Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Židikai – negirdėtas, bet dėmesio vertas turizmo objektas

Vietinis turizmas kiekvienais metais auga – vis daugiau lietuvių ne tik vyksta tyrinėti užsienio valstybėse esančių įdomybių, bet ir keliauja po Lietuvą. O pamatyti Lietuvoje tikrai yra ką – gražėjantys miestų senamiesčiai, atsigaunanti dvarų kultūra, įvairios pramogos ir t. t. Kai kurios vietos populiarėja greičiau ir užsitarnauja turizmo perlų vardą, kitos, deja, lieka šių šešėlyje. Bet tai nereiškia, kad tos vietovės neturi ko parodyti. Viena iš tokių vietovių – Židikų seniūnija Mažeikių rajone, į kurią skaitytojus ir norėtųsi pakviesti.
Pikelių bažnyčios interjeras
Pikelių bažnyčios interjeras / Tado Varapnicko nuotr.

Ką pamatyti Židikuose?

Židikai yra įsikūrę prie kelio Mažeikiai-Skuodas. Tai nuo XVI a. minima gyvenvietė, kurią labiausiai išgarsino rašytoja Marija Pečkauskaitė-Šatrijos Ragana, šiame miestelyje praleidusi paskutinius penkiolika savo gyvenimo metų Ji čia ir palaidota. Ne veltui Židikuose beveik viskas susieta su šia rašytoja – pagrindinė gatvė, gimnazija, miestelio parkas pavadinti rašytojos garbei.

Apsilankymą Židikuose verta pradėti nuo Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios. Klasicizmo ir romantizmo stilių šventovė Židikuose pastatyta 1821 m., bet vyskupo Motiejaus Valančiaus pašventinta tik 1862 m. Ši bažnyčia neprimena didžiųjų miestų baroko šedevrų – jos interjeras gana paprastas, nors dėmesį gali atkreipti neįprastas, dviaukštis centrinis altorius. Tačiau tai nereiškia, kad į bažnyčią turėtų eiti tik bažnytiniu menu besidomintieji.

Tado Varapnicko nuotr./Židikų bažnyčia
Tado Varapnicko nuotr./Židikų bažnyčia

Židikų bažnyčia yra vienintelė Lietuvoje, kurioje esančiuose vargonuose yra išlikęs mechaninio būgno pavyzdys. O šalia bažnyčios esančioje varpinėje kabo seniausias varpas Mažeikių rajone, išlietas dar 1651 m. Tad atvykus į Židikų bažnyčią patartina pirmiausiai klausytis, o tik po to - žiūrėti.

Nuo bažnyčios galima vykti į Šatrijos Raganos memorialinį muziejų. Vasaros laikotarpiu muziejus dirba antradieniais-šeštadieniais nuo 10 val. iki 18 val. (šeštadieniais iki 17 val.). Neseniai restauruotame muziejuje galėsite susipažinti su Marijos Pečkauskaitės gyvenimu, jos kūryba, įtaka Židikų kultūriniam gyvenimui.

Tado Varapnicko nuotr./Šatrijos Raganos muziejus
Tado Varapnicko nuotr./Šatrijos Raganos muziejus

Iš muziejaus būtinai nuvykite į miestelio kapinėse esančią 1940 m. statybos koplyčią, projektuotą architekto Jono Muloko (apie jo projektuoto koplytstulpio statybas šalia Seimo dar neseniai virė aštrios diskusijos). Jos rūsyje ir yra palaidota rašytoja Marija Pečkauskaitė.

Tado Varapnicko nuotr./Židikų koplyčia
Tado Varapnicko nuotr./Židikų koplyčia

Dautarų dvaras

Iš Židikų važiuojant Pikelių miestelio link jus pasitiks pastaraisiais metais atgimęs Dautarų dvaras, priklausantis garsaus lenktynininko Antano Juknevičiaus tėvams – jų dėka šis, jau griuvena virtęs dvaras susigrąžino savo buvusį grožį. Dabar Dautarų dvaras vėl traukia Mažeikių ir aplinkinių rajonų gyventojus savo puikia architektūra, parku bei nuolatiniais kultūriniais renginiais. Jei pasiseks, dvare jus pasitiks patys šeimininkai, kurie visuomet mielai aprodo jį, papasakoja apie restauraciją bei iššūkius, su kuriai teko susidurti imantis šio projekto.

Važiuojant iš Dautarų dvaro Pikelių link, galite sustoti prie nebeveikiančios Lūšės geležinkelio stoties, iš kurios tremtiniai buvo vežami į Sibirą. Šalia pastatytas šiai tautos tragedijai atminti paminklas.

