Pagaliau atkeliavusio jų sezono proga, pateikiame įdomiausius faktus apie šias uogas ir pažeriame jums pluoštą puikių receptų.
1. Nors apelsinai dažnai šlovinami už tai, kad juose daug vitamino C, braškės iš tiesų yra kur kas geresnis pasirinkimas. Suvalgę vos 100 g braškių, gausite net 98 proc. rekomenduojamos vitamino C normos parai.
Taip pat skaitykite: Biologė Vita Nedzveckaitė – apie braškių sodinimą, priežiūrą ir didžiausius kenkėjus
2. Jei norite, kad braškės ilgiau išliktų šviežios, plaukite jas tik prieš pat valgydami, mat vanduo prisideda prie braškių puvimo.
3. Jei norite natūraliomis priemonėmis išsibalinti dantis, taip pat galite išnaudoti braškes, mat jose esančios rūgštys efektyviai padeda tai padaryti. Gerai sunokusias braškes sutrinkite maisto trintuvu ir valykitės dantis naudodami dantų šepetuką.
4. Pirmą kartą braškės buvo užaugintos net prieš 2200 metų – dar 234 m. pr. Kr. Italijoje.
5. Šiuo metu didžiausias braškių derlius užauginamas Kalifornijoje (JAV) – kasmet čia surenkama net milijardas kg braškių.
6. Braškėse yra itin mažai kalorijų ir jose apstu vitaminų bei mineralų. Mokslininkų tikinimu, braškės netgi padeda organizmui kovoti su vėžiu, įvairiais uždegimais ir neurologinėmis ligomis.
7. Braškės apipintos mitais ir legendomis. Viduramžiais buvo manoma, kad jos atneša taiką ir klestėjimą, tad per įvairias šventes jomis visuomet būdavo nuklojamas stalas. Vėliau buvo manoma, kad lygiai per pusę pasidalinusi braškę pora visą gyvenimą kartu bus laimingi.
8. Braškių būna ne tik raudonų, bet ir baltų arba geltonų. Viena jų rūšis netgi primena ananaso skonį ir kvapą.
9. Senovės romėnai tikėjo, kad braškės turi aibę gydomųjų savybių – manyta, kad jos gydo depresiją ir karštinę, taip pat šalina blogą burnos kvapą ir padeda pasijutus silpnai. Na, o prancūzai braškes laikė afrodiziaku, tad šias uogas pirmąjį santuokos rytą visuomet valgydavo jaunavedžiai.
10. Braškės gerina ir veido odą. Kadangi braškėse gausu antioksidantų, manoma, kad valgant šias uogas pastebimai gerėja ir odos būklė. Braškėse esanti salicilo rūgštis mažina odos nelygumus ir padeda atsikratyti negyvų odos ląstelių.
Taip pat skaitykite: Vitaminai jūsų odai: 5 kaukės su braškėmis
Na, o kad braškių netektų valgyti vienų, siūlome išbandyti šiuos receptus:
1. Kuskusą suberkite į indą ir užpilkite vedančiu vandeniu. Palikite 20 min. išbrinkti.
2. Į kuskusą suberkite cinamoną ir medų, smulkintus migdolus, braškes. Išmaišykite ir dėkite į desertinius indelius. Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Braškes ir špinatus nuplaukite. Jei špinatų lapai dideli, juos suplėšykite. Braškes supjaustykite į keturias dalis.
2. Dėkite į desertines taures. Jogurtą sumaišykite su graikiniais riešutais ir supilkite į atskirą taurę.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Iš vanilinio cukraus, sviesto, miltų ir grietinėlės sūrio užminkykite tešlą. Padarykite rutulį, suvyniokite į popierių ir laikykite valandą šaldytuve.
2. Iš tešlos iškočiokite maždaug 2 mm storio lakštą. Formele išspauskite 3 cm skersmens skritulius. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių, kol gražiai pagels. Ištraukę atvėsinkite.
3. Iš vanilės ankščių išimkite šerdis. Pieną užvirinkite, sudėkite šerdis, suberkite cukrų ir ryžių dribsnius. Virkite kelias minutes, nukaiskite ir uždengę palikite 20 minučių (vis pamaišykite), kad išbrinktų ryžiai. Atvėsinkite.
4. Braškes nuplaukite, supjaustykite griežinėliais. Ant paplotėlių uždėkite po šaukštelį ryžių masės, ant jos – po griežinėlį braškių. Pabarstykite kapotomis pistacijomis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
- Gražgarstes ir špinatus nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir išdėliokite į kelis dubenėlius. Sūrį nuvarvinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Braškes nuplaukite, nuskabykite, perpjaukite pusiau, išdėliokite ant salotų ir fetos, gausiai pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Paruoškite užpilą: migdolus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sumalkite. Medų ištirpinkite virš garų arba kambario temperatūroje. Česnakus sutraiškykite česnakų spaustuvu ir sumaišykite su aliejumi, balzaminiu actu, garstyčiomis ir medumi. Užpilą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir bent 10 min. palaikykite, kad susimaišytų skoniai. Atvėsintu padažu apliekite salotas.
- Salotų lapus kruopščiai nuplaukite, nuvarvinkite ir sudėkite į lėkštę, sudėkite nuplautas braškes (didesnes perpjaukite pusiau ar į keturis dalis), gabaliukais supjaustykite mėsą, nektarinus.
- Iš majonezo, jogurto, druskos, pipirų ir aitriųjų paprikų sumaišykite padažą.
- Jį galima patiekti atskirame indelyje.
- Braškes gerai nuplaukite, nusausinkite.
- 3-4 braškes atidėkite į šalį, visas kitas berkite į elektrinį plakiklį. Į jį taip pat suberkite cukrų, supilkite pieną.
- Suplakite iki vientisos masės.
- Likusias nesutrintas braškes perpjaukite į kelias dalis ir įmaišykite į šaltsriubę, papuoškite jos viršų. Patiekdami į sriubos vidurį dėkite šaukštą vanilinių ledų arba plaktos grietinėlės. Puoškite mėtos šakele.
1. Visus tešlai skirtus produktus (išskyrus miltus) išsukite maišikliu (antgaliais, skirtais tešlai minkyti), paskui suberkite miltus ir išminkykite rankomis. Suvyniotą į plėvelę tešlą laikykite šaldytuve mažiausiai 30 min.
2. Dešimt dantytų formelių (10 cm skersmens) patepkite riebalais ir pabarstykite cukrumi.
3. Iš ataušusios tešlos iškočiokite pusės centimetro storio lakštą, šiek tiek didesnio nei 10 cm skersmens indeliu išspauskite 10 apskritimų ir jais išklokite formeles.
4. Paruoškite įdarą: varškę išsukite su cukrumi. Vieną po kito įmaišykite kiaušinius, po to – likerį, krakmolą ir citrinų sultis.
5. Į kiekvieną tešla išklotą formelę įdėkite po šaukštą įdaro ir kepkite 200°C karštumo orkaitėje apie 25 min.
6. Į ataušusius pyragėlius pridėkite braškių (galima apibarstyti šokolado trupiniais).
1. Rabarbarus nuplaukite, nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais, įdėkite 80g cukraus ir šiek tiek apvirkite nedideliame kiekyje vandens (kad tik apsemtų), kol suminkštės. Tuomet grūstuve sugrūskite ir supilkite karštame vandenyje ištirpintą žalatiną ir palikite atvėsti.
2. Keksams kepti skirtų formelių (12vnt.) kraštus padenkite sluoksniu tešlos, o perteklių tiesiog pašalinkite – visas indelio vidus turi būti gražiai padengtas sloksniuota tešla.
3. Varškę, kiaušinį ir likusį cukrų išsukite ir šią masę vienodomis dalimis patalpinkite į formeles.
4. Kepkite tiek, kiek nurodyta sluoksniuotos tešlos instrukcijoje, bet įprastai apie 15 min. 180 °C karštumo orkaitėje.
5. Keksiukams atvėsus, supilkite rabarbarų masę ir kiekvieną keksiuką dekoruokite braške.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė
1. Puode išlydykite šokoladą ir sviestą.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir miltais, suberkite kepimo miltelius bei gabalėliais pjaustytas braškes.
3. Masę supilkite į kepimo formeles, truputį palaikykite šaldytuve ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 15-20 minučių.
Nuostabiai skanu su braškėmis ir vaniliniais ledais.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
1. Tešlą atšildykite, supjaustykite į šešis gabalėlius, juos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pabadykite šakute.
2. Tešlos gabalėlių kraštus aptepkite tirpintu sviestu.
3. Ant tešlos uždėkite po kelis griežinėlius marcipano. Ant jų eilėmis uždėkite braškių griežinėlių.
4. Viršų apšlakstykite trupučiu tirpintu sviestu, apibarstykite milteliniu cukrumi.
5. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes, kol paplotėliai gražiai apskrus. Išėmę apibarstykite migdolų plokštelėmis, patiekite su ledais.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
Savo gamybos saldainiais galite nustebinti savo svečius...
- Ant silpnos ugnies maišydami virkite pieną su 200 g. cukraus apie 30 min. kol sutirštės.
- Įdėkite grietinėlę ir maišydami kelias minutes pavirkite.
- Atskirame inde išsukite kiaušinį su 2 šaukštais cukraus.
- Įdėkite į pieno /cukraus masę ir gerai išmaišykite veirkite ant silpnos ugnies.
- Įdėkite šaukštą želatinos ir maišykite apie 6-8 min.
- Nuimkite nuo ugnies, įdėkite kokoso drožles – gerai išmaišykite.
- Sudėkite pistacijas, žemės riešutus ir gerai išmaišykite. Į gerai pravėsusią saldainių masę, įdeėkite susmulkintus sausainius, išmaišykite.
- Įdėkite migdolų riekeles ir išmaišykite. Leidžiame atvėsti.
- Supjaustykite braškes nedideliais gabliukais.
- Dar esant drungnai kokosinių saldainių masei, gaminame saldainius. Vandeniu suvilgykite rankas ir pradėkite formuoti apvalų saldainį, į vidų įdėkite braškės gabaliuką.
- Vienus kokosinius saldainius apvoliokite kokoso drožlėse. Tuos saldainius, kuriuos norime apvolioti šokoladu, dedame pusvalandžiui į šaldytuvą, kad jie visiškai atšaltų, kitaip galti tirpti šokoladas.
- Tada apvoliokite šokolado drožlėse.
- Taip pagaminame apie 20 saldainių.
- Porą valandų arba per naktį palaikome šaldytuve.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Jūratė Sarapovienė
1. Kavos pupeles iš vakaro užpilkite grietinėle ir laikykite šaldytuve.
2. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius su cukrumi išsukite iki purumo. Į juos įmaišykite maskarponę, citrinų sultis.
3. Kavos pupeles išgriebkite iš grietinėlės. Grietinėlę išplakite (jei ji neriebi, plakant galite įberti standiklio, pvz., “Sahnesteif” arba “Smetanfix”).
4. Plaktą grietinėlę atsargiai įmaišykite į maskarponės masę.
5. Braškes supjaustykite griežinėliais.
6. Desertą sluoksniuokite viename dideliame skaidraus stiklo inde arba vienos porcijos indeliuose. Pirmiausia sudėkite sausainius ir apšlakstykite likeriu. Ant viršaus sukrėskite kremą, gausiai apibarstykite kakavos milteliais ir prismaigstykite uogų griežinėlių.
7. Gatavą desertą kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą.
1. Gerai prinokusias braškes nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į emaliuotą indą. Užpilkite vandeniu ir kaitinkite, kol užvirs, nuimkite nuo ugnies.
2. Po 10 minučių braškes perkoškite. Į braškių sultis sudėkite medų, cukrų, citrinų rūgštį ir gerai išmaišykite. Paragaukite: jei trūksta saldumo, pridėkite dar cukraus ar medaus. Leiskite 1–2 valandas pastovėti.
3. Tuomet gėrimą išpilstykite į tamsius butelius – neperpildykite, palikite 7–10 centimetrų nuo viršaus. Į butelius įmeskite po kelias razinas ir sandariai užsukite. Laikykite butelius šaltoje vietoje 7–10 parų. Jei norite girą gerti greičiau, butelius pirmas 2 paras laikykite šiltoje, kitas 2 paras – šaltoje vietoje.
Knyga „Gaivieji gėrimai“ |
Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Sausainius sudėkite į storą polietileninį maišelį arba suvyniokite į lininį rankšluostį ir sutrinkite kočėlu (ne visai smulkiai).
2. Trupinius sudėkite į dubenį, apšlakstykite desertiniu vynu, išmaišykite.
3. Į litro talpos indą sudėkite pusę kiekio išmirkusių trupinių, tolygiai paskirstykite.
4. Pusę kiekio braškių su milteliniu cukrumi gerai sutrinkite šakute ir supilkite ant sausainių masės.
5. Maskarponę išsukite, įmaišykite plaktą grietinėlę. Jei mišinys per tirštas, įmaišykite truputį pieno.
6. Ant sausainių ir trintų braškių inde uždėkite pusę maskarponės masės. Taip sluoksniais sudėkite visus mišinius.
7. Ant deserto viršaus uždėkite sveikų arba perpus perpjautų uogų. Laikykitešaldytuve, kol sustings. Patiekti šaltą.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Ledus palikite šiek tiek aptirpti, tada išmaišykite su 50 ml likerio. Braškes nuplaukite, gražesnes atidėkite, kitas išsukite su milteliniu cukrumi ir ištrinkite pro sietelį, kad išeitų vientisa tyrė (dalį jos atidėkite).
2. Kvadratinę torto formą išklokite kepimo popieriumi taip, kad juo būtų galima uždengti torto viršų. Sausainius išdėliokite per visą dugną ir aptepkite migdolų likeriu.
3. Ant sausainių užtepkitenpusę ledų masės.
4. Ant ledų supilkite braškių tyrę. Dėkite antrą eilę sausainių, apšlakstykite likeriu ir užtepkite likusią ledų masę. Torto viršų užklokite kepimo popieriumi, dėkite į šaldiklį ir laikykite apie 3 valandas, kad gerai sustingtų. Išėmę supjaustykite, užpilkite atidėta braškių tyre, papuoškite braškėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Sausainius sudėkite į storą polietileninį maišelį arba susukite į lininį rankšluostį, sutrinkite kočėlu ir suberkite į dubenį.
2. Trupinius sumaišykite su ištirpintu sviestu.
3. Masę sudėkite į apskritą išardomą 20 cm skersmens skardą, prispauskite prie dugno ir šonų. Laikykite šaldytuve.
4. Baltąjį šokoladą ištirpinkite.
5. Dubenyje gerai išsukite grietinėlės sūrį ir varškės kremą. Atsargiai įmaišykite supjaustytas braškes ir tirpintą šokoladą.
6. Masę sukrėskite ant sausainių papločio skardoje, išlyginkite viršų ir 4 valandas laikyti šaldytuve, kad susitingtų. Papuoškite braškėmis.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Apskritą 20 cm skersmens atsegamą skardą išklokite kepimo popieriumi. Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su sausainių trupiniais. Masę sudėkite į skardą, tolygiai paskirstykite ir 10 minučių kepkite 180 laipsnių orkaitėje.
2. Įdarui varškės sūrį du kartus sumalkite mėsmale. Kiaušinius išplakite su milteliniu cukrumi, krakmolu, citrinų žievelėmis, vanilės ekstraktu ir citrinų sultimis. Įmaišykite sumaltą varškės sūrį, tepamąją varškę (įdaras turi išeiti vienalytis ir gana skystas). Masę supilkite ant apkepusio papločio skardoje, supurtykite, kad tolygiai pasiskirstytų, susidariusius oro burbuliukus suspauskite šaukšteliu. Kepkite 240 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių, karštį sumažinus iki 110 laipsnių – dar 25 minutes. Orkaitę išjunkite, pyragą joje palikite pusę valandos (durelių neatidarykite). Tada atsargiai atsekite skardos šonus, bet jų nenuimkite, jei pyrago kraštai prilipę, atskirkite peiliu, ir palikite formoje tol, kol pyragas visiškai atvės.
3. Miltelinį cukrų suberkite į mažą puodą, užpilkite 3 šaukštais vandens. Užvirkite ir ant mažos ugnies maišant virkite porą minučių, kol pasidarys tirštas sirupas. Suberkite perpjautas braškes, atsargiai maišydami virkite dar apie minutę. Įmaišykite citrinų žieveles ir padažą palikite atvėsti. Kremui grietinėlę išplakite su cukrumi ir sumaišykite su tepamąja varške.
4. Kremu aptepkite atvėsusio pyrago viršų (galima – ir šonus, taip pat juos galima apibarstyti sausainių trupiniais). Pyragą dėkite į šaldytuvą ir laikykite per naktį. Išimkite likus valandai, kai bus patiektas. Supjaustykite ir patiekite užpylus uogų padažo.
Gamybos trukmė, be stanginimo laiko.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Sausainius sutrinkite blenderiu iki miltinės masės. Išmaišykite su lydytu sviestu.
2. Pasiruoškite nedidelią apvalią formą (apie 20cm) ir išklokite sausainius, suformuokite kraštus.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Kepkite sausainių pagrindą apie 10minučių.
4. Blenderiu sutrinkite paprastą liesą varškę, kiaušinius ir cukrų. Pilkite ant pagrindo ir kepkite dar kokias 35 minutes.
5. Kai pyragas atvėsta, ištirpdykite želatiną ir sumaišykite su šaldytomis braškėmis (su cukrumi). Pilkite ant pyrago ir palikite sustingti (dėkite į šaldytuvą).
Receptas iš tinklaraščio „Ievos receptai“
- Baltąjį šokoladą, sulaužytą gabalėliais, ir sviestą sudėkite į nedidelį dubenėlį. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, patikrindami kas pusę minutės ir pamaišydami, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite. Atidėkite į šalį.
- Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
- Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų ir supilkite kreminį kavos likerį (jei norite, galite jį pakeisti kitu mėgstamu likeriu ar vietoje alkoholio naudoti saldų sutirštintą pieną). Plakite elektriniu plaktuvu iki vientisos tirštos masės.
- Vidutinio dydžio puode užvirkite vandenį. Ant jo dėkite kitą mažesnį puodą ar didesnį dubenėlį (padarykite „garų vonelę“) ir į jį supilkite išplaktą kiaušinių, miltelinio cukraus ir likerio masę.
- Nuolat maišydami šluotele, kaitinkite kelias minutes, kol masė taps tiršta.
- Perpilkite tirštą masę į didelį dubenį. Supilkite tirpinto šokolado ir sviesto masę. Išmaišykite iki vientisos konsistencijos ir atvėsinkite.
- Riebią grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
- Dar kitame inde elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų. Palaipsniui berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas.
- Iš pradžių į šokolado masę lengvai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus, tuomet – plaktą grietinėlę.
- Į norimus indelius ar stiklines dėkite po 2–3 šaukštus tiršto braškių džemo.
- Ant viršaus paskirstykite paruoštus baltojo šokolado putėsius.
- Dėkite į šaldytuvą ir pašaldykite mažiausiai 3 valandas ar per naktį.
- Prieš patiekdami, papuoškite smulkintu šokoladu ir mėtų lapeliais.
- Kiaušinius išplakite su cukrumi, tada nuolat maišydami supilkite aliejų, suberkite su kepimo milteliais sumaišytus miltus.
- Viską labai gerai išmaišykite.
- Tešlą supilkite į sviestu išteptą kepimo formą, ant viršaus gražiai išdėliokite braškes (galima jas perpjauti pusiau).
- Pyrago viršų šiek tiek pabarstykite cukrumi.
- Pyragą kepkite 180 C orkaitėje ~40 minučių, kol patikrinus mediniu pagaliuku jis nebebus lipnus.
- Labai skanu patiekti dar šiltą su vaniliniais ledais.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI