoniai yra ryški salos vizitinė kortelė: „Saloje auginama ciberžolė, imbieras, cinamonas, aitrioji paprika, muskato riešutai, juodieji pipirai ir vanilė. Visi šie prieskoniai juntami ir Zanzibaro virtuvėje. Pavyzdžiui, tradicinis patiekalas pani puri yra maži tuščiaviduriai kiaušinio formos traškučiai, užpildyti bulvėmis ir avinžirniais bei prieskoniais ir pamerkti į prieskoninių žolelių užpilą.“
Saloje egzotiški ne tik jos virtuvės skoniai, bet ir gyvūnai gamtoje. Čia galima sutikti įvairių faunos atstovų: sausumos ir jūros vėžlius, žydrąją antilopę, afrikinę civetą, dėmėtąją genetą, afrikines pusbeždžiones. O, pavyzdžiui, raudonieji kolobai yra būdingi tik Zanzibarui, jų nepamatysite niekur kitur pasaulyje.
Raudonieji kolobai yra būdingi tik Zanzibarui, jų nepamatysite niekur kitur pasaulyje.
Vis dėlto, ryškiausi šioje saloje – žmonės. Martina pasakoja, jog jie vaišingi, mylintys savo kaimynus ir artimuosius bei keliautojus, kuriuos swahili kalba draugiškai, ne piktai, vadina mzungu – baltieji.
„Laiko suvokimas Zanzibare kitoks nei Europoje, todėl gyvenimo būdas čia lėtas, tekantis pole-pole (swahili k. – lėtai) principu, palengva, taigi ir užsieniečiai kviečiami atsipalaiduoti ir nustoti skubėti“, – pasakoja Martina.
Jei planuosite kelionę į Zanzibarą, gidė pataria parsivežti prieskonių, kavos, medžio drožinių ar muzikos instrumentų. Ieškantiems ilgaamžių suvenyrų juvelyrikos su tik Tanzanijoje randamu ir labai vertinamu brangakmeniu – tanzanitu. Tik jie turi būti sertifikuoti. Nesertifikuotus brangakmenius, kaip ir kriaukles, koralus, šviežius vaisius, paplūdimio smėlį ar kitus gyvus organizmus išvežti iš šalies griežtai draudžiama.