Pikeliai

Pikeliuose negalima neužsukti į liaudies architektūros šedevrą – Pikelių Švč. Trejybės bažnyčią. Medinė 1752 m. bažnyčia yra puikus liaudiškai interpretuoto baroko pavyzdys su 7 mediniais altoriais.

Tado Varapnicko nuotr./Pikelių bažnyčios interjeras
Tado Varapnicko nuotr./Pikelių bažnyčios interjeras

Bažnyčiai reikalinga restauracija, bet net ir be jos šie maldos namai tikrai nustebins savo didybe.

Tado Varapnicko nuotr./Pikelių bažnyčia
Tado Varapnicko nuotr./Pikelių bažnyčia

Nuo Pikelių Ukrinų link

Važiuojant nuo Pikelių į Ukrinų miestelį, galima aplankyti Griežės piliakalnius. Užlipus ant piliakalnio, už upės esantis vaizdas jau kviečia į Latvijos teritoriją. Šalia piliakalnio yra likę Griežės dvaro ir evangelikų liuteronų bažnyčios griuvėsiai. Jei lankėtės Ukmergės rajono Deltuvos bažnyčioje, būtinai aplankykite ir Griežę.

Tado Varapnicko nuotr./Griežės bažnyčios griuvėsiai
Tado Varapnicko nuotr./Griežės bažnyčios griuvėsiai

Na ir žinoma, tęsiant kelionę, sustojus ar pro langą galima pažvelgti į didžiulę Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą. Nors vadinama Mažeikių, ši bendrovė yra įsikūrusi būtent Židikų seniūnijoje esančiame Juodeikių kaime.

Šiemet, kai švenčiamas Valstybės atkūrimo šimtmetis, daug dėmesio sulaukia tarpukario Lietuvos herojai. Vienas jų – generolas Povilas Plechavičius, kuris gimė šalia Ukrinų esančiame Bukančių kaime. Visai netoli Ukrinų miestelio dar matosi išlikę buvę dvaro pastatai, o generolo gimtinėje jam pastatytas atminimo akmuo.

Tado Varapnicko nuotr./Atminimo akmuo P. Plechavičiui
Tado Varapnicko nuotr./Atminimo akmuo P. Plechavičiui

Ukrinai

Paskutinis miestelis Židikų seniūnijoje, bet tikras Židikų seniūnijos ekonominis centras – jame įsikūrusios net kelios didesnės bendrovės, pvz., biokuro gamykla. Ukrinų miestelyje gyveno ir kūrė liaudies menininkas Steponas Gailevičius. Žymiausias jo kūrinys – baudžiavos panaikinimo paminklas, bene vienintelis toks Lietuvoje, stovintis priešais Ukrinų bažnyčią. Ukrinų miestelio kapinėse galima pamatyti ir daugiau šio autoriaus darbų.

Tado Varapnicko nuotr./Baudžiavos panaikinimo koplytstulpis
Tado Varapnicko nuotr./Baudžiavos panaikinimo koplytstulpis

Ukrinų, kaip ir Pikelių, bažnyčia, yra kitas, tik jau vėlesnis liaudies architektūros pavyzdys. Maža, bet jauki bažnyčia bus puiki kelionės pabaiga.

Artimiausiuose Židikams vietovėse pamatyti taip pat yra ką. Seda yra garsi savo medine, liaudies architektūros formų bažnyčia, įtraukta tarp 153 įdomiausių Lietuvos bažnyčių. Būtent Sedos seniūnijoje yra ir Renavo dvaras – vieni iš geriausiai išsilaikiusių, puikiai restauruoti rūmai, kuriuose buvo filmuojamas ir filmas „Tadas Blinda. Pradžia“. Tirkšlių seniūnijoje jus gali sudominti du respublikinės reikšmės piliakalniai, taipogi vienas didžiausių Žemaitijoje Geidžių akmuo.

Galbūt Židikų seniūnija ir neturi tokių išsiskiriančių objektų kaip vaizdingas kraštovaizdis su apžvalgos bokštais, vandens telkiniai ar visoje Lietuvoje garsūs architektūros objektai. Bet jei mėgstate keliauti, tokius objektus, matyt, ir taip jau aplankėte ar planuojate tą padaryti. Kartais norisi rasti ir kažką naujo, ko dar kiti nėra atradę. Tad užklydus į Mažeikių rajoną, Židikų seniūnija yra puikus maršrutas. Jo metu pamatysite tiek įdomių architektūros statinių, susipažinsite su neįtikėtinai atgimusiu dvaru, tiek ir galėsite pakvėpuoti grynu oru ant piliakalnių. Iki susitikimo Židikuose!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas