Rudenį daugelis šeimininkių po ranka turi įvairiausių gėrybių: obuolių, kriaušių, slyvų, moliūgų, aviečių... O jei neturi, jų įmanoma nebrangiai ir greitai nusipirkti turguje ar parduotuvėje. Iš visų jų galima pagaminti puikių skanėstų, kurie tiks ir savaitgalio popietei šeimai ar draugams pamaloninti, ir vaikučiams į mokyklą nusinešti ir kolegoms darbe pavaišinti.
Jūsų dėmesiui - 10 receptų. Išsirinkite ir gaminkite!
1. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus, dar pasmulkinkite, užliekite romu ir palikite jame per naktį.
2. Sumaišykite sutrintą varškę, kiaušinius, kambario temperatūroje palaikytą suminkštėjusį sviestą ir cukrų.
3. Į gautą masę suberkite miltus, kepimo miltelius, supilkite nuo slyvų likusį romą ir viską gerai išmaišykite.
4. Keksiukų formeles užpildykite tešla iki pusės, ant viršaus išdėliokite ir šiek tiek giliau įmerkite slyvų gabalėlių.
5. Kepkite 170 °С įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes.
1. Su druska sumaišytus miltus berkite ant medinės lentelės, viduryje padarykite duobutę. Sudėkite smulkintą kambario temperatūros sviestą ir peilio nugarėle susmulkinkite trupinius.
2. Dėkite kiaušinio trynį, pilkite vandenį ir minkykite tešlą. Suvyniojusi į maistinę plėvelę pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
3. Stambiais kubeliais pjaustytą moliūgo minkštimą suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol suminkštės. Sutrinkite elektriniu plakikliu.
4. Sukrėskite kondensuotą pieną, įmuškite kiaušinį ir išsukite.
5. Iš atvėsusio tešlos iškočiokite ploną apvalų lakštą. Įtieskite į skardą taip, kad tešla uždengtų jos kraštus.
6. Užtieskite kepimo popieriumi, užberkite žirnių ir 10 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
7. Ant iškepusio pagrindo sukrėskite moliūgų masę ir 45 minutėms šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.
1. Trintus sausainius sumaišykite su ruduoju cukrumi ir tirpintu sviestu. Gauta mase išklokite torto formos dugną ir kraštus. Forma turi būti ištepta sviestu.
2. Kiaušinius iki purumo išplakite su cukrumi.
3. Kreminę varškę išmaišykite su kiek paplakta grietinėle, krakmolu ir sumaišykite su kiaušinių mase.
4. Smulkiai tarkuotą moliūgą pavirkite maišanti apie 10 min. Į atvėsusius moliūgus įmaišykite ciberžolės ir sumaišykite su varškės mase. Suverskite ant sausainių.
5. Dėkite į įkaitintą keptuvę ir kepkite apie 45 min. Valgykite gerai atšaldytą.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Nulupkite kriaušes ir supjaustykite skiltelėmis, nuluptą moliūgą sutarkuokite stambia tarka.
2. Kitame inde ištirpinkite sviestą ir ištrinkite su cukrumi, supilkite miltus ir kepimo miltelius.
3. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius sudėkite ir išmaišykite kartu su sviesto, cukraus, miltų ir kepimo miltelių mase.
4. Nutarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite citrinos sultis ir kartu su moliūgais ir kriaušėmis sudėkite į gautą masę.
5. Atskirame inde išplakite kiaušinio baltymus ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą. Kepkite apie 1 val. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Tešlai sviestą sumaišykite su miltais, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, druską ir įpilkite šaukštą vandens. Paruoštą tešlą suvyniokite į foliją ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.
2. Paruoškite sirupą: į verdantį vandenį suberkite cukrų su prieskoniais.
3. Kriaušes nulupkite, perpjaukite perpus, išimkite sėklas ir sudėkite į sirupą. Virkite pusvalandį.
4. Išvirtas kriaušes išgriebkite iš sirupo, atvėsinkite ir sudėkite ant iš šaldytuvo išimtos, iškočiotos ir į kepimo indą įtiestos tešlos.
5. Likusį sirupą kaitinkite ant silpnos ugnies tol, kol išgaruos vanduo ir liks tąsi masė.
6. Sezamų sėklas, aguonas, kiaušinius, grietinę (ar grietinėlę) ir cukrų išplakite ir užpilkite ant kriaušių.
7. Pašaukite į orkaitę pusvalandžiui. Kai atvės, apšlakstykite išvirtu sirupu.
SKANAUS!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Pagrindui sviestą ištrinkite su miltais ir cukrumi iki trupinių, įmuškite trynius ir išminkykite. Jei tešla per biri, įpilkite truputį šalto vandens. Įdėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
2. Ištraukusi iš šaldytuvo išklokite tešlos trupiniais kepimo formą, dėkite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite 6-7 minutes.
3. Ištraukusi sudėkite nuluptus ir skiltelėmis supjaustytus obuolius, apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, paskleiskite uogas, užpilkite iš maskarponės, varškės ir kitų nurodytų produktų paruoštą įdarą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 40-50 minučių. Išjungusi orkaitę, palikite pyragą joje atvėsti. Tada dėkite dar porai valandų į šaldytuvą.
1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Slyvas perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus.
2. Obuolius sudėkite į karščiui atsparų indą, suberkite cinamono ir cukraus mišinį, įpilkite 50 ml vandens ir kaitinkite ant vidutinės ugnies 10 minučių. Sudėkite slyvas ir dar 5 minutes troškinkite.
3. Iš šiek tiek atšilusios tešlos išpjaukite truputį didesnį nei indo skersmuo paplotį. Juo uždenkite obuolių ir slyvų košę.
4. Tešlos paplotyje išpjaukite kelias skylutes. Viršų sudrėkinkite vandeniu ir apibarstykite cukrumi. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje, kol gražiai apskrus.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Iš nurodytų produktų išvirkite sirupą, atšaldykite ir užpilkite moliūgus. Palikite šaldytuve per naktį. Moliūgus iš sirupo išgriebkite ir nusausinkite.
2. Skrudinamosios duonos riekes plonai iškočiokite.
3. Į kiekvieną riekę įvyniokite po 3–4 moliūgo gabalėlius ir sudėkite į sviestu pateptą kepimo formą.
4. Kiaušinius, trynius, vanilinį cukrų, grietinėlę, pieną, cukrų ir cinamoną išplakite ir supilkite ant duonos su moliūgais. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes, kol gražiai paruduos. Pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Kiaušinį išsukite su cukrumi, įmaišykite varškę. Sudėkite nuluptą ir sutarkuotą obuolį (iš karto, kol nespėjo pajuosti) ir išmaišykite. Suberkite su kepimo milteliais išmaišytus miltus, įberkite druskos ir išminkykite.
2. Puode įkaitinkite aliejų. Šaukštu formuokite spurgas ir leiskite į karštus riebalus. Jos turi laisvai plaukioti nesiekdamos dugno. Išvirus vienai pusei, aliejuje apsiverčia pačios.
3. Išgriebtas spurgas sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Patiekite pabarstytas milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Dubenyje išmaišykite mieles, cukrų ir pieną. Palaikykite, kol ims rastis burbuliukų.
2. Tuomet suberkite miltus, druską, aliejų ir mediniu šaukštu sumaišykite iki vientisos masės.
3. Minklę 20–25 minutes minkykite rankomis, kol taps elastinga, dėkite į aliejumi išteptą indą ir palikite 20 minučių, kad pakiltų.
4. Slyvas apibarstykite kardamonu ir lengvai pamaišykite.
5. Pakilusią tešlą padalykite į dvi dalis ir iškočiokite papločius.
6. Į jų vidurį sukrėskite slyvas, padalytas per pusę. Tešlos kraštus užlenkite. Paplotėlius dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir apie pusvalandį kildykite.
7. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.