Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Perlų paslaptys: derinimo pavyzdžiai ir svarbiausios priežiūros taisyklės

Papuošalai bei aksesuarai visada buvo ir yra ypač svarbūs mados mylėtojų akcentai. Dalis jų geba paslėpti figūros netobulumus, kiti pastiprina įvaizdį, treti jį užbaigia ryškia nata. Kalbant apie aksesuarus, šiandien jų sutinkame itin modernių, novatoriškų, kiek eksperimentiškų. Tačiau yra papuošalų, kurie kultūrinėje ir mados terpėje yra puikiausiai prigiję jau ilgą laiką. Būtent tokį, netgi kiek istorinį, vaidmenį atlieka perlai.
Perlų vėriniai
Perlų vėriniai / Vida Press nuotr.

Stebuklingą ir netgi magišką reikšmę turintis aksesuaras iš perlų tikrai nėra vien tik vėrinys ar koljė. Perlai turi stiprią kultūrinę reikšmę ir, nors kelia skirtingas asociacijas (nuo vaikiškų pasakų princesių iki fatališko Coco Chanel įvaizdžio), abejingų nepalieka beveik niekada.

Vis dėlto net galvodami, jog apie perlus žino labai daug, neretai žmonės remiasi klišėmis bei stereotipais. Tad koks iš tiesų yra perlų istorinis kontekstas ir jų vaidmuo šiandien?

Vida Press nuotr./Coco Chanel
Vida Press nuotr./Coco Chanel

Šis kietas, apvalus, pusbrangis mineralas išgaunamas organiniu būdu, kai moliuskas siekia išstumti į kriauklę patekusį svetimkūnį. Dėl tokio sudėtingo išgavimo proceso perlai neabejotinai yra vienas brangiausių juvelyrinių dirbinių. Tiesa, nors natūralūs perlai kainuoja milžiniškas sumas, tačiau ir bižuteriniai perlai savo ruožtu gali puikiai pasitarnauti formuojant ypatingą stilių.

Nors pasąmoningai perlus esame linkę sieti su moterišku įvaizdžiu, tačiau šiandien taip griežtai segmentuoti jų dėvėjimo nebereikėtų. Prie šios ribos išnykimo bene ryškiausiai prisidėjo atlikėjas Harry Stylesas, kuris nuolat segėdamas perlus, pavertė juos belyčiu aksesuaru. Išties šiandien perlus gali dėvėti tiek vyrai, tiek moterys, o nuo to šis dirbinys tampa originalesnis ir charizmatiškesnis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harry Stylesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harry Stylesas

Istoriškai perlai niekada nebuvo prieinami kiekvienam. Anaiptol, jie visais laikais simbolizavo turimą galią, valdžią, turtus. Negana to, jie įsirėžę į istoriją įvairių mitų ir legendų pavidalu: pavyzdžiui, Kleopatra ištirpdė vieną didžiausių perlų pasaulyje acte vien tam, kad pasirodytų prieš Marką Antonijų.

Vis dėlto šiandien perlai visiškai nebėra mitologizuojami ar nepasiekiami – priešingai, jie, įgiję įvairiausių pavidalų, gali būti dėvimi skirtingų koncepcijų rėmuose, tad yra prieinami beveik kiekvienam.

Kelias koncepcijas derėtų išskirti bei aptarti atskirai.

Minimalizmas

Perlai yra puikus pasirinkimas minimalistams ir šios koncepcijos mylėtojams. Biuro aprangos stiliui, suknelei ar netgi kelionės įvaizdžiui priderinti perlai gali tarnauti nepriekaištingai.

Derinkite perlus su blokinių spalvų aprangomis, ir taip natūralus perlų atspindys įgys jūsų drabužio spalvą. Taip pat galite išlaikyti spalvų neutralumą aprangoje, ir perlai tuomet nevaidins milžiniško vaidmens, tik įrėmins kaklo liniją.

Tokiam stiliui būdingiausi drabužiai: kostiumėliai, minimalistinės suknelės, neiššaukiančių kelnių ir palaidinių deriniai.

Kasdienis ir praktiškas

Perlams visai nebūtina ištaiga ar ypatingos aplinkybės, jie gali būti puikiai pritaikomi kasdienėje veikloje. Nesvarbu, ar dėvite džinsus bei marškinėlius, ar, pavyzdžiui, odinę striukę, palaidinę ir sijoną, tačiau perlai gali suteikti solidumo ar paaštrinti kai kuriuos akcentus.

Nereikia galvoti apie perlus vien tik kaip apie vėrinį. Galite puikiausiai rinktis perlų apyrankę ar auskarus – pastarieji ypač puikiai įrėmina veidą, kai nėra užtektinai laiko siektinam makiažui. Žinoma, perlų karoliai įprasčiausias ir reguliariausias variantas, bet tikrai ne vienintelis.

Smagus ir žaismingas

Perlai nebūtinai turi asocijuotis su klasikine apranga ar įvaizdžiu – jie gali būti dėvimi linksmame, nuotaikingame kontekste. Tiesa, nereikia akcento dėti tikt ties baltos spalvos perlais. Žinoma, jie atrodo puikiai bei yra žinomiausi, tačiau atspalvių gausa yra viena iš savybių, dėl kurių perlai taip vertinami.

Be tradicinės apvalios formos, perlai gali įgyti ir kitokį pavidalą – lašelio, ovalų, barokišką. Jei balti perlai pernelyg asocijuojasi su Viktorijos laikų aristokratija ar senove, nebijokite eksperimentuoti. Galite formuoti rokerišką įvaizdį pasirinkdami, pavyzdžiui, juodus perlus, odinę striukę, tamsius drabužius, militaristinius batus.

Norisi ko nors vėjavaikiškesnio? Rinkitės perlų vėrinį, džinsinį švarkelį, ryškios spalvos suknelę ir sportinius batelius. Toks įvaizdis galėtų tapti geriausiu įrodymu, jog perlai tinka tiek vyresnei moteriai, tiek jaunai merginai.

Nebijokite perlų sluoksniuoti – kelių skirtingų dydžių, matmenų ir spalvų dirbiniai sustiprins pasitikėjimą savimi bei įvaizdžiui pridės ambicingumo.

Dar viena žaisminga, bet tuo pačiu šiek tiek rizikinga bei aštri opcija – suderinkite paprastą perlų papuošalą su dramatišku makiažu. Taip veido forma, o ir pats papuošalas taps kontrastingesni.

Prabangus ir rafinuotas

Kadangi perlai dažniausiai ir intuityviai asocijuojasi su rafinuotumu bei ištaiga, matyt, šis įvaizdžio variantas neturėtų stebinti. Jeigu renkatės perlus kultūriniam vakarui ar renginiui, pavyzdžiui, apsilankymui operoje, galite rinktis visą perlų eilutę – vėrinį, apyrankę, auskarus – bei dėvėti kokteilinę ar vakarinę suknelę.

Be jau įvardytų juvelyrikos dirbinių, perlai gali atsirasti ir, tarkime, kaip pirštinių detalė arba smeigtukas plaukuose.

Nors visa tai skamba kaip milžiniškų išlaidų reikalaujanti perlų virtinė, tačiau galite rinktis ir dirbtinių perlų gaminius, kurie atsieis gerokai mažiau, o atrodys taip pat puikiai. Be abejo, tikri perlai yra neginčijama prabanga, tačiau kartu didelė finansinė našta.

Šiais laikais tiek butikuose, tiek įvairiose parduotuvėse, tiek iš menininkų rankų galima įsigyti niekuo natūraliems nenusileidžiančių dirbtinių perlų, tad biudžetas neturėtų tapti kertiniu aksesuarų pasirinkimo argumentu.

Kaip tinkamai prižiūrėti perlus?

Jeigu renkatės dirbtinius perlus, nenuostabu, kad ypatingų laikymo bei rūpinimosi taisyklių jie neturi. Visgi natūralūs perlai yra gerokai kaprizingesnis dirbinys.

Perlai yra organinis brangakmenis, kuriuos pažeidžia šarmai, rūgštys ir drėgmė. Siekdami išsaugoti perlų spindesį, venkite jų prisilietimų su kosmetika, kvepalais, plaukų laku ir kitomis cheminėmis medžiagomis.

Natūralūs perlai yra gerokai kaprizingesnis dirbinys.

Perlo blizgesiui gali pakenkti ir prakaitas. Dėl šios priežasties, prieš grąžindami perlus į papuošalų dėžutę, švelniai nuvalykite juos šluoste ar servetėle.

Derėtų atkreipti dėmesį ir į perlams suteikiamą erdvę – reikėtų vengti jų susilietimo su kitais daiktais bei brangakmeniais, kad neatsirastų nepageidautinų įbrėžimų ar pakitimų.

Įsigiję perlus, nevenkite jų dažnai dėvėti, kadangi per ilgai tūnodami dėžutėje, jie gali dehidratuoti. Posakis, kad perlai nori būti dėvimi, yra tiesa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas