Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dermatologė apie miliumus – kas lemia jų atsiradimą ir kaip juos panaikinti?

„Miliumai (maži, balti, kieti spuogeliai – red.) yra labai smulkios odos cistos, kuriose kaupiasi odos baltymas keratinas. Jų gali būti keli, gali būti ir vienas. Dažniausiai miliumai atsiranda aplink akis, viršutinėje skruostų dalyje, kai kuriais atvejais – plaštakų srityje, jei buvo pūslių, ir dažniau pasitaiko žmonėms, kurių labai sausa oda“, – sako dermatovenerologė, prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė.
Miliumai
Miliumai / 15min.lt nuotr.

Miliumų gali atsirasti visiems – ir moterims, ir vyrams, tačiau dažniau pasitaiko vaikams (gali būti ir naujagimiams), paaugliams, jauniems žmonėms.

Pasak Inovatyvios dermatologijos centro vadovės, prof. dr. M.Bylaitės-Bučinskienės, miliumų gali atsirasti savaime, po traumos ar gyjant pūslėms. Pašnekovės teigimu, nėra pagrindo dėl jų sunerimti, tiesiog tai rodo, kad oda perdžiūvo.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Inovatyvios dermatologijos centro vadovė, prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Inovatyvios dermatologijos centro vadovė, prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė

„Daugiau jų atsiranda žiemą, tai reiškia, kad odai trūksta drėgmės ir ją reikėtų dažniau drėkinti: naudoti drėkinamuosius kremus, nepamiršti gerti vandens. Mes ir tėvams dažnai primename, kad vaikams teptų ne tik kūną, bet ir veidą, nes tikrai dažnai pamirštama tai daryti“, – sako dermatovenerologė.

Miliumus ji vadina estetine problema, ne liga. Paklausta, ar jie gali išnykti savaime, specialistė sako, kad priklauso, kokio smulkumo yra.

„Jei tos cistos labai mažytės, smarkiai drėkinate odą, kartą per savaitę atliekate švelnų šveitimą, yra tikimybė, kad jos gali prasiverti ir išsivalyti“, – sako M.Bylaitė-Bučinskienė.

Paprasčiausias būdas – pradurti ir išvalyti

Pats primityviausias, dažniausias ir labai efektyvus būdas panaikinti miliumus, pasak specialistės, yra juos pradurti ir išvalyti. Procedūra nėra sudėtinga, ją galima atlikti ir patiems namuose, tik svarbu dezinfekuoti tą vietą ir adatą ar skalpelį, kuriuo praduriama cista, ją valyti naudojant menteles ar ausų krapštukus, ir paskui dezinfekuoti išvalytą vietą.

„Tačiau tai reikia daryti atsargiai, ne per giliai, kad neliktų randelių. Esu ne vieną mačiusi, kai išdraskoma, paskui vietoj miliumo lieka randelis. Taip neturi būti. Pašalinus miliumą ir sugijus žaizdelei toje vietoje turi nieko nelikti. Tos cistutės yra paviršinės, jas labai lengva pradurti ir išvalyti, tačiau reikia mokėti tai daryti. Jei patys nemokate, nežinote, kaip tai atlikti, geriau kreipkitės į slaugytoją ar gydytoją“, – pataria M.Bylaitė-Bučinskienė.

Tačiau pradurti reikia atsargiai, ne per giliai, kad neliktų randelių. Pašalinus miliumą ir sugijus žaizdelei toje vietoje turi nieko nelikti.

Tiesa, šią procedūrą jums atlikti gali ir kosmetologė, tačiau jos ne visada to imasi. „Ir gerai. Aš už tai, kad žmogus kreiptųsi į gydytoją, išsitirtų, kokia iš tiesų yra problema – jei labai sausa oda, gal už to slypi ir kitos priežastys. Gali būti prigimtinis polinkis į atopinį dermatitą, sausumą, galbūt yra skydliaukės pažeidimų, gal žmogus patiria daug streso, mažai miega, mažai save prisižiūri ir pan.

Bet kuriuo atveju, geriausia, kad šią procedūrą atliktų žmogus, kuris yra tai daręs, supranta ir moka“, – rekomenduoja pašnekovė ir priduria, kad patiems atlikti šios procedūros nerekomenduoja, jei miliumai yra visai šalia akių.

Pradurti ir išvalyti cistą nėra vienintelis galimas šio darinio panaikinimo būdas. Juos taip pat galima naikinti elektrokauteriu ir lazeriu, tačiau, pasak dermatovenerologės, yra rizika, kad gali likti randeliai.

Jei išvalius miliumus po kurio laiko jie vėl ima formuotis arba jų yra labai daug, skiriami paviršiniai tepami vaistai retinolio pagrindu. „Tai medicininė priemonė, neleidžianti kimštis ir atkemšanti odos poras. Tie vaistai atkemša ir cistas, jas išvalo. Kartais taikomas ir rūgštinis valymas, tačiau tai jau turi skirti medikas“, – paaiškino gydytoja.

Būtina drėkinti odą

Visiems be išimties prof. dr. M.Bylaitė-Bučinskienė rekomenduoja labiau rūpintis savo oda, o ypač tiems, kurių linkusi sausėti. Tai daryti reikia ne tik vasarą, bet ir žiemą, kai yra šildymo sezonas, o lauke siaučia vėjai, spaudžia šaltukas. Odą būtina drėkinti ištisus metus, o artėjant vasarai ir jai pasibaigus, pirmaisiais rudens mėnesiais, dažniau palepinti kaukėmis.

Nepamiršti reikėtų ne tik paprasto vandens, bet ir to, kad labai vertingas yra vaisiuose ir daržovėse esantis vanduo. Jis gausus mikroelementų, vitaminų.

Kitas labai svarbus dalykas, be tinkamos odos priežiūros ir jos drėkinimo, yra mityba. Svarbu nepamiršti gerti daug vandens ir kuo sveikiau maitintis.

„Nepamiršti reikėtų ne tik paprasto vandens, bet ir to, kad labai vertingas yra vaisiuose ir daržovėse esantis vanduo. Jis gausus mikroelementų, vitaminų.

Odai labai svarbus ir maistas – jis turėtų būti kuo lengvesnis, sveikesnis, kuo daugiau vandens turintis, nes oda jį sugeria. Su amžiumi mažėja hialurono, kitų medžiagų, oda nebesugeba pritraukti tiek vandens“, – sako specialistė ir priduria, kad didžiausias patarimas yra labai rūpintis savo oda, ją nuolat drėkinti, o jei miliumų formuojasi daug ir dažnai, apsilankyti pas gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas