Maisto produktai, saugantys odą nuo saulės žalos

Ar žinojote, kad kremas nuo saulės tikrai nėra vienintelis būdas apsaugoti savo odą nuo jai kenkiančių ultravioletinių spindulių?
Moteris deginasi
Moteris deginasi / „Shuterstock“ nuotr.

Dažnai pamirštame, kad yra ir kur kas natūralesnių būdų – įvairūs maisto produktai, kurie ne tik saugos odą nuo saulės, tačiau ir prisotins jūsų organizmą jam reikalingomis naudingosiomis medžiagomis.

Žinoma, nepatarime visiškai atsisakyti kremo nuo saulės, tačiau dermatologijos profesorius Howardas Muradas tinklalapiui sofeminine.co.uk tikina, kad išvardyti maisto produktai padės organizmui natūraliai apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių.

Kaip veikia SPF dieta?

Kai žalingi saulės spinduliai prasiskverbia pro odą, jie organizme gali sukelti laisvųjų radikalų antplūdį. Būtent dėl to labai svarbu valgyti kuo daugiau maisto produktų, odą aprūpinančių kolagenu ir antioksidantais bei galinčių neutralizuoti ir užkirsti kelią laisvųjų radikalų daromai žalai.

Taigi jei nenorite, kad ant veido rastųsi ankstyvų raukšlelių, į savo maisto racioną įtraukite šiuos, dermatologo Howardo Murado rekomenduojamus maisto produktus:

Granatai

Dingo Shoes, Flickr.com/Granatos nuo streso
Dingo Shoes, Flickr.com/Granatai nuo streso

Anot profesoriaus, granatuose išties gausu antioksidantų, jie yra puikus polifenolio šaltinis. Polifenolis turi priešuždegiminių savybių ir puikiai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie gali ne tik sukelti ankstyvas raukšles, bet ir odos vėžį.

Moksliniai tyrimai įrodė, kad vos vienas granatas per dieną gali net iki 20 proc. padidinti organizmo apsaugą nuo saulės ir išvalyti jį nuo laisvųjų radikalų.

Špinatai

Shutterstock nuotr./Salotos su špinatais
Shutterstock nuotr./Salotos su špinatais

Špinatuose gausu kofermento Q10, kuris veikia kaip skydas nuo laisvųjų radikalų ir neleidžia jiems prasiskverbti ir pridaryti žalos jūsų ląstelėms. Špinatai nėra vienintelis šio kofermento šaltinis, jo taip pat gausu riešutuose, kviečių gemaluose ir kruopose.

Tofu ir sojų pienas

Fotolia nuotr./Tofu – varškės, pagamintos iš sojų pieno, sūris.
Fotolia nuotr./Tofu – varškės, pagamintos iš sojų pieno, sūris.

Vegetarai neturėtų būti vieninteliai šiuos maisto produktus įtraukiantys į savo valgiaraštį. Sojų produktuose yra genisteino – tai flavonoidų klasės izoflavonas, pasižymintis antiskleroziniu, antihelmintiniu, antioksidaciniu bei priešvėžiniu veikimu. Todėl profesorius rekomenduoja vasarą įprastą pieną verčiau keisti sojų pienu ir kuo dažniau gardžiuotis sojų sūriu – tofu.

Uogos

Fotolia nuotr./Goji uogos
Fotolia nuotr./Goji uogos

„Spalvingos, sultingos ir skanios uogos pasižymi ir apsauginėmis savybėmis, jos kovoja su odą sendinančiais  laisvaisiais radikalais ir užtikrina kolageno gamybą organizme“, – tikina Howardas Muradas.

Profesorius rekomenduoja kasdien suvalgyti po saują aviečių arba mėlynių. Ypatingą dėmesį profesorius rekomenduoja skirti ir Kinijoje auginamoms goji uogoms, mat jos, anot profesoriaus, yra tikras sveikatingumo šaltinis mūsų organizmui.

Jose gausu organizmui naudingų rūgščių, laisvuosius radikalus neutralizuojančių antioksidantų, įvairių mikroelementų, B grupės vitaminų ir aštuoniolika naudingųjų aminorūgščių rūšių. Goji uogose taip pat apstu karotinoidų, kurie saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.

Agurkai

Fotolia nuotr./Agurkai
Fotolia nuotr./Agurkai

Jei norite apsaugoti ir atjauninti savo odą, agurkas jums bus puiki išeitis. Profesorius tikina, kad agurkai odą saugo paprasčiausiai aprūpindami ją pakankamu kiekiu vandens, mat vieną agurką sudaro net 96 proc. vandens. Negana to, agurkuose gausu silicio dioksido, kuris stiprina jungiamuosius odos audinius, taip pat vitaminų A ir C bei folio rūgšties.

Kiaušiniai

„Fotolia“ nuotr./Jausmingi kiaušiniai
„Fotolia“ nuotr./Jausmingi kiaušiniai

Juose gausu ne tik baltymų, bet ir lecitino, kuris apsaugo odą nuo saulės daromos žalos.  „Lecitinas yra gyvybiškai svarbus komponentas, organizmui reikalingas kuriant naujas ir sveikas ląsteles“, – tikina Howardas Muradas.

Oranžinė brigada: morkos, saldžiosios bulvės ir apelsinai

„Shutterstock“ nuotr./Saldžiosios bulvės
„Shutterstock“ nuotr./Saldžiosios bulvės

Sakoma, jei maisto produktas oranžinės spalvos, jį reikia valgyti, mat jis yra labai sveikas jūsų organizmui. Šiai taisyklei pritaria ir profesorius H. Muradas: „Morkose, saldžiosiose bulvėse ir apelsinuose daug vitaminų A ir C, kurie abu puikiai kovoja su laisvaisiais radikalais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis