Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek laiko koronavirusas išgyvena ant jūsų plaukų?

Kas, po „plaukūnais“, dedasi su COVID-19? Tyrimai rodo, kad ši koronaviruso atmaina ant medžiagų laikosi iki paros, o ant metalinių ir plastikinių paviršių net iki keturių dienų. Taigi, jei jūsų šukuosena ne plastikinė ar nulieta iš plieno, kiek laiko nešiosite virusą ant savo ševeliūros?
Mergina
Mergina / 123RF.com nuotr.

Na, kol kas jokių tyrimų dėl būtent šio viruso ir žmogaus plaukų nėra, rašo forbes.com. Keletas atvejų su gyvūnų kailiu – taip. Taigi, nėra visiškai aišku, kiek laiko virusas planuoja praleisti jūsų lizde ant galvos (ar barzdoje, jei tokią turite).

Visiškai įmanoma, kad aktyvus jis gali išlikti kelias valandas ar kelias dienas. Ar tai reiškia, kad plaukus reikėtų plauti taip pat dažnai, kaip rankas?

Na, jau ne. Plauti galvą tuziną ar daugiau kartų kasdien tiesiog nepraktiška. Plaukų galiukai išprotėtų! Taip pat, dažnas galvos trinkimas gali pakenkti jūsų skalpo natūraliai apsaugai – odos aliejams ir gerosioms bakterijoms. Taip tik padidėtų bakterinės ar grybelinės infekcijos tikimybė.

Turėkit omenyje, kad jei jūsų nekirpti plaukai dar nesivelka pažeme, greičiausiai jiems netenka susidurti su didelėmis viruso dozėmis. Greičiausiai neatidarinėjate durų, nestumdote vėžimėlių ir nešluostote savo… (NOSIES!) plaukais.

Nėra labai daug progų plaukams pasigauti virusą. Išskyrus tuos atvejus, jei kažkas čiaudo, kosi, kvėpuoja į jūsų plaukus arba savo užkrėstomis rankomis juos glosto.

Pabandykite ir jūs mažiau liesti savo plaukus, jei galvojate, kad rankos nėra 100 procentų švarios. Jei plaukai užkrito ant veido, nebandykite atitraukti jų savo purvinomis letenomis. Geriau pabandykite paniūniuoti kokią ankstyvų 2000-ųjų dainelę (My Chemical Romance ar Fall Out Boy) – žmonės galvos, kad vis dar esate emo ir jūsų toks stilius.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro nuotr./Kiek išgyvena koronavirusas
Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro nuotr./Kiek išgyvena koronavirusas

Kol neleisite tam vykti ir laikysitės atstumo, jūsų plaukai, ko gero, liks saugūs. Net ir ne pandemijos metu greičiausiai nėra pati geriausia idėja kam nors leisti kosėti, čiaudėti ar kvėpuoti į jūsų plaukus. Net jei jūsų plaukai užaugo tiek, kad susiformavo į palydovinę lėkštę, mažai tikėtina, kad iš oro susigaudo didelius kiekius viruso.

Visgi, jei jūsų plaukai susidūrė su kažkuo, kas gali būti užkrėsta – nepulkite mirkyti jų dezinfekciniame skystyje. Geriau palaukite ir neleiskite jų tol, ko galėsite išplauti įprastai – šampūnu.

Liesdami savo plaukus, o po to veidą, galite užsikrėsti, ko niekas, išskyrus virusą, nenori. Kaip ir su rankų plovimu – plaudami galvą ją plaukite ilgai ir kruopščiai. Tam, kad laikas neprailgtų, galite paniūniuoti kokią mėgstamą melodiją bent 20 sekundžių.

123RF.com nuotr./Galvos trinkimas
123RF.com nuotr./Galvos trinkimas

Taip pat galbūt nėra pati geriausia idėja skubėti į grožio saloną ar kirpyklą – nebent jūsų kirpėjas plaukams kirpti naudoja žoliapjovę, greičiausiai kirpdamas stovės arčiau nei saugu. Taip pat, ar galite būti tikri, jog šukos ir kiti rakandai tinkamai dezinfekuojami? Kaip žinosite, ar kirpėjas nėra asimptomatiškai užsikrėtęs? Jei specialistas dirba su kauke – galbūt jausitės kiek ramiau, tačiau užkratas vis tiek gali būti perduotas per liečiamus daiktus.

Kol koronavirusas vis dar sėkmingai plinta ir gyvuoja mūsų bendruomenėse, reikia turėti visa tai omenyje ir prisiminti, kad vis dar tiksliai nežinome, ar persirgus koronavirusu gauname imunitetą – tam dar trūksta tyrimų.

Gyvename kitokiais laikais – tokiais, kai lankstumas ir prisitaikymas yra svarbiau, nei tvarkinga šukuosena.

Suprantame, kad ilgą laiką nesikerpant galite jaustis keistai ar nepatogiai. Kirptis pačiam? Gali būti sudėtinga. Taip pat ir patikėti kažkam kitam nepatyrusiam gali nebūti pati geriausia idėja:

Nepaisant visko, pasaulyje yra tikrai prastesnių dalykų nei blogų plaukų diena… Ar savaitė… Ar mėnesiai… Gyvename kitokiais laikais – tokiais, kai lankstumas ir prisitaikymas yra svarbiau, nei tvarkinga šukuosena. Galbūt tai gera proga paeksperimentuoti, išbandyti kažką naujo. Velniai nematė, galbūt netgi pamatysite, kad ilgesni plaukai jums visai tinka?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito