Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rūpinkimės oda: kokias priemones pasiimti su savimi vykstant į kalnus?

Kalendorinei žiemai persiritus į antrąją pusę prasideda slidinėjimo sezono įkarštis. Slidinėjant visas atviras kūno vietas itin veikia šaltis, vėjas, neretai ir sniegas, ultravioletiniai spinduliai, o tai gali sukelti nemalonių padarinių. Dėl šios priežasties į kalnus būtina pasiimti ne tik slidinėjimo aprangą ir įrangą, bet ir odos priežiūros priemones.
Apsauginis kremas
Apsauginis kremas / Vida Press nuotr.

Nors paprastai ant slidžių ar snieglentės lipame apsirengę tikrąja to žodžio prasme nuo ausų iki kojų pirštų, dažnai tenka traukti rankas iš pirštinių, o veidas ne visada būna uždengtas.

„Šaltis ir permainingas oras neigiamai veikia atviras kūno vietas, ypač veidą, ausis ir rankas. Kalnuose ilgiau pabuvus lauke oda gali parausti, išsausėti, imti šerpetoti, skilinėti, tapti jautresnė. Tiems, kurių oda ypač jautri, gali išsivystyti uždegimas“, – įspėjo Kauno estetinės medicinos ir dermatologijos klinikos „Grožio pasaulis“ gydytoja dermatologė Sandra Kavaliauskienė.

Priemonės, kurių SPF yra 50+

Siekiant išvengti nemalonių pojūčių ir apsaugoti odą, gydytojos dermatologės teigimu, vykstant į kalnus būtina pasiimti ir naudoti veido kremą, kurio SPF yra 50+, nes kalnuose sniegas atspindi UV spindulius ir taip sustiprinamas saulės spinduliuotės poveikis.

Vida Press nuotr./Veido kremas
Vida Press nuotr./Veido kremas

„Reikia naudoti riebesnį kremą su didesniu lipidų kiekiu, nepamiršti atsižvelgti į odos tipą – labai riebiai odai kremas turi būti ne komedogeninio poveikio (būna parašyta ant pakuotės arba galite pasiteirauti vaistininko – red. past.), ir riebesnį kremą nuo saulės“, – patarė S.Kavaliauskienė.

Rūpinantis veidu derėtų nepamiršti rankų ir kūno – naudoti riebesnį kremą – bei lūpų – tepti jas riebesniu balzamu, kurio SPF yra 50+ (galite rasti vaistinėse). Slidinėjant plaukus būtina surišti ir slėpti po kepure. Šaltis pažeidžia plauko raginį apsauginį sluoksnį, plaukai išsausėja, pradeda skilinėti. Be to, jiems kenkia ne tik šaltis, bet ir UV spinduliai.

Į lauką – tik po 30 minučių

Gydytojos dermatologės teigimu, kremus reikėtų tepti 30 minučių iki išeinant į lauką. Iš pradžių tepti veido kremą – gali būti ir jūsų įprastas, praėjus porai minučių – riebesnį kremą, kurio SPF yra 50+.

Norintiems išvengti nudegimų, senėjimo ir pigmentinių dėmių specialistė siūlo apsauginį kremą tepti kas dvi tris valandas, naudoti apsauginius akinius, galvos ir veido dangalus.

Pasireiškia nemalonūs simptomai

Jei grįžę po slidinėjimo atostogų nejaučiate jokių neįprastų simptomų, galite toliau naudoti savo įprastas priemones. Tačiau jei oda tapo sausesnė, paraudusi, dirglesnė, specialistė rekomenduoja valyti veidą švelniais miceliniais valikliais, pieneliu, naudoti raminamuosius, odos barjerą atkuriančius kremus.

Jei jaučiate nemalonius simptomus, tokius kaip paraudimas, patinimas, skausmingumas, nuožvarbos (ilgai besitęsiantis odos uždegimas ir opos), nušalimai, S.Kavaliauskienė rekomenduoja susirūpinti ir kuo skubiau kreiptis į gydytoją dermatovenerologą.

Jei esate linkę į alergiją šalčiui – ji pasireiškia bėrimu (dilgėlinė) ir niežėjimu, kurie atsiranda išėjus į lauką arba įėjus į šiltą patalpą, ir jaučiate, kad ji paūmėjo, taip pat derėtų kreiptis į gydytoją dermatologą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas