Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Žemaitijoje aptiktas Amerikoje augantis grybas: jis tinka ir maistui, ir net audinių dažymui

Žemaitijos nacionaliniame parke esančiame Babrungėnų miške rasta daug raudonojo auksabaravykio įvairaus augumo vaisiakūnių. Tai baravykinių šeimos valgomas grybas, natūraliai augantis Šiaurės Amerikoje, bet jau daugiau nei prieš du dešimtmečius paplitęs Kuršių nerijoje. Dar šį baravyką vadina „balsevičiuku“ pirmą kartą jį suradusio eigulio garbei, remdamasi Žemaitijos nacionalinio parko parengta informacija rašo Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT).
Raudonasis auksabaravykis
Raudonasis auksabaravykis / Žemaitijos nacionalinio parko nuotr.

Pastaraisiais metais raudonasis auksabaravykis spėjo išplisti ir į žemyninę Lietuvos dalį. Jau anksčiau buvo aptiktas Dzūkijoje, o šį rudenį – ir Žemaitijos nacionaliniame parke.

Šis baravykinių (Boletaceae) šeimos grybas Europoje pasirodė maždaug prieš 20 metų, Dabar raudonasis auksabaravykis stebėtas beveik visose šalyse aplink Baltijos jūrą.

Raudonasis auksabaravykis yra mikorizinis grybas, susijęs su pušimi. Lietuvoje sudaro mikorizę su vietine paprastąja ir svetimžeme kalnine. Grybas gana ryškiai išsiskiria iš kitų Lietuvos baravykinių savo raudonai ruda kepurėle, kurios kraštai įlinkę į vidų ir gelsvu kotu. Apatinė kepurėlės pusė gelsva, senų vaisiakūnių įgauna rusvai žalsvą atspalvį.

Grybas gana ryškiai išsiskiria iš kitų Lietuvos baravykinių savo raudonai ruda kepurėle, kurios kraštai įlinkę į vidų ir gelsvu kotu.

Grybas valgomas, jį netgi galima naudoti audinių ir siūlų dažymui.

Raudonasis auksabaravykis 2023 m. atrinktas į Lietuvos TOP 10 rūšių, į kurias turėtų būti atkreiptas visuomenės dėmesys, sąrašą. Tad radus šį grybą rekomenduojama ne tik įsidėti į krepšį, bet ir pateikti duomenis apie jo radimo vietą „iNaturalist“ programėlėje, taip prisidedant prie duomenų rinkimo apie raudonojo auksabaravykio paplitimą šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius