Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tonuojantis šampūnas: kuo violetinis skiriasi nuo mėlyno ir kodėl jo nereikėtų naudoti kasdien

Daugelis plaukus šviesinančių moterų į savo plaukų priežiūros priemonių krepšelį yra įtraukusios ir tonuojantį šampūną. Tiesa, ne vienai yra tekę susidurti su tuo, kad tas šampūnas arba neveikia plauko, arba iššaukia nepageidaujamą atspalvį. Šiuo atžvilgiu svarbu pasirinkti tinkamą priemonę – t. y. žinoti, mėlyno ar violetinio šampūno reikia jūsų plaukams. Kuo jie skiriasi, kaip tinkamai naudoti tonuojantį šampūną, kodėl jis neturėtų tapti jūsų vieninteliu naudojamu šampūnu, kalbamės su plaukų stiliste, technologe Egle Saunoryte-Kinderiene.
Moteris trenka galvą tonuojančiu šampūnu
Moteris trenka galvą tonuojančiu šampūnu / 123RF.com nuotr.

Pasak plaukų stilistės E.Saunorytės-Kinderienės, yra šampūnų, kurie palaiko raudonus, varinius, oranžinius plaukų atspalvius, bet dabar tarp klienčių populiariausi šalto atspalvio šampūnai, kurie yra dviejų tipų – mėlynos arba violetinės spalvos.

Pašnekovės teigimu, šio mėlynos ar violetinės spalvos tonuojančio šampūno, arba šampūno, suteikiančio atspalvį, paskirtis gali būti trejopa: blokuoti nepageidaujamą šviesiai dažytų plaukų atspalvį, palaikyti esamą plaukų spalvą ar atspalvį ir šiek tiek pagyvinti žilus plaukus.

Kurį šampūną rinktis – mėlyną ar violetinį?

Paklausta, kurį šampūną – mėlynos ar violetinės spalvos – ir kada rinktis, plaukų stilistė sako, kad pirmiausia reikia įvertinti savo situaciją.

Jeigu savo plaukuose turite nepageidaujamą oranžinį atspalvį ir norite jį blokuoti, kitaip tariant – tonuoti, jums reikėtų pasirinkti mėlynos spalvos šampūną. Jei savo plaukuose turite nepageidaujamą geltoną atspalvį ir jį norite blokuoti, tada reikėtų rinktis violetinės spalvos šampūną.

Šių šampūnų veikimo principai yra labai lengvi ir po keleto plovimų tie nepageidaujami atspalviai išsiplauna.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į koloristikos dalykus, nes, naudodami netinkamą šampūną, galite prisidaryti bėdos – gauti nepageidaujamą plaukų atspalvį. Kaip sako pašnekovė, ar prisimenate, kokią spalvą galima išgauti sumaišius geltoną su mėlyna? Jei neprisimenate, atsakymas – žalią. Žinoma, tai nereiškia, kad jūsų plaukai iškart taps žali.

Čia, pasak plaukų stilistės, reikia įvertinti ir plaukų nušviesinimo toną, kurį meistrai įvardija skaičiais nuo 2 (tamsiausio) iki 11. Tai reiškia, kad tonuojantys šampūnai iš esmės veikia tik 9–11 tonu nušviesintus plaukus. O jei plaukai šviesinti mažesniu tonu, tonuojantis šampūnas veiks kaip palaikantis spalvą, suteikiantis šiek tiek blizgesio.

„Pavyzdžiui, jeigu jūs esate „ash blond“ – tai tamsesnis atspalvis, tokiu atveju šie šampūnai veikia kaip palaikantys tą šaltą spalvą, kad ji neišbluktų. O norint, kad spalva atsiskleistų aiškiai, švariai, reikalingas gerokai aukštesnis nušviesinimo tonas. Taigi iš esmės tie nepageidaujami atspalviai, jei pasirinkote ne tą šampūno spalvą, galimi tik plaukus nušviesinus 11 tonu, – aiškina specialistė ir priduria:

– Tačiau reiktų nepamiršti, kad šių šampūnų veikimo principai yra labai lengvi ir po keleto plovimų tie nepageidaujami atspalviai išsiplauna.“

Veikia tik šviesius, dažytus, porėtus plaukus

Šie tonuojantys šampūnai, pasak E.Saunorytės-Kinderienės, veikia tik šviesiai dažytus, porėtus plaukus. Jei jūsų plaukai natūralūs, šie šampūnai neturės jokio efekto.

„Lygiai tas pats ir su žilais plaukais – ilgainiui jie šiek tiek pageltonuoja, praranda spindesį, todėl yra rekomenduojama naudoti šiuos tonuojančius šampūnus, kad gelsvas atspalvis būtų neutralizuotas, kad jie blizgėtų ir turėtų atspalvį.

Vida Press nuotr./Gatvės stilius
Vida Press nuotr./Gatvės stilius

Jei žilų plaukų atspalvis labiau į gelsvą pusę, reikėtų naudoti violetinės spalvos šampūną, jei į oranžinę – mėlynos spalvos šampūną. Jei moteris, kurios žilų plaukų atspalvis labiau oranžinis, naudos violetinį šampūną, tiesiog negaus norimo efekto“, – sako plaukų stilistė.

Pasak jos, šiandien gamintojai dažniausiai kuria neutralius tonuojančius šampūnus, suteikiančius neutralų žilą atspalvį, kuriuose yra ir violetinės, ir mėlynos spalvos.

Ilgai ir dažnai naudojant gali išsausinti plaukus

Pašnekovė, paklausta, ar tokie tonuojantys šampūnai gali padaryti žalos pačiam plaukui, sako, kad pas mus parduodama produkcija yra tikrinama, jog atitiktų ES reikalavimus ir yra saugi naudoti. Tačiau dažnai ir ilgai naudojant šiuos tonuojančius šampūnus, pasak specialistės, plaukai tampa sausesni. Visa tai įvyksta dėl tiesioginių veikimo pigmentų, kurie yra šampūnuose.

„Kitaip tariant, dar svarbi paties gaminio koncentracija, kiek tiesioginio poveikio pigmentų yra jo viduje, ir koks bendras balansas – ar yra pakankamai drėkinamųjų medžiagų. Jei balansas tinkamas, jokių problemų neturėtų būti, plaukai neturėtų nukentėti, – teigia E.Saunorytė-Kinderienė.

– Be to, po galvos trinkimo eina eilė visų kitų procedūrų. Moterys mėgsta, kad plaukai būtų glotnūs, krintantys, dažniausiai dėl to naudoja plaukų tiesintuvus, kurie galbūt padaro didesnę žalą nei pats šampūnas. Tad, manyčiau, reikėtų peržiūrėti visą procedūrų eilę ir rastume atsakymą, kodėl tie šviesūs plaukai nusialina greičiau nei brunečių.

Aišku, pirmiausia didžiausią įtaką daro šviesinantys dažymai, jie pažeidžia plaukus. Kol kas nei mokslininkai, nei grožio industrijos specialistai neatrado jokios kitos žaliavos. Dirbame su šiek tiek patobulintais gaminiais, tačiau bet kuriuo atveju šviesinant paveikiamos visos plauko dalys – taigi čia yra didesnė žala.

Jie žalos negali padaryti. Tačiau, kaip jie naudojami ir kiek – čia jau yra kiti niuansai.

O tonuojantys šampūnai yra tiesioginio pigmento veikimo principo gaminys, kuris užpildo plauko porėtas dalis, taip suteikdami plaukui atspalvį. Jie žalos negali padaryti. Tačiau, kaip jie naudojami ir kiek – čia jau yra kiti niuansai.“

Kaip tinkamai naudoti tonuojantį šampūną?

Pasak E.Saunorytės-Kinderienės, jeigu produkto koncentracija yra labai didelė, naudoti jį reikėtų šiek tiek kitaip. Kokia ta koncentracija, ant pakuotės greičiausiai nerasite, nes visi gamintojai turi savo receptūros paslapčių.

„Aš koncentraciją, ar daug produkte tiesioginio pigmento, geriausiai jaučiu įpylusi šampūno į delną, liesdama jį pirštais. Tada ir sprendžiu, kaip tas produktas bus naudojamas. Vienuose šampūnuose tiesioginio pigmento nėra daug, o kiti jo turi labai daug – produkto spalva gali būti kaip rašalo.

Taigi vienas galimų variantų, kaip naudoti tonuojantį šampūną, kad nebūtų taip, jog visada pradedate trinkti galvą ties viena vieta ir joje šampūno koncentracija būna didžiausia, – praskiesti šampūną šiltu vandeniu dubenėlyje ir tada aplikuoti jį ant visų plaukų.

Jei vis dėlto šampūną norite naudoti įprastai, tada reikia sudrėkinti plaukus, sudrėkinti delnus, į juos įpilti produkto, delnuose jį paskirstyti, kad jis jau pradėtų putoti, ir tada tomis putomis pradėti trinkti galvą. Bet jokiu būdu nepilti šampūno tiesiai ant galvos, nes tada vienoje zonoje turėsite didelę tiesioginio pigmento koncentracijos išraišką“, – kaip naudoti tonuojantį šampūną, aiškina specialistė.

Ar būtina tonuojantį šampūną palaikyti ant plaukų, ar galima iškart išplauti, E.Saunorytės-Kinderienės teigimu, jis turi būti palaikomas. Kiek laikyti, dažniausiai ant pakuotės nurodo gamintojas, o jei ne, plaukų stilistė sako, kad tai turėtų būti maždaug 3–5 minutės: „Paskirstote produktą per visą perimetrą, išmasažuojate juo galvą, šampūnas išputoja ir palaikote tas keletą minučių, kad veikliosios medžiagos suveiktų.“

123RF.com nuotr./Tonuojantis šampūnas
123RF.com nuotr./Tonuojantis šampūnas

Tonuojantis šampūnas neskirtas naudoti kasdien

Plaukų stilistės teigimu, tonuojančio šampūno nereikėtų naudoti dažnai – taigi jis neturėtų būti kasdienis šampūnas ir neturėtų būti vienintelis šampūnas jūsų plaukų priežiūros priemonių krepšelyje, nes jis yra tik pagalbinė priemonė spalvai palaikyti.

„Turėtumėte įsivertinti savo problemas: kokie yra jūsų plaukai, kokia galvos oda, ar plaukai dažyti, kaip norite, kad jie atrodytų? Ir tada susikomplektuoti savo plaukų priežiūros priemonių krepšelį.

Dažnai būna riebi galvos oda, labai sausi plaukų galiukai, dažyti plaukai ir pan. Taigi savo krepšelyje galite turėti net keturis šampūnus ir juos tarpusavyje kaitalioti. Pavyzdžiui, jei per savaitę galvą trenkate tris ar keturis kartus, kas kartą galite naudoti skirtingos paskirties šampūną.

Kodėl? Nes jeigu plaukus plausite šampūnu, skirtu tik riebiai galvos odai, plaukų galiukai dar labiau išsausės. Jei plausite itin maitinančiu šampūnu, plaukų galiukams bus gerai, tačiau nuolat bus riebaluotos plaukų šaknys. Jei nenaudosite dažytiems plaukams skirto šampūno, spalva greit išbluks ir nebeturėsite norimo atspalvio. Todėl tas balansas šampūnų atžvilgiu turėtų būti orientuotas į jūsų asmeninį poreikį.

Ir tame krepšelyje galėtų būti tonuojantis šampūnas, kuris palaiko ir suteikia atspalvį, bet jis neturėtų tapti pagrindiniu ir būti naudojamas kasdien.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?