Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žmogaus bejėgiškumo prieš gamtą simbolis Čilės dykumoje – milžiniška iš smėlio kyšanti ranka

Įspūdingo dydžio rankos skulptūra Čilės Atakamos dykumoje – tai emocionalus žmogaus pažeidžiamumo, bejėgiškumo ir vienatvės smėlynuose simbolis. Ši skulptūra tarsi smėlio užpustytas milžinas, prašantis aukščiausiųjų jėgų pagalbos.
Dykumų ranka Atakamoje
Dykumų ranka Atakamoje / Marcos Escalier

Monumentas „Ranka dykumoje“ (Mano del desierto), 1992-aisiais sukurtas Čilės skulptoriaus Mario Irarrázabal’o, yra 11 metrų aukščio. Tai metalo ir cemento konstrukcija viduryje dykumos, išauganti tarsi iš niekur tarp baltų keliaujančio smėlio kopų. Tik ją, šitą milžinišką ranką, gali per dešimtis kilometrų matyti keliaujantys karavanai. Ir ji vienintelė primena apie žmogaus egzistavimą pasaulyje. Mat be jos peizašas atrodo dar neatrastas žmogaus ir nepaliestas, jame justi tik laukinė gamtos jėga.

Patarimai keliaujantiems

Susiruošę apžiūrėti milžiniškos dykumų rankos nepamirškite: dykumoje per dešimtis kilometrų aplinkui nebus nieko, todėl būtiniausius daiktus, maistą ir vandenį būtina pasiimti su savimi. Patartina pasiimti visko daugiau, nei planuojate sunaudoti, kad būtų atsargai.

„Dykumų ranka“

Kaip pasiekti

„Dykumų ranka“ yra per 75 km į pietus nuo Antofagasto miesto, netoliese legendinės „Pan American" greitkelio trasos. Skulptūra yra pastatyta netoli kelio, jums tereiks įveikti keletą šimtų metrų.

Apžiūrėti skulptūrą galima keliaujant su turistine grupe, be to, galima keliauti autostopu ar išsinuomuoti automobilį. Pasiklysti čia neįmanoma: milžiniška ranka matoma per keliasdešimt kilometrų.

Išsidėstymas

Neįprasta skulptūra yra Čilės šiaurinėje dalyje, vienoje iš pačių sausiausių pasaulio dykumų – Atakamoje, kuri vakaruose yra skalaujama Ramiojo vandenyno.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas