Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astaksantinas – stipriausias šiuo metu žinomas antioksidantas: kokia jo nauda odai

Kalbant apie jaunystę ir sveikatą, dažnai minimi antioksidantai. Jie yra didžiausi kovotojai su laisvaisiais radikalais ir turi teigiamą įtaką odos būklei, padeda sulėtinti senėjimo procesus ir gali turėti įtakos gyvenimo trukmei. Kaip antioksidantai veikia, kur jų galima rasti ir kokie varžosi tarpusavyje savo pajėgumu, pasakoja pasakoja dermatovenerologijos gydytoja rezidentė Eglė Valužytė bei „MATH Scientific“ prekės ženklo įkūrėja Marija Valaitė.
Antioksidantai
Antioksidantai / 123RF.com nuotr.

Pasak E.Valužytės, antioksidantai yra nepaprastai svarbūs mūsų organizmui ir veikia ląstelių lygmenyje. Jie efektyviai kovoja su ląstelių patiriama oksidacine žala ir, turėdami laisvą elektronų porą, ją panaudoja siekdami neutralizuoti laisvuosius radikalus. Tokiu būdu užkertamas kelias ląstelės DNR pažaidai, mutacijoms ir tolimesniam ligų atsiradimui bei vystymuisi.

Galingas antioksidantas iš jūros gelmių

Vienas galingiausių mums žinomų antioksidantų yra astaksantinas. Mokslinių tyrimų duomenimis, astaksantinas gerokai pralenkia kitus gerai žinomus antioksidantus, tokius kaip vitaminas C, vitaminas E, vitaminas A, likopenas, kofermentas Q10, glutationas ir kt.

Astaksantinas (astaxanthin) yra raudonos spalvos karotenoidas, išgaunamas iš Haematococcus pluvialis mikrodumblių. Karotenoidai – tai grupė antioksidantų, kurie suteikia oranžinį atspalvį daugybei gyvų organizmų, nuo žuvų (pvz.: lašišų) iki vaisių bei daržovių (pomidorų, morkų, persimonų) ir kitų augalų (dumblių). Taigi, net jeigu to nežinome, kasdienėje savo mityboje jau aptinkame nemažai astaksantino šaltinių ir sustipriname savo organizmo antioksidacinį pajėgumą.

Anot gydytojos E.Valužytės, astaksantinas gali būti naudingas ir turėti apsaugantį poveikį kardiovaskulinei sistemai: mažinti arterinį kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį kraujyje, potencialiai apsaugoti nuo širdies infarkto. Manoma, jog šis antioksidantas prisideda prie geresnės imuninės bei nervų sistemos funkcijos. Taip pat jis gali apsaugoti ir padėti kovoti su įvairiomis uždegiminėmis žarnyno ligomis, turi hepatoprotekcinį (kepenis apsaugantį – aut. past) poveikį. Negana to, astaksantinas teigiamai veikia sąnarius, akis ir potencialiai gali sumažinti cukrinio diabeto sukeliamas komplikacijas.

Kodėl astaksantinas reikalingas mūsų odai?

Kalbant konkrečiai apie odą, astaksantinas stabdo oksidacinio streso kaskadą odos ląstelėse, užkirsdamas kelią reaktyvių deguonies junginių formavimuisi. Moksliniai tyrimai rodo, jog astaksantinas gali apsaugoti odą nuo UV spindulių radiacijos daromos žalos. Jis taip pat geba užkirsti kelią keratinocitų apoptozei – procesui, dėl kurio atsiranda fotosenėjimo sukeliamos raukšlės.

„Svarbu ir tai, jog šis antioksidantas mažina citokinų, kitaip vadinamų uždegiminių mediatorių, sintezę ir gali būti labai naudingas uždegiminėms odos ligoms palengvinti. Manoma, jog astaksantinas atkuria odos drėgmę, pagerina bendrą jos struktūrą, elastingumą. Šiai dienai astaksantinas yra stipriausias pasirinkimas rinkoje norint kovoti su senėjimo procesais odoje“, – teigė gyd. E.Valužytė.

„MATH Scientific“ įkūrėjos Marijos Valaitės teigimu, astaksantinas gali būti naudingas tiek naudojamas tiek iš išorės, tiek iš vidaus: „Astaksantino nauda odai labai intriguoja. Moksliniai straipsniai apskritai labai pozityviai atsiliepia apie antioksidantų naudą odos sveikatai, tačiau anksčiau su odos priežiūra dažniausiai būdavo įprasta sieti vitaminus C, D, E. Dabar žinome, kad astaksantinas veikia net keliasdešimt kartų stipriau negu minėtieji antioksidantai“.

Pasak M.Valaitės, „MATH Scientific“ komanda siekia klientams suteikti galimybę rūpintis savo oda holistiškai – tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės. Todėl įmonė vos prieš keletą dienų pristatė astaksantino maisto papildą, kuris bus ne tik naudingas odai, tačiau taip pat padės stiprinti ir visą organizmą. „Kadangi odos būklė yra tiesiogiai priklausoma nuo visų likusių organizmo sistemų balanso, džiaugiamės galėdami vartotojams pasiūlyti produktą, kurio nauda bus didesnė nei tik išorinei odos priežiūrai skirtų priemonių.“

„MATH Scientific“ sukurto astaksantino maisto papildo pakuotėje yra 60 kapsulių po 8mg, kurių, tinkamai vartojant, užtenka dviem mėnesiams. Papildo kapsulė yra sudaryta iš hidroksipropilmetilceliuliozės, todėl jis tinkamas ir vegetarams bei veganams.

„Astaksantinas papildo „MATH Scientific“ produktų šeimą, kurioje jau yra daug efektyvių ir vartotojų pamėgtų odos priežiūros priemonių bei dar vienas maisto papildas – jūrinės kilmės I-ojo tipo kolagenas. Tikime mokslo kuriama nauda ir, pasitikėdami tyrimais, siūlome vartotojams tik tokius produktus, kurie jiems suteiktų akivaizdžius ir pastebimus rezultatus,“ – pasidalino M.Valaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas