Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Astronautės K.Nyberg patarimai: kaip išsiplauti plaukus esant kosmose

Visi turintys ilgus plaukus žino, kad juos išplauti reikia laiko. Namuose tai padarome gana lengvai, o štai kur nors keliaudami ir turėdami prastesnes sąlygas nevengiame pasiskųsti. Ar kada susimąstėte, kiek pastangų reikalauja išsitrinkti galvą, esant kosmose, kai vanduo tikrai nebėga iš čiaupo?
Astronautė Karen Nyberg
Astronautė Karen Nyberg / Vida Press nuotr.

Nei įsivaizduotume, nei žinotume, jei ten nesame buvę. Tad dėkui šviesiaplaukei ilgakasei astronautei Karen Nyberg, kuri tai parodė. Karen misija Tarptautinėje kosminėje stotyje truko pusę 2013 metų.

Vida Press nuotr./Astronautė Karen Nyberg
Vida Press nuotr./Astronautė Karen Nyberg

„Daugelis žmonių manęs klausė, kaip sugebu išsitrinkti galvą būdama kosmose, – sako astronautė portale seeker.com publikuotame vaizdo įraše ir priduria: – Tad nusprendžiau jums visiems tai parodyti.“

Priemonės kosmose yra gana paprastos: jokių plaukų formavimo gelių, suktukų. Astronautai taip pat nesinaudoja dušu, nes taupo vandenį. Jie tiesiog apsivalo naudodami rankšluosčius.

VIDEO: Astronautės patarimai: kaip išsiplauti plaukus esant kosmose?

K.Nyberg galvai trinkti naudoja pakelį šilto vandens, šampūną, kurio nereikia išskalauti, rankšluostį ir šukas.

Iš pradžių išspaudžia šiek tiek šilto vandens ant skalpo. Priešais ją pakabintas veidrodis, tad ji gali matyti savo veiksmus. Kartais vanduo laksto į šonus, tad, kaip vaizdo įraše sako astronautė, reikia stengtis sugauti jo kiek galima daugiau.

Paskirsčiusi vandenį ant visų plaukų, ji ant skalpo užpila nenuskalaujamo šampūno ir taip pat jį paskirsto iki plaukų galiukų. Šukas naudoja, kad galėtų geriau paskirstyti šampūną. O rankšluostis reikalingas nešvarumams iš plaukų išvalyti.

Paskui ji dar truputį padrėkina plaukus vandeniu, nors naudojant tokį šampūną vandens nereikia. „Bet aš manau, kad geriausi rezultatai pasiekiami naudojant jį su vandeniu“, – sako astronautė.

Tada vėl sausu rankšluosčiu švelniai patrina skalpą, kad pašalintų likusius nešvarumus. Ir viskas – procedūra baigta, plaukai palikti džiūti palaidi.

„Kai mano plaukai džius, iš jų pradės garuoti vanduo. Ore atsiras drėgmės, kurią surinks mūsų kondicionavimo sistemos. Pasitelkiant vandens apdorojimo prietaisus tas kondensatas bus paverstas geriamuoju vandeniu“, – paaiškina K.Nyberg.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas