Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Norintys gražesnių plaukų dėmesį telkia ne ten: nuo šio etapo prasideda priežiūra

Norintys turėti sveikus, tankius ir greičiau augančius plaukus įprastai daug dėmesio skiria pačių plaukų priežiūrai, tačiau nebūtinai pasirūpina savo skalpu. O juk nuo jo būklės priklauso, kokie plaukai augs ir kokiu greičiu tai vyks. Tad kas tai yra skalpo mikrobioma ir kaip prižiūrėti galvos odą, norint užsitikrinti sveikesnę terpę plaukams augti?
Moteris rūpinasi plaukais
Moteris rūpinasi plaukais / 123RF.com nuotr.

Dažniausia skalpo problema – pleiskanos

Sveikas skalpas užtikrina, kad galvos oda bus geros būklės, nesudirginta, nepleiskanota, jos neniežės ir nekankins įvairios odos ligos. Tokia terpė yra daug palankesnė plaukams augti tvirtesniems ir lankstesniems, taip pat tai sumažina per ankstyvą plaukų slinkimo tikimybę.

Kaip rašo thesecretllifeofskin.com, skalpo būklė priklauso nuo jo mikrobiomos, kurios svarba buvo mokslininkų išsiaiškinta dar septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, tiriant plaukų folikulus galvos srityje. Bėgant metams buvo ištirta, kad skalpo mikrobiomą sudaro unikali bakterijų ir mieliagrybių sudėtis, nuo kurios priklauso skalpo sveikata. O 2018 m. atliktas ir „International Journal of Trychology“ paskelbtas tyrimas įrodė, kad nuo skalpo sveikatos priklauso ir plaukų būklė – jų išvaizda bei augimas.

Viena iš labiausiai galinčių paveikti skalpo būklę problemų yra pleiskanos, kurios kankina nemenką dalį pasaulio populiacijos. Tai ne tik atrodo neestetiškai, bet ir sukelia diskomfortą: sausa galvos oda niežti, o kasantis pleiskanoja dar labiau.

Mokslininkų išsiaiškinta, kad pleiskanas sukelia mikrobų disbiozė (ne vien tik Malassezia grybelis, kaip buvo manyta anksčiau), kuri skatina odos uždegimą ir blogina skalpo būklę, rašo thesecretlifeofskin.com.

Problemų priežastis – netinkama priežiūra

Mokslas vis dar aiškinasi, kokie būdai geriausiai užtikrina sveiką skalpo būklę, tačiau jau dabar aišku, kad svarbu pasirūpinti tinkama jo priežiūra. Per dažnas arba per retas plaukų plovimas gali paskatinti jos odos disbalansą – odą pernelyg išsausinti arba paskatinti per daug riebaluotis. Nepakankamas galvos išplovimas taip pat ilgainiui gali turėti įtakos – jeigu nepašalinami nešvarumai, galvos odos būklė po truputį prastėja, nes ji kemšasi ir taip sulėtinamas plaukų augimas.

Per dažnas arba per retas plaukų plovimas gali paskatinti galvos odos disbalansą.

Agresyvesnės cheminės sudėties šampūnai įprastai gerai išplauna plaukus, tačiau ilgiau naudojant gali juos išdžiovinti. O štai sukurti iš natūralių ingredientų, neputojantys šampūnai ar plovikliai gali nepakankamai gerai išplauti galvą, jei yra naudojami nuolat.

Todėl norint gražesnių plaukų reikalinga pagalvoti apie reguliariai atliekamą paties skalpo valymą – tam skirti įvairūs aliejai ar šveitikliai, kuriuos reikia pirštų pagalvėlėmis įtrinti į galvą, išmasažuoti ir truputį palaikius gerai išplauti. Pageidautina – dukart perplauti šampūnu, kad tikrai pasišalintų priemonės likučiai ir šaknys nebūtų riebaluotos.

Retesniais atvejais skalpo šveitiklis gali būti naudojamas po galvos plovimo šampūnu, prieš naudojant plaukų kondicionierių, tačiau tai priklauso nuo jo sudėties ir individualių instrukcijų.

Tokios rūgštys kaip AHA, BHA, taip pat cheminiai eksfoliantai, naudojami odos priežiūrai, padeda išvalyti skalpą nuo įvairių produktų, kuriuos naudojame kasdienybėje, ir apskritai nuo aplinkos nešvarumų. O štai hialurono rūgštis padeda sudrėkinti skalpą ir išvengti sudirgusios, išsausėjusios galvos odos, rašo thesecretlifeofskin.com.

Antigrybeliniu poveikiu pasižymi ir tokie natūralūs produktai kaip kokosų ar arbatmedžio aliejus, naudojamas skalpo bei plaukų priežiūros produktuose. Tai sumažina pleiskanų atsiradimo tikimybę.

123RF.com nuotr./Pleiskanos
123RF.com nuotr./Pleiskanos

Tinka ir skalpo masažuoklis

Kaip realsimple.com portale pataria trichologė Gretchen Friese, nušveisti skalpui galima naudojant ne tik galvos odos šveitiklį, bet ir papildomai – skalpo masažuoklį. Tai esą geriau padeda pašalinti negyvas odos ląsteles ir regeneruotis galvos odai, o kartu tokiu būdu išvengiama niežulio ar – atvirkščiai, per didelio galvos susiriebalavimo.

„Skalpo šveitimas padeda sukurti sveiką aplinką plaukams augti, nes išvaloma viskas, kas gali užkimšti ar blokuoti plaukų folikulus“, – paaiškina G.Friese. Kartu tai išmasažuoja galvos zoną ir bendrai mažina įtampą.

Today.com kalbinta trichologė Chasity Shipman teigia, kad sausas skalpas gali sulėtinti plaukų augimą, nes tose vietose bus sulėtėjusi kraujo cirkuliacija. Taip pat šveitimas reikalingas, siekiant gelbėtis nuo psoriazės ar dermatito.

Gražūs plaukai auga sveikoje odoje
Gražūs plaukai auga sveikoje odoje

Kam tinka šveisti galvos odą?

Today.com argumentuoja, kad skalpo šveitimas reikalingas visiems, nepriklausomai nuo to, kokius plaukus turite ir ar jus kamuoja pleiskanos, ar ne. Tik nuo pastarųjų aspektų priklauso, kaip dažnai reikėtų pasirūpinti galvos odos švara.

Įprastai rekomenduojama valyti skalpą maždaug kartą per savaitę. Šveisti galvos odą truputį dažniau reikia turint pleiskanų, taip pat kasdien naudojant įvairių plaukų formavimo priemonių – tokiais atvejais daugiau šansų, kad galvos oda gali būti užsikimšusi. O tuo atveju, jeigu jūsų plaukai sausi, banguoti ar garbanoti, galvą šveisti galima ir rečiau, nes pernelyg išsausintas skalpas bei plaukai irgi nėra sveika.

Na, o jei galvos odos disbalansas normalus, esate patenkinti plaukų augimu, tankumu, nevargina odos pleiskanojimas, niežėjimas ar riebalavimasis, tuomet skalpo šveitimas labiau reikalingas pagal poreikį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius