Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žygių gurmanai kviečiami į pažintį su jauniausiu Lietuvos miestu

Dar nespėjus atslūgti vasarą vykusių žygių įspūdžiams, aktyvaus laisvalaiko mėgėjai vėl raginami ruošti batus ir rinktis labiausiai dominančią trasą. Didžiausias pėsčiųjų žygių organizatorius Baltijos šalyse „TrenkTuras“ rugsėjo 18 dieną kviečia susitikti energingiausiame ir jauniausiame, net 50 metų neturinčiame, Lietuvos mieste – Visagine. Čia tiek vietos gyventojus, tiek atvykėlius žavi išskirtinė gamta, o branduolinio turizmo gerbėjai traukia apžiūrėti Atominės elektrinės.
Visagino žygis
Visagino žygis

Ištvermingiausiems – beveik 60 kilometrų išbandymas

Žygio dalyviai šįkart galės rinktis net iš penkių trasų – įveikti 13, 27, 36, 47 ar 58 kilometrus. Nusprendusieji leistis į trumpiausią pasivaikščiojimą, apžiūrės Visagino, Smalvo, Trilypio ežerus ir Aklažerį, žygiuos miškais, o galiausiai išeis į plačias miesto gatves. Jos, statant Visaginą, buvo pritaikytos greitai evakuacijai. 27 kilometrų maršrutą pasirinkę žygeiviai iš pradžių eis tuo pačiu keliu, bet pasiekę Smalvo ežerą, judės link skaidriausio ir švariausio Lietuvos ežero – Švento. Vėliau dar laukia Dūkšto, Karačiunkos ir Baltasis ežerai.

Į 36 kilometrų žygį pasileidę entuziastai, kitaip nei 13 ir 27 kilometrus žygiuojantieji, vieninteliai apeis visą Švento ežerą. Jis neturi nei intakų, nei ištakų, tad yra unikalus savo vandens lygio svyravimais, taip pat išsiskiria retų augalų ir gyvūnų rūšių gausa. Dar didesnė ežerų įvairovė laukia 47 kilometrų trasą pasirinkusių žygeivių. Šioje trasoje, be jau anksčiau minėtų ežerų, žygeiviai išvys Davigilių, Velnežerio, Samavo, Asavo, Luodykščio ežerus. Vieni jų žavūs salų gausa, kituose saugoma dešimtys žuvų rūšių. Galiausiai, tikrieji žygių gurmanai, mėgstantys ilgas patirtis, 58 kilometrų kelionėje pajus daugiausia miškų kontrastų: nuo lapuočių iki spygliuočių, savyje slepiančių ežerus ir pelkes. Žygeiviai taip pat apžiūrės Salako bažnyčią, žydų kapines ir vieninteliai praeis įspūdinga Margežerių pelke link Luodžio ežero.

„TrenkTuro“ nuotr./
„TrenkTuro“ nuotr./

Ežerų ir reaktorių kraštas

Žygio maršrutai nekelia abejonių, kad Visaginą supa išskirtinė gamta – vietiniai kartais juokauja, kad čia kiekvienas turi po ežerą. Visgi turistus vilioja ne tik tai. Prieš 46 metus įkurtas miestas buvo skirtas būsimos Ignalinos atominės elektrinės darbuotojams. Elektrinę atrasti iš naujo paskatino ir 2019 metų amerikiečių kompanijos HBO sukurtas serialas „Černobylis“. Vilniuje ir Ignalinos atominėje elektrinėje filmuota juosta sukėlė savotišką Visagino renesansą – prie Drūkšių ežero esanti elektrinė neatsigina branduoliniu turizmu besidominčių lankytojų. Visi jie nori iš arti pamatyti, kaip atrodo garsusis reaktorius – toks pat, koks 1986 metais sprogo Černobylyje.

Pamatyti atominį miestą galės ir žygio dalyviai – dalis maršrutų drieksis Visagino gatvėmis. „TrenkTuro“ komanda taip pat ragina pažinčiai su miestu skirti ir papildomo laiko – atvykti prieš žygį ar bent trumpam pasilikti po jo. Nors įspūdžių pakaks ir įveikus pasirinktą trasą, naujų patirčių nebūna per daug!


Daugiau informacijos, tikslūs maršrutai ir registracija – https://trenkturas.lt/visagino-zygis-21/.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas