Žingsnis į Egėjo jūrą

Žvelgiant į Graikijos žemėlapį, Chalkidikės pusiasalį rasti nesunku. Šalies šiaurėje į Egėjo jūrą išsikišę trys pailgi Kasandros, Sitonijos ir Atono pusiasaliai, vieniems primenantys pirštus, kitiems – karvės tešmenį, ir yra Chalkidikė.
Salonkai – antrasis pagal dydį miestas Graikijoje.
Salonkai – antrasis pagal dydį miestas Graikijoje. / A.Vaitkevičiaus nuotr.
Temos: 2 Jūra Šventykla

Archeologiniai tyrinėjimai rodo, kad žmonių Chalkidikėje, kuri šiuo metu priklauso Makedonijos provincijai, būta jau prieš 50-75 tūkst. metų. Neolito laikotarpiu čia gyvenę žmonės jau vertėsi žemdirbyste ir gyvulininkyste.

Senovės alsavimas

Maždaug nuo VIII a. pr. m. e. Chalkidikę pradėjo niokoti užkariautojai. Vienas žymiausių Chalkidikės valdovų - Makedonijos karalius Aleksandras Didysis. Chalkidikę prie Makedonijos karalystės prijungė Aleksandro tėvas Philipas II.

Philipas II po savo mirties buvo palaidotas nedideliame miestelyje Verginoje, maždaug 80 km į pietvakarius nuo Salonikų. Šiandien čia yra įkurtas muziejus, turistai savo akimis gali pažvelgti į tai, kaip senų senovėje buvo laidojami karaliai. Netoli Verginos yra ir nedidelis miestelis Pella – antikinė Makedonijos sostinė. Šiandien Pellos pakraštyje įrengtas muziejus su išlikusiais antikinio miesto fragmentais.

Daug dėmesio skiriame istoriniam palikimui, jo išsaugojimui. Taip pat siekiame žmones supažindinti ir su naujais mokslo pasiekimais. Dėl to įkūrėme Šiuolaikinio mokslo ir technologijų muziejų. Sakė Salonikų prefektas (meras – aut. past.) Panajotis Psomiadis.

Chalkidikė yra ir didžiojo graikų filosofo Aristotelio gimtinė. Filosofas gimė antikinėje Stageiroje, miestelyje Chalkidikės uolose, iškilusiose virš jūros. 343 m. pr. m. e. Philipas II Aristotelį pasikvietė į Pellą ir filosofas tapo Aleksandro Didžiojo mokytoju. Šiandien netoliese yra įkurtas „Aristotelio parkas“.

Mėgiama turistų

Šiandien Chalkidikė užima beveik 3 tūkst. kv. km plotą, čia gyvena per 100 tūkst. nuolatinių gyventojų. Žydra jūra ir žaliuojantys kalnai, aukštai kylančios uolos ir į jas įsirėžiančios įlankos, smėlėtas jūros krantas ir archeologinis palikimas, turtinga krašto istorija ir draugiški žmonės Chalkidikei padėjo tapti viena iš labiausiai turistų mėgstamų vietų Graikijoje.

Chalkidikėje gerai išvystyta viešbučių industrija. Tingaus poilsio mėgėjai čia gali drybsoti prie viešbučio baseino ar prie jūros. Dauguma viešbučių turi savo SPA centrus, sporto kompleksus, čia įkurti didžiuliai vyno rūsiai, galintys patenkinti net išrankiausius klientus. Aktyvaus poilsio mėgėjams Chalkidikės turizmo industrija siūlo nardymą, alpinizmą, golfo laukus, buriavimą, žvejybą ir dar daug kitų pramogų.

Salonikai

Dauguma keliautojų vykdami į Chalkidikę visų pirma susipažįsta su Salonikais – antru pagal dydį Graikijos miestu. Šiandien daugiau kaip milijoną gyventojų turinčius Salonikus 315 m. pr. m. e. įkūrė Makedonijos valdovas Kasandras, kuris vedė moterį, vardu Tesalonika, o miestą, vienijusį 26 mažas gyvenvietes, pavadino jos vardu.

1917 m. miestą nusiaubė milžiniškas gaisras. Jo dėka šiandien Salonikų centrinėje dalyje yra labai lengva orientuotis. Atstatant miestą po gaisro, gatvės buvo suprojektuotos taip, kad eina beveik tiesiomis linijomis ir kertasi 90 laipsnių kampu.

Mieste gausu istorinio palikimo. Tai ir antikinis akropolis, ir Bizantijos epochos šventyklos, ir viduramžių statiniai. Jūros krantinėje stovi miesto simbolis – Baltasis bokštas, pastatytas apie 1535 m. e. m. Bokštas įėjo į miesto gynybinės sistemos sudėtį, tarnavo kaip įlankos stebėjimo punktas. Iki 1878 m. 30 m aukščio šešių aukštų bokštas buvo naudojamas ir kaip kalėjimas, ir kaip egzekucijų vykdymo vieta. Todėl tais laikais jis buvo vadinamas „Kruvinuoju bokštu“. Dabar jame įkurtas muziejus, kuriame eksponatai pasakoja apie bizantinį miesto istorijos periodą.

Klesti mokslas

NOESIS – Šiuolaikinio mokslo ir technologijų muziejus, propaguojantis naujausius mokslo ir technikos pasiekimus, įkurtas kelis universitetus turinčių Salonikų pakraštyje ir užima 15 tūkst. kv. m teritoriją. Jame įrengtas modernus planetariumas, 3D technologijų kino teatras, kuriame sumontuotas didžiausias visoje Graikijoje ekranas, čia yra realių pojūčių simuliatorius, veikia automobilių raidos paroda, vyksta mokslinės konferencijos, muziejus naudojamas įvairioms edukacinėms programoms, bandoma pažvelgti į mokslo ateitį.

Laukite tęsinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento