Tyrimas: makaronai ne storina, o padeda numesti svorio, jei laikomasi „itališkos“ dietos

Makaronai buvo demonizuojami beveik taip pat, kaip ir duona, bei daugelio, kurie laikosi dietos, laikomi didžiausiu priešu. Tačiau mintis, kad valgant makaronus auga svoris, yra mitas. Mokslininkai teigia, kad iš tiesų yra priešingai.
Makaronai - gardu, bet ar sveika?
Makaronai - gardu, bet ar sveika? / Fotolia nuotr.

Naujas tyirmas parodė, kad nors makaronuose ir yra nemažai angliavandenių, jie gali padėti net sulieknėti, rašo „The Daily Mail“.

Taip yra dėl to, kad makaronai, valgomi kaip Viduržemio jūros dietos, kupinos daržovių bei alyvuogių aliejaus, dalis, yra siejami su nedideliu KMI ir juosmens apimčių mažėjimu.

Italų mokslininkai savo tyrime analizavo 23 tūkst. žmonių (iš dviejų skirtingų Italijos dalių) dietas. Jie prašė dalyvių į dienoraštį fiksuoti viską, ką valgo, o vėliau telefonu jų klausinėjo apie jų valgiaraštį.

Kasdien suvartojamų makaronų kiekis buvo sustandartizuotas ir palygintas su tyrimo dalyvių KMI, liemens ir klubų išmatavimais.

Mokslininkai padarė išvadą, kad nėra jokio makaronų valgymo ir svorio augimo ryšio – ryšys buvo tarp makaronų ir lieknėjimo.

Suprasti akimirksniu

  • Makaronai tapo lieknėjančiųjų priešu numeris vienas, kadangi buvo nustatyta, kad angliavandeniai skatina svorio augimą
  • Dabar mokslininkai teigia, kad makaronai padeda sumažinti KMI, kai jie vartojami laikantis Viduržemio jūros dietos
  • Mokslininkai pastebėjo, kad valgančiųjų makaronus „klubų ir juosmens santykis yra geresnis“

Vyriausiasis straipsnio autorius George‘as Pounis sakė: „Analizuodami antropometrinius dalyvių duomenis bei jų valgymo įpročius, pamatėme, kad makaronų vartojimas, priešingai nei manoma, nėra susijęs su svorio augimu. Kaip tik priešingai.

Mūsų duomenys rodo, kad mėgaujantis makaronais pagal individualius poreikius, palaikome sveiką kūno masės indeksą (KMI), mažesnę liemens apimtį ir geresnį liemens ir klubų santykį.“

Licia Iacoviello, Italijos Neuromed instituto mokslininkė, atlikusi šį tyrimą pridėjo: „Labai paplitusi nuomonė, kad makaronai yra neadekvatus pasirinkimas norint numesti svorio. Ir kai kurie visiškai išbraukia makaronus iš savo raciono.

Remdamiesi šio tyrimo rezultatais galime pasakyti, kad toks požiūris yra neteisingas. Mes kalbame apie pagrindinį italų Viduržemio jūros tradicijos komponentą ir nėra jokio reikalo jo vengti.

Makaronai lieknina, jei laikomasi „itališkos“ dietos

Iš šio tyrimo kylanti žinutė yra labai paprasta – Viduržemio jūros dieta, kurios laikomasi su saiku ir gerbiant kiekvieno jos elemento įvairovę (makaronai pirmoje vietoje), teigiamai veikia jūsų sveikatą.“

Mokslininkai pastebėjo, kad tie, kurie makaronus valgė reguliariai, buvo labiau linkę laikytis tradicinės Viduržemio jūros dietos ir dažniausiai rinkosi pomidorus, svogūnus, česnaką, alyvuogių aliejų, sūrį su prieskoniais ir ryžius.

Tačiau jie teigia, kad teigiamas makaronų poveikis egzistuoja nepriklausomai nuo to, ar dietos laikomasi tiksliai.

Mokslininkai nepateikė priežasčių, dėl kurių makaronai galėtų būti siejami su mažesniu KMI, tačiau rėmėsi besitęsiančiais ginčais dėl angliavandenių poveikio sveikatai.

„Demonizuoti angliavandenius yra neteisinga“

Ekspertai nesutaria, kuri dieta yra naudingesnė sveikatai – daug riebalų ir mažai angliavandenių turinti dieta ar mažai riebalų ir daug angliavandenių turinti dieta.

Readingo universiteto gydytojas Gunteris Kuhnle sakė, kad tyrimas parodė, jog „demonizuoti angliavandenius yra neteisinga“. Jis pridūrė: „Duomenys aiškiai parodo, kad daug angliavandenių turinčio maisto, tokio kaip makaronai, vartojimas, kūno svoriui neprivalo turėti neigiamo poveikio. Šio tyrimo rezultatai patvirtina dabartines sveikos bei subalansuotos mitybos rekomendacijas.“

Tačiau Nacionalinio nutukimo forumo patarėjas, gydytojas Aseemas Malhotra nesutinka su tyrimu, argumentuodamas, kad jis buvo paremtas telefoninėmis apklausomis.

Jis sakė, kad suvartotas makaronų kiekis yra svarbus, kadangi dalyvavusieji tyrime suvalgydavo 50–65 g makaronų per dieną – daug mažiau nei „pagrindinio valgio“ porcijos, dažniausiai suvalgomos Jungtinėje Karalystėje.

Jis pridūrė: „Kiekis yra svarbiausia. Jei vartojate daug daržovių, alyvuogių aliejaus ir riebios žuvies, mažas makaronų kiekis, suvalgytas pirmo patiekalo pavidalu, neturėtų pakenkti ar neigiamai paveikti sveikatą ar net prisidėti prie nutukimo.“

Gydytojas A.Malhotra sakė, kad žmonėms, sergantiems II tipo diabetu ar kenčiantiems nuo atsparumo insulinui, labai svarbu sumažinti krakmolingų angliavandenių vartojimą.

Liga, siejama su nutukimu, serga daugiau nei 3 milijonai britų. Tikėtina, kad dėl didėjančio nutukimo lygio iki 2025 metų šia liga sirgs 5 milijonai.

Tyrimas buvo publikuotas žurnale „Nutrition and Diabetes“.

Ką reikia žinoti apie Viduržemio jūros dietą?

„Shutterstock“ nuotr./Viduržemio jūros dietos mitybos piramidė
„Shutterstock“ nuotr./Viduržemio jūros dietos mitybos piramidė

Sudarydami Viduržemio jūros dietos meniu, įsivaizduokite paprastą piramidę, kurios pagrindą sudaro nesmulkinti grūdai, kietųjų kviečių makaronai (žymioji italų pasta) ir ankštinės daržovės, aukščiau – vaisiai bei daržovės, virš jų – alyvuogių aliejus ir pieno produktai (jogurtas, fetos, brinzos sūriai), toliau eina žuvis, dar aukščiau – riešutai, džiovinti vaisiai ir alyvuogės. Piramidę vainikuoja saldumynai ir raudona mėsa. Norint numesti svorio, reikia kuo mažiau vartoti produktų, esančių kuo arčiau piramidės viršūnės.

Pagrindiniai mitybos principai:

  • Per dieną turite suvartoti apie 50 % angliavandenių, 30 % riebalų, 20 % baltymų;
  • Mitybos pagrindą sudaro neskaldytų grūdų produktai, ankštinės kultūros, švieži prieskoniai (bazilikai, čiobreliai, rozmarinas);
  • Valgyti reikia nedidelėmis porcijomis, ramiai, neskubant, pasimėgaujant. Maistas turi būti šviežias, kuo mažiau termiškai apdorotas;
  • Valgykite 4–5 kartus per dieną: pusryčiai, pietūs, vakarienė bei keli užkandžiai;
  • Gausiai gardinkite patiekalus alyvuogių aliejumi. Geriausiai – šalto spaudimo;
  • Vartokite šviežius vaisius bei daržoves;
  • Saikingai vartokite raudoną mėsą;
  • Žuvį bei baltą mėsą valgykite iki trijų kartų per savaitę;
  • Saikingai vartokite sūrį bei jogurtą;
  • Išgerkite stiklinę raudono vyno per pagrindinį valgį;
  • Vietoj cukraus vartokite medų;
  • Galima suvalgyti iki 4 kiaušinių per savaitę;
  • Išgerkite ne mažiau kaip 6 stiklines vandens per dieną.

DAUGIAU apie dietą bei preliminarų valgiaraštį skaitykite: Viduržemio jūros dieta

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų