- Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Įmaišykite tarkuotą obuolį. Suberkite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną ir druską, sudėkite vanilinį jogurtą. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
- Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
- Patiekite su obuoliene, uogomis, karamelės padažu, grietine, jogurtu ar kitais mėgstamais priedais.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite arba sviestu ištepkite 16 cm skersmens kepimo indą.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Sudėkite į dubenį. Sumaišykite su maltu cinamonu, muskatu, imbieriu, gvazdikėliais, medumi ir smulkintais graikiniais riešutais. Stenkitės, kad visos obuolių skiltelės tolygiai pasidengtų prieskoniais ir medumi.
- Paruoštas obuolių skilteles sudėkite į kepimo indą.
- Kitame dubenyje sumaišykite trijų grūdų dribsnius, miltus, maltą cinamoną, muskatą ir druską. Nedideliame dubenėlyje iki vientisos masės išmaišykite tirpintą ir atvėsintą sviestą ir medų. Supilkite šį mišinį į dribsnius ir išmaišykite. Įsitikinkite, kad masė išsimaišė gerai – sausų ingredientų neturi likti.
- Paruoštą dribsnių masę sudėkite į kepimo indą ant obuolių. Paviršių išlyginkite ir švelniai paspauskite delnais.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol obuoliai taps minkšti. Jei norite, apibarstykite milteliniu cukrumi ar apšlakstykite klevų sirupu.
- Patiekite iš karto, dar šiltą. Skanaus!
Idėja iš: www.theironyou.com
Gaminame košę:
- Obuolį supjaustykite nedideliais kubeliais ir dėkite į puodą, kuriame gaminsite, kartu su likusiais ingredientais. Virkite pagal instukciją.
Gaminame traškučius:
- Iš ingredientų padarykite trapią tešlą ir patrupinkite ją ant skardos. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200C maždaug 20min., kol paruduos ir taps traški.
- Dėkite į lėkštę košę, pabarstykite paruoštais traškučiais ir, jeigu norite, cinamonu. Patiekite su pienu.
SKANAUS!
Receptą atsiuntė Margarita Kislova
Kad būtų greičiau, darbo dienos rytą verta rinktis dribsnius (avižų, miežių, rugių, bolivinių balandų…). Jei turite daugiau laiko – griebkite „pilnas“ kruopas (avižas, neskrudintus grikius, bolivines balandas, neapdirbtus ryžius, speltos kruopas ar kt.). Tiek vienas, tiek kitas reikės iš anksto užmerkti vandeniu: dribsniams pakaks mirkti 30 min., kruopoms – mažiausiai valandą (padarykite tai iš vakaro – sutaupysite marias laiko!). Dviem žmonėms pusryčiams prireiks 100 g kruopų arba dribsnių, juos užmerkti reikės 1 stiklinėje (250 ml) vandens.
1. Sudėkite visus košės ingredientus į nedidelį puodą (kartu su avižiniais dribsniais supilkite ir vandenį, kuriame jie mirko), užkaiskite ir virkite apie 3–4 minutes, kol košė įgaus tinkamą konsistenciją.
2. Kokosų palmių cukrų sumaišykite su cinamonu. Košę padalykite į du dubenėlius, pagardinkite sviestu, pabarstykite cukraus ir cinamono mišiniu, riešutais bei obuoliu.
1. Sultinyje išvirkite ryžius, tačiau nepervirkite. Išvirusius nuplaukite, nuvarvinkite.
2. Saldžiojo moliūgo gabalėlius dėkite ant kepimo skardos, padengtos kepimo popieriumi, ir šaukite į vidutinės kaitros orkaitę. Maždaug po 15 minučių ant skardos sudėkite ir svogūnėlius bei obuolio gabalėlius ir kepkite dar pusvalandį. Iškepus palikite atvėsti.
3. Kai atvės, sutrinkite trintuvu su čiobreliais, tačiau nepertrinkite.
4. Ryžius su moliūgų sėklomis galima taip pat galima kiek pakapoti smulkintuvu arba viską iškart maišyti, pridėti druskos ir formuoti paplotėlius.
5. Suformavę dėkite juos 5 minutėms į orkaitę, kad šiek tiek padžiūtų ir būtų lengviau valgyti.
6. Dėkite ant mėgstamos suvožtinių bandelės ir skanaukite. Galima skaninti salotomis, karamelizuotais svogūnais ar džemu.
1. Priklausomai nuo jūsų keptuvės dydžio, kepkite po vieną ar du sumuštinius vienu kartu. Kiekvienam sumuštiniui reikės po dvi duonos riekes. Įkaitinkite nepridegančią keptuvę ant vidutinės ugnies. Vieną iš dviejų sumuštinio riekių patepkite sviestu ir dėkite sviestuota puse žemyn į keptuvę, uždėkite vos vos garstyčių (jei naudojate), dėkite gerą žiupsnį sūrio, paskirstykite, uždėkite kelis griežinėlius obuolių, o tuomet vėl sūrio. Galiausiai ant viršaus vožkite antrąją sumuštiniui skirtą duonos riekę, pateptą sviestu, tik šįkart jau sviestuota puse į viršų.
2. Kepkite, kol sūris bus akivaizdžiai išsilydęs, o tada atsargiai apverskite sumuštinį, kad apkeptų ir antroji jo pusė. Beje, kepant antrąją pusę, duona gali imti greičiau degti, tad jei reikia, sumažinkite kaitrą ir atidžiai stebėkite, kas vyksta keptuvėje.
3. Išimkite sumuštinius, perpjaukite juos perpus įstrižai, kad gautumėte trikampius, ir valgykite nieko nelaukdami. Jei norisi rimtesnių sumuštinių, obuolius galite pakeisti vienu kitu gabalėliu rūkytos šoninės.
1. Citriną nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę.
2. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite nedideliais kubeliais. Apibarstykite tarkuotomis citrinų žievelėmis, išmaišykite.
3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Į dubenį supilkite pieną, sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų, viską gerai suplakite. Įmaišykite obuolius, išplaktus kiaušinių baltymus.
4. Gautą masę sukrėskite į sviestu pateptą kepimo formą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių.
5. Ištraukę viršų apšlakstykite lydytu sviestu ir vėl dėkite į orkaitę. Kepkite, kol paviršius gražiai apskrus. Tiekite apibarstytą milteliniu cukrumi.
1. Nulupkite obuolius, pašalinkite sėklas, supjaustykite stambiomis riekelėmis arba kubeliais. Sudėkite į vienos porcijos sviestu pateptus kepimo indus, pabarstykite cukrumi, cinamonu ir imbieru.
2. Dubenyje sumaišykite sviestą ir rudąjį cukrų, suberkite miltus ir avižinius dribsnius, patrinkite mišinį pirštais, kad dribsniai apsiveltų cukrumi ir miltais. Apibarstykite juo obuolius, uždenkite indelius folija ir kepkite 10 min. 200ºC temperatūros orkaitėje. Nuimkite foliją ir kepkite dar maždaug 20 min., kol suminkštės obuoliai ir paviršius šiek tiek apskrus.
Kulinaro patarimas: obuolių apkepėlę tiekite dar karštą arba atšaldytą. Prie karštos apkepėlės labai tinka vaniliniai ledai.
1. Obuolius nulupkite, perpjaukite perpus, išskobkite sėklalizdžius ir supjaustykite stambiomis skiltelėmis.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cukrumi, razinomis, susmulkintais riešutais. Sudėkite obuolių skilteles ir dar kartą gerai išmaišykite.
3. Kiaušinius išplakite su aliejumi ir sumaišykite su miltų ir obuolių mišiniu.
4. Apkepo indą patepkite aliejumi, sukrėskite pusę tešlos ir išlyginkite paviršių. Sudėkite riekelėmis supjaustytą sūrį, o ant viršaus – likusią tešlą.
5. 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 50 min. Iškepusį iš karto apibarstykite miltiniu cukrumi. Varškėtis skaniausias karštas, su jogurto padažu arba vaniliniais ledais.
1. Pistacijas ir migdolus sugrūskite arba rupiai sumalkite ir sumaišykite su medumi.
2. Obuolius nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
3. Dubenyje sumaišykite nuplautas ir nusausintas spanguoles, obuolių gabalėlius, cukrų, smulkintus cukruotus imbierus, apelsino žieveles ir sultis.
4. Užmaišytą masę apie pusvalandį palaikykite, kol ištirps cukrus.
5. Keturis karščiui atsparius dubenėlius sudėkite į skardą, į juos prikrėskite obuolių ir spanguolių masės, ant viršaus berkite trupinių.
6. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., iki riešutai ims skrusti.
Kulinaro patarimas: jei matote, kad riešutai skrunda per greitai, dubenėlius uždenkite folija.