Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip sužinoti, kokia plaukų spalva jums tinka labiausiai? Plaukų stilistė I.Jasiūnaitė siūlo nusistatyti spalvinį odos tipą

Plaukų stilistė Ilona juokauja, kad pirmojo ir antrojo karantino metu plaukams teko didžiausi išbandymai – ne viena moteris nusprendė išbandyti plaukų dažymą namuose. Deja, rezultatas ne visad būna toks, kokio tikimės. Jeigu ant dažų pakuotės pavaizduota jūsų svajonių spalva, ji ne visada jums tiks, taip pat atspalvis gali būti toli gražu nuo išsvajotojo.
Plaukų dažymas
Plaukų dažymas / 123RF.com nuotr.

Plaukų stilistė Ilona Jasiūnaitė pasakoja, jog renkantis plaukų spalvą labai svarbu pasidomėti savo spalviniu tipu. Būtent nuo jo priklauso, kaip mes atrodysime – skaisčios odos ir žvalūs ar atvirkščiai – pavargę ir papilkėję.

Asmeninio archyvo nuotr. /Plaukų stilistė Ilona Jasiūnaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Plaukų stilistė Ilona Jasiūnaitė

– Ką turėtume žinoti apie savo spalvinį tipą? Kas gali padėti jį nustatyti?

– Pirmas dalykas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis plaukų spalvą, – tai odos spalva. Ji gali būti šilto, šalto ir neutralaus atspalvio.

Šiltas tipas išsiskiria tuo, kad žmogaus oda yra gelsvesnio, persikų, auksinio atspalvio, įdega iškart rudai.

Šaltam tipui būdinga baltesnė, pilkesnė, rausvesnė, mėlyno atspalvio oda, kuri jeigu įdega, pirmiausia dega raudonai.

Neutralus atspalvis geriausiai būtų apibūdinamas beige spalva – kitaip tariant, tai smėlinis atspalvis, tarpinis variantas tarp šilto ir šalto tipų.

Pačiam žmogui gali būti nelengva nusistatyti tipą, tačiau galite paeksperimentuoti ir pažiūrėti į riešų venas – jų atspalvis išduos, kokiam tipui priklausote. Pavyzdžiui, šilto atspalvio tipui būdingos žalsvos spalvos venos, o šalto – mėlynos, violetinės. O jeigu matote abiejų atspalvių venas, greičiausiai priklausote tarpiniam variantui.

Tiesa, nors kalbame apie šiuos tris pagrindinius tipus, iš tiesų jų yra daugiau nei 12, todėl kirpėjas koloristas gali padėti jums atrasti „tikslią“
spalvą, kuri tiks labiausiai.

Pritaikę spalvas pagal savo tipą plaukams ir savo aprangai, pamatysite, kaip jos pabrėžia jūsų grožį, suteikia jaunatviškumo, o odai – skaistumo, lygumo, sveikumo.

– Jeigu klientė nori pasitikrinti, ar spalva tiks, ką galite patarti?

– Visada galite išmėginti dažančias kaukes ar kondicionierius, kurie suteikia gražų (norimą) atspalvį ir po mėnesio visiškai išsiplauna iš plaukų. Taip galėsite matyti, ar jums spalva patinka ir tinka.

Paprastai kalbant, šalto odos tipo moterims tiks šalti atspalviai – pilki, sidabriniai, platininiai; šilto – šilti – aukso, vario, rausvi, žemiški, o neutralaus – abiejų išvardintų tipų atspalviai, šių spalvų viduriukas; tai nei per daug šiltos ar šaltos spalvos, pavyzdžiui, smėlinio atspalvio.

Taip pat visada protingas sprendimas apsilankyti pas kirpėją koloristą, kuris patars, kokios spalvos tiks labiausiai ir pabrėš jūsų grožį, nes tarkime, raudonos spalvos plaukai gali paryškinti kapiliarus veido odoje, tad geriausia pirmą kartą dažant plaukus pasikonsultuoti su specialistu, paieškoti to, kas jums labiausiai tinka.

Asmeninio archyvo nuotr. /Plaukų stilistės Ilonos Jasiūnaitės darbai
Asmeninio archyvo nuotr. /Plaukų stilistės Ilonos Jasiūnaitės darbai

Manau, dažna moteris eksperimentuodama namuose yra sugadinusi ir plaukų spalvą, ir pačius plaukus. Saugiai dažyti plaukus galite ir namuose, tačiau pasitarę su specialistu, jūs žinosite, kaip tą atlikti teisingai ir nesugadinti plaukų.

Tiesa, jokiu būdu nepatarčiau namuose dažyti plaukus sruogelėmis ar kitais populiariais šviesinimo būdais, tarkime, balayage. Šiuo atveju reikia išmanyti techniką, kiek dažus laikyti ant plaukų ir pan.

Beje, jeigu einate pas naują kirpėją arba eksperimentavote namuose, visada pasakykite, kas buvo daryta plaukams, kokiais dažais dažėte ir pan. Šviesintas ir vėliau tamsiai uždažytas plaukas negali būti iš naujo šviesinamas, nes taip galima juos stipriai pažeisti.

– Plaukų dažai iš prekybos centro – už ar prieš?

– Dažniausiai tokie plaukų dažai nėra pritaikyti individualiam žmogui ir jo plaukams, nėra atsižvelgiama į pačių plaukų būklę – gal jie stipriai pažeisti?

Salone tiek dažai, tiek oksidantas yra parenkami individualiai pagal plauko kokybę bei struktūrą, pavyzdžiui, tas, kas tinka storam plaukui, dažnu atveju bus per daug agresyvu plonam. Dažnu atveju plaukų dažų, kuriuos nusipirksite parduotuvėje, spalva nėra nuspėjama, todėl ant skirtingo šviesumo plaukų gausite skirtingus spalvos variantus.

Jeigu tamsinate plaukus tokiais dažais, o vėliau nuspręsite kardinaliai keisti plaukų spalvą, pavyzdžiui, šviesinsite, tai jie šviesės tikrai sunkiai.

Taip pat nebandykite tamsiai dažytų plaukų šviesinti su dažais, skirtais blondinėms (kad ir platinos spalvos), nes plaukas visiškai nepašviesės, tačiau plaukų kokybė stipriai nukentės. Geriau jau pasikliauti specialistu, juolab, kad profesionalių ir paprastų dažų sudėtys skiriasi.

Tas, kas tinka storam plaukui, dažnu atveju bus per daug agresyvu plonam.

Profesionalūs dažai yra prisotinti įvairiais aliejais, proteinais, naudojamos apsauginės medžiagos (jeigu yra poreikis), tad galutiniame rezultate plaukų kokybė skiriasi labai smarkiai.

– Norisi išsaugoti kuo ilgiau dažytų plaukų spalvą, apsaugoti juos nuo pažeidimų. Ką turėtume žinoti?

– Plaukai blunka dėl saulės, oro sąlygų, dažno plovimo netinkamomis priemonėmis ir pan., o juk spalvą išlaikyti norisi kuo ilgiau. Ką daryti?

Dabar puikus dalykas tonuojančios kaukės ir kondicioneriai, kurie padeda išlaikyti spalvą, ją atnaujinti arba, priklausomai nuo plaukų spalvos, paryškinti. Taip pat patariu naudoti specialius šampūnus, balzamus, skirtus dažytiems plaukams, kurie padės išsaugoti norimą atspalvį.

123RF.com nuotr./Moteris dažosi plaukus
123RF.com nuotr./Moteris dažosi plaukus

Išlaikyti sveikus tamsiai dažytus plaukus yra lengviau nei šviesintus, kadangi pastarųjų žvyneliai yra labiau atsivėrę ir iš jų labai greitai pasišalina drėgmė ir kitos naudingos medžiagos. Norint, kad jie gražiai atrodytų, teks įdėti ir pastangų, ir laiko, ir investicijų.

Kai renkatės priežiūros priemones, atkreipkite dėmesį į jų sudėtį – venkite alkoholio, kuris džiovina plaukus, ir rinkitės drėkinamąsias priemones. Drėgmė labai greitai prarandama dėl saulės, plaukų formavimo įrankių, šalčio, tad jos plaukams tikrai reikia. Pasirinkusios drėkinamąsias priemones, kad ir kokio tipo jūsų plaukai bebūtų, niekada neapsiriksite.

Nepatarčiau naudoti tokių naminių priemonių, kaip majonezas, aliejus, kiaušiniai, nes jų molekulės yra per didelės, kad patektų į plauko vidų, tad rezultatas nebus toks, kokio tikitės. Šiuo atveju profesionalios priemonės yra pranašesnės visa galva. Majonezas šiuo atveju gali suteikti plaukui švelnumo ir blizgesio, tačiau proteinas į plauko vidų nepateks ir jo struktūros neatstatys.

Asmeninio archyvo nuotr. /Plaukų stilistės Ilonos Jasiūnaitės darbai
Asmeninio archyvo nuotr. /Plaukų stilistės Ilonos Jasiūnaitės darbai

Natūraliems plaukams aliejai dar gali būti neblogas pasirinkimas, o štai šviesintiems aliejų nepatarčiau naudoti, kadangi aliejus (riebalas) sudarys barjerą, kuris trukdys drėgmei patekti į plaukus, o drėgmė yra numeris vienas sausam ir šviesiam plaukui, kadangi suteikia jam elastingumo.

Be to, plaukų spalva visada geriau išlieka ant plaukų, kurie yra pridrėkinti, o aliejus (riebalai) gali blukinti spalvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas