Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Šaulytė apie žirnelius: „Tai – klasika su retro prieskoniu ir moteriškumo vėjas!“

Bėgo metai, kito spalvos – nuo tradicinės juodos, baltos ir raudonos iki visos spalvinės gamos, dydžiai ir išdėstymas audinyje, tačiau klasika tapę žirneliai neišėjo iš mados ir toliau gyvena tiek kasdieniuose, tiek ypatingoms progoms skirtuose drabužiuose. Ir vargu ar kada išeis.
Žirneliai mados pasaulyje
Žirneliai mados pasaulyje / 15min koliažas

Dėvi ir moterys, ir vyrai

Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje karaliavę žirniukai į madą su trenksmu sugrįžo prieš kelerius metus. Pavartykite žurnalus, panaršykite interneto puslapius – išvysite ne vieną kino, mados, pramogų pasaulio žvaigždę, pasipuošusią žirneliais nusėtais drabužiais. Tiesa, jais margintus drabužius su malonumu dėvi ir karališkosios šeimos nariai bei pirmosios ledi.

Kad ir kaip su romantika ir moteriškumu asocijuotųsi žirneliai, jų savo aprangoje nevengia ir vyrai. Dar 1962-aisiais Marvelo komiksų herojus su blogiukais dorojosi dėvėdamas kostiumą, nuo galvos iki kojų margintą spalvotais žirneliais.

1965 m. pasirodė Bobo Dylano plokštelė „Just Like Tom Thumb’s Blues“, ant kurios viršelio jis – žirneliais nusėtais žaliais marškiniais.

Pastaraisiais metais šis raštas tapo vis populiaresnis tarp vyrų, jį pamėgusios tokios garsenybės kaip aktorius Josephas Gordonas Levittas, futbolo žvaigždė Lionelis Messi, reperis Mickey Avalonas, o mados namų „Comme des Garçons“ dizaineris Rei Kawakubo žirnelius pritaikė vyriškiems aksesuarams ir marškiniams. Akivaizdu, šį raštą savo garderobe gali prisitaikyti kiekvienas.

Vida Press nuotr./Lionelis Messi
Vida Press nuotr./Lionelis Messi

Pastarąsias savaites Lietuvą užplūdo tikra žirnelių manija. Socialiniuose tinkluose pučiasi tikras žirnelių burbulas: vienos moterys kelia nuotraukas, kuriose – ant pakabos pakabinta palaidinė ar suknelė, kitos fotografuojasi vilkėdamos žirneliais marginto audinio drabužį. Nereikia ieškoti jokios paslėptos tiesos – kažkas į eterį paleido sąmoningą ar nesąmoningą būdą, kaip Lietuvos prezidento rinkimuose Ingridą Šimonytę palaikantys asmenys gali tai vaizdiškai išreikšti ir neva paagituoti kitus daryti tą patį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė balsavo Prezidento rinkimuose
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė balsavo Prezidento rinkimuose

Bet šį kartą mes ne apie rinkimus – jie eis ir praeis, o žirneliai tikrai liks. Kaip sako stilistė Viktorija Šaulytė, tai vienas tų motyvų, kuris niekada neišeina iš mados ir veikiausiai niekada neišeis. Žirneliams neegzistuoja pažiūros, negalioja amžiaus cenzas ir tikrai nesvarbu, kas jais margintą drabužį dėvi.

Žymiausia pasaulyje žirnelinė suknelė

Paklausta, su kuo asocijuojasi žirneliai, stilistė V.Šaulytė sako, kad pirmas iškylantis vaizdinys – Pelytė Minė ir jos raudona baltais žirneliais puošta suknelė. „Vaikiški komiksai ir sentimentai iki šių dienų“, – šypsodamasi sako pašnekovė.

Vida Press nuotr./Pelytė Minė
Vida Press nuotr./Pelytė Minė

Žvelgiant į žirnelių istoriją, iki XIX a. jie neturėjo nieko bendra su mada – buvo maro simbolis. Dauguma mados istorikų tvirtina, kad kaip audinio raštas žirneliai atsirado XIX a. antroje pusėje Anglijoje. O pats terminas „polka dot“ kilęs iš to paties pavadinimo čekų liaudies šokio „polka“.

Pirmasis šį terminą, kaip rašo fashionologiahistoriana.com., pavartojo moterų gyvenimo būdo žurnalas „Godey's Lady's Book“ savo 1857 m. numeryje, su nuoroda į skarelę: „Vasarai skirta muslino skarelė dantytais krašteliais, siuvinėta eilėmis sudėliotais žirneliais.“

Už Atlanto žirneliai ėmė populiarėti, kai 1926 m. Mis Amerika Norma Smallwood buvo nufotografuota vilkinti jais margintą maudymosi kostiumėlį. O po poros metų Waltas Disney ir Ubas Iwerksas pasauliui pristatė jau minėtą personažą – Pelytę Minę, kuri, iš pradžių turėjusi žirnelinį sijoną, vėliau buvo aprengta žavinga ryškia raudona suknele su baltais žirniukais, o galvą papuošė toks pat kaspinas!

Dainose ir madoje

Ketvirtajame dešimtmetyje žirneliai tapo revoliucija moterų madoje, jais marginti drabužiai nugulė parduotuvių lentynose, o 1940 m. dar vieną impulsą šiam raštui davė Frankas Sinatra, išleidęs baladę „Polka Dots and Moonbeams“. Tą pavasarį, kaip rašo thehairpin.com, „Los Angeles Times“ patikino savo skaitytojus: „Galite savo stiliaus liniją brėžti iš žirnelių ir niekada dėl to nesigailėsite.“

Ketvirtajame ir penktajame dešimtmetyje aukščiausią bangą mados industrijoje buvo pagavę žirneliniai maudymosi kostiumėliai. O štai 1947 m. mados pasaulyje įvyko dar vienas lūžis – Christianas Dioras pristatė savo „New Look“ aukštosios mados kolekciją, o 1954-aisiais dizaineris sukūrė juodą suknelę, margintą baltais žirneliais.

Šį raštą itin pamėgo aktorės Elizabeth Taylor, Lucille Ball, Marilyn Monroe. Beje, 1951 m. M.Monroe buvo nufotografuota vilkinti žirneliais margintą bikinį. Po devynerių metų išleistas Briano Hylando hitas „Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini“ šį raštą vėl sugrąžino į mados aukštumas.

„Scanpix“ nuotr./Marilyn Monroe maudymosi kostiumėlis
„Scanpix“ nuotr./Marilyn Monroe maudymosi kostiumėlis

Šiandien žirnelius savo kuriamuose drabužiuose naudoja daugybė mados dizainerių. Ypač dažnai su žirneliais siejama Carolina Herrera, daugelis jos kurtų drabužių dar praėjusio amžiaus devintajame ir dešimtajame dešimtmečiuose buvo išmarginti šiuo raštu, jų netrūko ir 2019 m. pavasariui bei vasarai skirtoje mados namų „Carolina Herrera“ kolekcijoje.

„Scanpix“/AP nuotr./„Carolina Herrera“ 2019 m. pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymas
„Scanpix“/AP nuotr./„Carolina Herrera“ 2019 m. pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymas
„Scanpix“/AP nuotr./„Carolina Herrera“ 2019 m. pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymas
„Scanpix“/AP nuotr./„Carolina Herrera“ 2019 m. pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymas

„Scanpix“/AP nuotr./„Carolina Herrera“ 2019 m. pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymas
„Scanpix“/AP nuotr./„Carolina Herrera“ 2019 m. pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymas

Ir kasdienėje, ir vakarinėje aprangoje

Matyti, kad per istoriją žirnelių būta visokiausių, jų įvairovė nepakitusi ir šiandien – tiek spalvų, tiek dydžio ar išdėstymo audinyje atžvilgiu. Paklausta, kokie žirneliai dabar madingiausi – didesni ar smulkūs, stilistė V.Šaulytė sako, kad tai kiekvieno pasirinkimas ir nė vienas nebus netinkamas: „Kurie labiau patinka ar suteikia kokį nors jausmą. Aš, kalbant apie stilių, esu už mainus: drabužis – tau, o tu – jam!“

Žirnelius galite išbandyti tiek laisvalaikio aprangoje, kai, tarkime, pėdkelnės ar rankinė taps jūsų derinio akcentu, tiek vakarinėje aprangoje, kai skarelė su žirneliais leis jaustis elegantiškai!

Stilistės teigimu, žirneliais margintam audiniui negali būti taikomas ir amžiaus cenzas, tad tai tikrai nėra tik jaunų žmonių raštas. „Mano nuomone, drabužis negali būti įspraustas į amžiaus cenzą. Tai būtų lyg įkalinimas savęs dėl skaičiaus pase. O dar blogiau jį sprausti į stereotipus. Tą patį motyvą ar raštą kiekvienas gali pritaikyti savo aprangoje“, – sako stilistė.

Kalbėdama apie tai, kur galima pritaikyti žirneliais margintų audinių drabužius, V.Šaulytė sako, kad tai ir kasdienei, ir puošniai aprangai tinkamas pasirinkimas: „Žirnelius galite išbandyti tiek laisvalaikio aprangoje, kai, tarkime, pėdkelnės ar rankinė taps jūsų derinio akcentu, tiek vakarinėje aprangoje, kai skarelė su žirneliais leis jaustis elegantiškai! Tikrai puikiai atrodys ir žirneliuotas derinys nuo galvos iki kojų, jei tik nebijosite ir įsijausite!“

Vida Press nuotr./Mandy Bork
Vida Press nuotr./Mandy Bork
Vida Press nuotr./Kaley Cuoco
Vida Press nuotr./Kaley Cuoco
Vida Press nuotr./Emma Roberts
Vida Press nuotr./Emma Roberts

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento