Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Natūrali kosmetika – kai svarbi ne tik išorė, bet ir vidus

Natūralios, ekologiškos kosmetikos priemonių pasirinkimas nuolatos auga – vis labiau populiarėjant ekologijos idėjai, natūraliems maisto produktams, kosmetikai, vartotojai atsakingiau renkasi produktus, kuriais puoselėja savo kūną ir jo grožį. Natūrali, ekologiška kosmetika dažniausiai pasirenkama siekiant išvengti neigiamo cheminių produktų poveikio, sumažinti žalingą poveikį gamtai ir tausoti aplinką. Tačiau didėjant paklausai, didėja ir pasiūla, o šiuo metu ekologiškos kosmetikos produktų įsigyti galima ne tik specializuotose natūralių ir ekologiškų produktų parduotuvėse, tokiose kaip, pavyzdžiui, Ogmios mieste įsikūrusi „Assorti.lt“, tačiau ir daugelyje didžiųjų prekybos centrų. Tad kaip nepasiklysti tarp užrašų ant pakuočių, deklaruojančių kosmetikos natūralumą, ir kur ieškoti geriausios?
Natūrali kosmetika
Natūrali kosmetika / Partnerio nuotr.

Užrašas „natūralu“ ne visuomet sako tiesą

„Ekologiškas šampūnas“, „pagaminta tik iš natūralių medžiagų“, „natūralus produktas“ – nors daugybė tokių ir panašių užrašų mirga parduotuvių lentynose, spaudoje ir televizijos ekranuose, kosmetikos produktus renkantis pačiam neverta pasitikėti vien įtaigia reklama ir skambiu žodžiu „natūralus“, jei tai nepripažinta nepriklausomų (trečiųjų) šalių.

Partnerio nuotr./Natūrali kosmetika
Partnerio nuotr./Natūrali kosmetika

Natūralia kosmetika gali būti vadinama tik tuomet, kai visi jos ingredientai ar bent jau didžioji jų dalis yra neperdirbti ir natūralūs. T.y. jei natūralios sudedamosios dalys išgaunamos iš augalinių šaltinių, taikant tinkamus jų apdorojimo metodus, o daugiau kaip 50 proc. jų molekulinės masės sudaro natūralios medžiagos. Tačiau, visgi, nėra užtikrinama, ar tokios natūralios medžiagos išgautos iš auginamų ekologiškai produktų ir ar šiuose produktuose nėra sintetinių ar cheminių priedų.

Partnerio nuotr./Natūrali kosmetika
Partnerio nuotr./Natūrali kosmetika

Na, o ekologiškai kosmetikai keliami dar griežtesni reikalavimai. Priemonės turi būti pagamintos iš natūralių, ekologiniuose ūkiuose išaugintų žaliavų, turi būti užtikrinamas minimalus cheminių reakcijų kiekis, prekių pakuotės turi būti perdirbamos. Toks gaminys turi būti sertifikuotas ir paženklintas. Ekologiškos kosmetikos sertifikatas rodo, kad produktas buvo įvertintas tam tikros nepriklausomos organizacijos kaip atitinkantis ekologinio standarto reikalavimus.

Vertingi ingredientai ir jokių cheminių medžiagų

Pripažintais sertifikatais įvertinta ir paženklinta kosmetika savo sudėtyje turi vertingų ingredientų, ne tik užaugintų natūraliomis sąlygomis, bet ir išsaugojusių savo ypatumus perdirbimo metu. Pavyzdžiui, dažnu atveju, ją sudarantys natūralūs ingredientai yra išgaunami mechaniniu, nepakeičiančiu cheminių savybių, būdu – tokiu kaip šaltas spaudimas. Tad vartotoją pasiekiantis produktas nėra nutolęs nuo gamtos ir savyje yra išlaikęs visas organizmui naudingas medžiagas.

Taip pat, natūrali, ekologiška kosmetika pasižymi ženkliai sumažintu arba nesamu poveikiu aplinkai – jos sudėtyje ne tik nėra sintetinių dažiklių ar kvapiklių, pripažįstamų potencialiai toksiškais bei pažeidžiančiais natūralią gamtos mikroflorą, tačiau kontroliuojamas ir esamų ingredientų auginimo ar išgavimo būdas. Tad dirva, kurioje auginami į kosmetikos priemonės sudėtį įeisiantys produktai, negali būti tręšiama cheminėmis priemonėmis, privaloma laikytis lokalizacijos principo ir kt.

Partnerio nuotr./Natūrali kosmetika
Partnerio nuotr./Natūrali kosmetika

Kosmetika, kuriai rūpi ne tik išorė, bet ir vidus

Tik natūralios kilmės, iš ekologiškų sudedamųjų dalių pagaminta kosmetika naudingesnė ne tik mūsų aplinkai, bet ir mums patiems. Joje esančios natūralios medžiagos ne tik atlieka savo pagrindinę kosmetinės priemonės paskirtį – plauna plaukus ar šveičia veido odą, tačiau ir pamaitina juos reikalingomis medžiagomis, suteikia tvirtumo, žvilgesio, elastingumo. Taip pat, tokio pobūdžio kosmetika neturi alergizuojančių savybių, yra švelni ir nedirgina odos, tad idealiai tinka jautrios odos savininkams, kūdikiams, žmonėms, turintiems alergiją.

Partnerio nuotr./Natūrali kosmetika
Partnerio nuotr./Natūrali kosmetika

Natūralios, ekologiškos kosmetikos patartina ieškoti specializuotose natūralių produktų parduotuvėse, tokiose kaip „Assorti.lt“. Tokios prekybos vietos užtikrina, jog jose parduodama produkcija turi visus reikiamus sertifikatus, o „natūralu“ nėra tik skambus užrašas ant pakuočių, nesisiejantis su jų turiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas