Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 18

Žinomas keliautojas – apie Lietuvos ir Lenkijos „jungtuves“: jei to nebūtų įvykę, dabar čia gyventų rusai

Neseniai atšventėme 455-ąjį Liublino unijos jubiliejų. Neabejoju, jog bent minimaliai situacijoje besigaudantiems žmonėms aiškinti, kas tai per dalykas, nereikia, todėl tik priminsiu, kad tai buvo aktas, kuriuo Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė ir Lenkijos Karalystė susijungė į vieną valstybę – Abiejų Tautų Respubliką. Tai įvyko 1569 metais Liublino mieste Lenkijoje. Šios jungtuvės nebuvo visiškai netikėtos, nes pora buvo jau ne tik padraugavusi, bet ir kartu pagyvenusi.
Vaido Mikaičio kelionės Lenkijoje
Vaido Mikaičio kelionės Lenkijoje / Vaido Mikaičio nuotr. / „15min“ fotomontažas

Sakyčiau, jog iki oficialaus susijungimo Lietuva su Lenkija susimetusios gyveno beveik 200 metų, tai yra praktiškai nuo tada, kai lietuvis Jogaila, suviliotas mažamete Lenkijos karalaite, tapo Lenkijos karaliumi ir Krėvos sutartimi mūsų šalis susaistė neatsaistomais saitais.

Lietuvoje daug kas dėl to jo nemėgsta ir vaikų jo vardu nevadina, nes neva, kaip čia taip – ne tik pats parsidavė, bet ir Tėvynę lenkams pardavė (o lenkai Jogailą dievina panašiai kaip mes Vytautą Didįjį, kuris realiai savo ūgiu nė kiek nebuvo didelis).

Toks neigiamas Jogailos naratyvas išplito tarpukariu, buvo palaikomas sovietmečiu ir net aš pats savo postsovietinėje mokykloje buvau mokomas, kad tada, kai vargšas Vytautas vienas kovėsi Žalgirio mūšyje, Jogaila slėpėsi palapinėje ir graužė keptą kiaulės karką (tą karką pats sugalvojau, bet kas gali paneigti, kad negraužė?).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas