Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zipakiros druskos katedra – pirmasis Kolumbijos stebuklas

Zipakiros druskos katedra – tai viena iš lankomiausių vietų Kolumbijos Druskos parke, kuriame taip pati įsikūręs Kalnakasybos, mineralogijos ir geologijos muziejai. Bogotoje „Transmilenio“ terminale („Portal del Norte“) patogu sėsti į mikroautobusą, važiuojantį į Zipakirą, miestelį, nuo sostinės nutolusį apie 50 km. O nuo pagrindinės miestelio aikštės iki reikiamo taško galima nueiti per maždaug 20 minučių. Beje, keliavimas privačiu mikroautobusu šioje šalyje gana savotiškas.
Zipakiros (Zipaquira) druskos katedra
Zipakiros (Zipaquira) druskos katedra / 15min nuotr.

Dar stotyje vienas iš dviejų autobuso vairuotojų laikė plakatą su užrašu „Zipa“ (taip trumpinamas miestelio pavadinimas) ir visa gerkle šaukė: Zipa, Zipa, Zipa, kviesdamas keleivius į autobusą. Tarpinėse miesto stotelėse – tas pats vaikinas, stypčiodamas ant autobuso laiptelių, tai išleisdavo, tai sutikdavo naujus keleivius, rėkdamas tą patį pavadinimą…

Druska imta kasti dar V a.

Zipakira dar garsi ir tuo, kad šalia jos esanti vietovė, vadinama El Abra archeologine zona – laikoma viena iš seniausių gyvenviečių Amerikoje, kurioje žmonių pėdsakų aptinkama iš maždaug 12000 m. pr. Kr. Taip pat šiame regione buvo rasti ir pirmieji okupacijos pėdsakai Kolumbijoje.

Zipakiroje gyvena apie 120000 žmonių, vietovės aukštis – 2660 m. Tai stebėtinai rami gyvenvietė, lyginant ją su audringa Bogota. Archeologinių tyrimų duomenimis, druska šioje vietovėje imta eksploatuoti dar V a. Netoliese yra ir kitų druskos kasybos pėdsakų, tik mažiau įspūdingų nei čia.

Kalnakasių koplyčia

Pirmoji koplyčia druskos kasyklos požemiuose buvo pastatyta apie 1932 m. Senosios kasyklos darbininkai, likę po darbo dekoravo, raižė, skaldė druskos sienas… Kryžiais ir kita religine atributika papuošė požemines druskų galerijas ir kas rytą, atėję į darbus, stabtelėdavo šventoje vietoje, prašydami apsaugos.

Vis tik katedros pradžia laikomi 1954 metai, kai ji buvo oficialiai atidaryta kolumbiečiams. O jos statyba susirūpinta dar 1950 m. spalio mėn... Per ketverius metus išryškėjo galutinis variantas: katedros ilgis – 120 metrų, aukštis – 22 metrai, plotas – 5500 kvadratinių metrų. Taip vietoj druskos kasyklos gimė subtilūs religiniai namai – įspūdinga katedra.

15min nuotr./Zipakiros (Zipaquira) druskos katedra
15min nuotr./Zipakiros (Zipaquira) druskos katedra

Kiekvienoje požeminio tako pusėje esančiose navose buvo atkartotas Kristaus kelias – kryžiaus stotys. Viena nava skirta Kristaus gimimui, jo krikštui. O koplyčioje išskaptuota skulptūra – Rozmarijai – Dievo Motinai, kalnakasių globėjai, prie kurios darbininkai mėgdavo pasimelsti. Čia pat įsikūrė muziejus.

Naujoji katedra modernesnė

Deja, dėl galimų nuošliaužų katedra 1990 m. buvo uždaryta. Ne už ilgo po architektūrinio konkurso buvo įgyvendintas milžiniškas projektas – 180 metrų po žeme sukurta nauja druskos katedra. Ji, gerokai modernesnė už ankstesniąją, o, svarbiausia, saugi, buvo atidaryta 1995 m.

Tai laikoma pirmuoju Kolumbijos stebuklu, ir ne tik – šalis pasiūlė jį prijungti prie septynių šiuolaikinio pasaulio stebuklų.

Į kasyklas galima įeiti pro 380 metrų ilgio ir 13 metrų aukščio tunelį, iš kurio patenkama į galeriją. Ją sudaro dvylika kryžiaus stočių abiejose galerijos pusėse.

15min nuotr./Zipakiros (Zipaquira) druskos katedra
15min nuotr./Zipakiros (Zipaquira) druskos katedra

Vizito metu patogu naudotis keliomis kalbomis įgarsintu telefonu. Šviesos (daugiausia mėlynos) pabrėžia skirtingas scenas ir sukuria ypatingą atmosferą. Žmogus čia tarsi nedalyvauja, vien jo mintys, jo pokalbis su aukštesnėmis jėgomis...

Vietos užteko ir suvenyrų parduotuvėlėms, posėdžių ir kino salėms, kurios įsikūrė katedros šonuose išskaptuotose erdvėse.

Didingas reginys centriniame kupole

Iš galerijos patenkama į centrinį katedros kupolą. Pamažu leidžiamasi laiptais stebint atsiveriantį tikrai didingą reginį – dailų, labai aukštą išraižytą kryžių. Šalia jo – altorius ir taip pat įvairios religinės skulptūros.

Katedroje gali tilpti 8000 tikinčiųjų, taigi jos religinis vaidmuo užtikrintas, ji mėgstama kolumbiečių ir šalies svečių. Per šventes čia suplaukia daug tikinčiųjų…

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas