Sportas gyvai
2021 11 29

Pilnas šepetys plaukų? Paaiškino, kodėl taip gali būti, kada sunerimti ir ką daryti

Mūsų organizmas reaguoja į daugelį veiksnių: patiriamą stresą, išgyvenimus, taip pat ir virusus, ligas, vartojamus vaistus. Tai ypač ryšku koronaviruso pandemijos laikotarpiu, kai nuolat kirba savo ir artimųjų sveikatos, gebėjimo vykdyti įsipareigojimus susirgus klausimai. Visa tai veikia mūsų psichiką. Daugelis žmonių, persirgusių COVID-19, teigia susiduriantys su tuo, kad labai išsausėja oda ir smarkiai ima slinkti plaukai. Kodėl įvyksta tokia reakcija ir ką daryti, kad tiek odos, tiek plaukų būklė pagerėtų?
Moteriai slenka plaukai
Moteriai slenka plaukai / 123RF.com nuotr.

Plaukus ypač paveikia stresinės situacijos

Paklausta, koks yra ryšys tarp koronaviruso ir slenkančių plaukų, Inovatyvios dermatologijos centro gydytoja dermatovenerologė prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė sakė, kad plaukų augimas yra cikliškas: vienu etapu jie auga aktyviau, kitu – ilsisi, dar kitu – slenka. Ir tas ciklas, pasak dermatovenerologės, kiekvieno žmogaus yra labai individualus. O prie atvejų, kai plaukai ima slinkti kur kas smarkiau nei įprastai, prisideda stresinės situacijos, taip pat ir ligos, nes užpuolus infekcijai, organizmas taip pat patiria stresą.

„Įtakos plaukų slinkimui gali turėti tam tikri gyvenimo įvykiai, pokyčiai, sezoniškumas, taip pat hormonai bei genetika. Visi žinome, kad rudenį ir pavasarį plaukai labiau slenka, prie to prisideda vitaminų ir mikroelementų stoka.

Tačiau yra atvejų, kai plaukai slenka stipriau. Įprastai kasdien turi iškristi apie 100 plaukų. Jei trinkdami galvą, šukuodami plaukus matote, kad kas kartą lieka sauja plaukų, krenta kuokštais, tai jau yra labai rimtas pavojaus signalas, kad reikia susirūpinti. Priežastys gali būti įvairios: galbūt trūksta mikroelementų, esate išsekę, nuvargę ar įvyko stresinė situacija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – dermatovenerologė Matilda Bylaitė-Bučinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./15min studijoje – dermatovenerologė Matilda Bylaitė-Bučinskienė

Kas yra stresinė situacija? Plauko folikulas yra maitinamas labai menkų kraujagyslių ir bet koks spazmas gali turėti įtakos plauko mitybos sutrikimui: pavyzdžiui, užsitęsęs stresas, šeimoje ar darbe patiriamas stresas. Tai lemia, kad plaukai gauna mažiau maisto medžiagų.

Kalbant apie COVID-19, žinome, kad vieniems ši liga praeina lengvai, kitiems sukelia didžiulius karščiavimus, trečius stipriai suima ir paguldo, tenka gerti ne tik nemalonius ligos simptomus slopinančius vaistus, bet ir antibiotikus.

Po antibiotikų kurso, po gripo, viruso, peršalimo, infekcinių ligų, operacijų, gimdymo – kitaip tariant, visų situacijų, kurios yra sukrėtimas organizmui, lemia papildomą krūvį, didelį stresą, imuninė sistema turi mobilizuotis. Ir nutinka taip, kad prasirgus po dviejų trijų mėnesių stipriai pradeda slinkti plaukai, net kuokštais gali iškristi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius