Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašytoja Lina Matiukaitė. Kam perkąstum gerklę dėl grožio?

Kas yra grožis? Formulėmis įvertinti garsenybių veidai, išskaičiuotos proporcijos ir rinkodariniai triukai, kuriais siekiama įbrukti mintis apie buvimą „nepakankamu“? Ar tai? Kai buvau 24-erių, trisdešimtmetė kolegė man sakė: „Į nieką nekeisčiau savo amžiaus. Tik dabar ateina suvokimas, kokia savipakankama esu.“ Iš tiesų ateina, bet ne visiems. Ypač jei tave dar paauglystėje, dar tik beieškant savęs, bandė įtikinti kitaip.
Rašytoja Lina Matiukaitė
Rašytoja Lina Matiukaitė / Manto Bartaševičiaus nuotr.

Lietuvoje 2018-aisiais patyčias mokykloje patyrė beveik trečdalis 11–13 metų paauglių. Ir dažnai, vienaip ar kitaip, tyčiotasi iš išvaizdos.

Prieš kurį laiką, stebėdamos ryškiai žalias maritakas, su perpus vyresne moterimi kalbėjome apie grožio filosofiją. Gražu, kas jauna, nes tai sveikatos ir gyvybės simbolis. Ilgi, žvilgantys plaukai, švari, lygi oda, tobuli tarpai tarp dantų irgi įrodo, kad savo grobio kaklo kraujagysles perkąsi taip vikriai, kaip niekas kitas. Tai leis išlikti gyvam, užsikarti į mitybos grandinės viršų, pelnyti stipriausią patiną.

Ir taip be perstojo šiomis tezėmis skaptuojame jaunuolių (ir pačių savo) sąmonę, sprausdamiesi į vizualaus grožio standartus, nors juos sufalsifikuoti šiais laikais įmanoma lengviau nei nusičiaudėti. Užtenka turėti nors truputį košės galvoje, o košė, kaip žinia, ten neatsiranda savaime. Primityviausia košės galvoje nauda – gerai apmokamas darbas, kuris užtikrins pajamas, kuriomis užglaistysi a la esančias išvaizdos spragas. Nors gerai žinom, kad niekas niekada idealiai neatitinka grožio standartų. Niekada!

Tuo tarpu mandagi, intelektuali kalba kaupia charizmos taškus. Ši tiesa sakyta jau tūkstančius kartų, bet, manau, ją būtina kartoti nuolatos vien tam, kad padrąsintume tuos, kurie šiandien jaučiasi įkliuvę į grožio spąstus.

Grožis – daugiau nei bruožai ar kūno sudėjimas. Grožis – tai tu.

Brangioji n-iolikmete ar n-iolikmeti, žinau, kad mano žodžiai, jog vėliau bus lengviau, tave dabar mažai guodžia. Bet tikrai bus, jei tik kursi savo grožį stipriomis vertybėmis, prasmingomis, pozityviomis mintimis, kūrybiškumu. Tai tavo laikas augti kaip asmenybei, o ne lygintis su kažkuo, ką sugalvojo kiti.

Tu – kur kas daugiau nei grožio standartai. Tu – žmogus, kuriam priklauso ateitis. Gali joje suplanuoti ir nuveikti daug didelių dalykų. Gali ir nenuveikti. Tavo pasirinkimas, bet daug šansų, kad naujas blakstienų tušas nepadės būti laimingu. O štai knyga – gali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas