Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dermatologijos rezidentė Vytenė apie labiausiai odą jauninančius ingredientus: kas sumažins raukšlių?

Norėdami išlaikyti sveiką, skaisčią ir spindinčią odą, turime laikytis tam tikrų rutinos niuansų: skirti dėmesio sveikai mitybai ir pasivaikščiojimui gryname ore, rinktis tinkamas odos priežiūros priemones ir prisiminti, kad, kaip sako dermatologijos gydytoja rezidentė Vytenė Kurtinaitytė, dermatologijoje dažnai „mažiau yra daugiau“.
Vytenė Kurtinaitytė
Vytenė Kurtinaitytė / 123RF.com nuotr.

Dabar, kai mums siūloma tiek daug anti-aging (prieš senėjimą) skirtų priemonių, išsirinkti yra sudėtinga. Visgi, tam tikri ingredientai yra kur kas aktyvesni nei kiti ir gali padėti kovoti su pirmosiomis raukšlėmis.

Šiandien pakalbėsime apie itin aktyvų ingredientą – retinolį. Vytenė Kurtinaitytė teigia, jog svarbu dažnai painiojamos dvi sąvokos: retinolis ir retinoidai. „Pavadinimai labai panašūs, tačiau retinoidai (dar vadinami vitamino A derivatais) yra veikliųjų medžiagų grupės pavadinimas, iš kurių viena ir yra retinolis“, – sako gydytoja.

Aknės kontrolei retinolis gali būti taikomas dar paauglystėje.

Retinolis yra vienas silpniausių retinoidų, plačiai naudojamas odos priežiūros pramonėje ir nereikalaujantis gydytojo recepto. Gydytoja pabrėžia, kad į retinoidų grupę įeina ir gerai žinomos medžiagos kaip tretinoinas, izotretinoinas ar adapalenas, kurios veikia kur kas stipriau, reikalauja gydytojo recepto, o kai kurios iš jų yra skiriamos ne tik išoriniam naudojimui, bet ir sisteminiam gydymui.

„Taigi, retinoidai nėra tik grožiui ar odos lygumui išsaugoti – jie gali būti pasitelkiami ir rimtiems medicininiams tikslams, tokiems kaip žvynelinė, sunkios formos aknė, kartais net ir onkologinės ligos“, – sako gydytoja.

Tačiau grįžkime prie plačiai kosmetikos priemonėse odos jauninimui naudojamo retinolio.

Ką turėtume žinoti prieš pradėdami naudoti retinolį? Ar nėra rizikos pakenkti odai?

– Dar 1971 m. žymus Amerikos dermatologas dr. A.Kligmanas atrado retinoidų teigiamą poveikį aknės gydymui, o 1996 m. retinoidai buvo pripažinti legalia veikliąja medžiaga kovai nuo raukšlių. Retinolis, kaip vienas iš retinoidų, turi būtent šiuos du gydomuosius poveikius.

123RF.com nuotr./Moteris
123RF.com nuotr./Moteris

Nors retinolis yra kone silpniausias retinoidas ir vienintelis, parduodamas be recepto, rizika yra: jis gali sudirginti odą, ją išsausinti, sukelti dilgčiojimą, raudonį.

Nenorite tokių nemalonių reakcijų? Tuomet pirmiausia odą paruoškite. Pradėkite nuo silpniausio retinolio (iki 0,1% stiprumo) ir tepkite jį kas trečią vakarą, po poros savaičių – kas antrą vakarą, o po poros mėnesių galite jau ir stipresnį retinolį rinktis. Beje, nepamirškite, kad oda prieš tepant turi būti kruopščiai nuplauta ir gerai nusausinta.

– Ar vertėtų susimąstyti apie papildomas odos priežiūros priemones, į rutiną įtraukus retinolį?

– Tikrai taip! Naudojant retinolį ar kitą retinoidų grupei priklausančią veikliąją medžiagą, privalus plataus spektro apsauginis kremas nuo saulės. UV spinduliai, naudojant retinolį, gali sukelti padidėjusį odos jautrumą, pigmentacijas.

Beje, pasinaudodama proga priminsiu, kad apsauga nuo saulės svarbi tiek dėl priešlaikinio odos senėjimo stabdymo, tiek dėl odos vėžio prevencijos.

Ne mažiau svarbu nepamiršti ir odos drėkinimo. Siūlau drėkinamąjį kremą naudoti rytais, retinolį vakarais, o pirmosiomis savaitėmis, pradėjus naudoti retinolį, galima drąsiai jį maišyti su keliais lašais drėkinamojo kremo ir vakarais. Toks „susipažinimas“ su retinoidų pasauliu odai yra švelnesnis.

O kokių priemonių negalima naudoti kartu su retinoliu?

– Nesiūlau vienu metu naudoti retinolio su tokiomis odos priežiūros priemonėmis, kurios sudėtyje turi AHA, BHA rūgščių ar vitamino C.

AHA, BHA rūgštis galima naudoti tomis dienomis, kuomet daroma pertrauka nuo retinolio. Tuo tarpu vitamino C priemones siūlau tepti rytais, vakarui paliekant retinolį. Naudojant visas šias veikliąsias medžiagas vienu metu galima sudirginti ar pernelyg išsausinti odą.

Jeigu naudojame priemones su retinoliu, kokio efekto galime tikėtis?

– Viena stipriausių retinolio funkcijų yra kolageno gamybos ir ląstelių atsinaujinimo skatinimas. Įprastai odos ląstelės regeneruojasi kartą per mėnesį, o su retinoliu – kas 14–20 dienų. Būtent dėl to jau po poros retinolio vartojimo mėnesių žymiai pagerėja odos elastingumas, oda paskaistėja, mažos raukšlės bei pigmentacijos tampa mažiau pastebimos. Jaunystė veide tęsiasi ilgiau.

Retinolis plačiai naudojamas taip pat ir aknės pažeistai odai gydyti, kadangi skatina odos atsinaujinimą, valo poras, stipriai sumažindamas šansą susiformuoti spuogams.

Asmeninio archyvo nuotr. /Dermatologė Vytenė Kurtinaitytė
Asmeninio archyvo nuotr. /Dermatologė Vytenė Kurtinaitytė

Kokiai odai tinka retinolis ir kam geriau nenaudoti?

– Retinolį itin atsargiai ir tik su gydytojo dermatologo priežiūra naudoti patarčiau turintiems rožinę, egzemą ar itin jautrią odą. Kitaip sakant, tai nėra veiklioji medžiaga, saugi visiems be išimties.

Beje, aknės kontrolei retinolis gali būti taikomas dar paauglystėje, tačiau priešlaikinio senėjimo prevencijai jį siūloma naudoti ne anksčiau kaip nuo 25 metų.

Retinoidus traktuočiau kaip vienus efektyviausių ingredientų, kurių naudojimas gali ryškiai pagerinti odos būklę.

Ar galime pasakyti, kad retinoidai – efektyviausi kovoje su odos senėjimu?

– Tarkime, jeigu palygintume retinolį ir tretinoiną, kurie abu priklauso retinoidams, pastarasis būtų apie 100 kartų efektyvesnis ir stipresnis nei retinolis. Tačiau jūsų oda gautų tikrą šoką, jei kovai su raukšlėmis iškart pasitelktumėte stipriuosius retinoidus. Pradėti reikia nuo silpnesnių, vėliau galima pereiti prie stipresnių, kuriems, beje, jau reikės ir gydytojo recepto.

Atsakant į klausimą apie efektyvumą, retinoidus traktuočiau kaip vienus efektyviausių ingredientų, kurių naudojimas gali ryškiai pagerinti odos būklę, sumažinti matomas mimikos raukšleles ir odai suteikti jaunatviško švytėjimo. Tačiau priminsiu, kad saugojimasis nuo perteklinių UV spindulių ir sveika gyvensena taip pat ne mažiau svarbūs, kai kalbame apie priešlaikinio odos senėjimo prevenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas