1. Puode ištirpinkite sviestą, suberkite avižinius dribsnius ir maišydami kaitinkite kelias minutes. Suberkite saulėgrąžas, sezamus, razinas.
2. Kiaušinį išplakite su cukrumi.
3. Į plaktą kiaušinį suberkite dribsnių ir sėklų mišinį, gerai išmaišykite ir 10 minučių palikite brinkti. Iš masės šaukštu formuokite sausainius ir dėkite į sviestiniu popieriumi išklotą skardą. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Razinas ir datules nuplaukite, perliekite verdančiu vandeniu.
- Datules pasmulkinkite, kartu su razinomis suberkite į dubenį, užpilkite brendžiu ir palikite, kad išbrinktų.
- Obuolius nulupkite, perpjovusi per pusę, išskobkite sėklalizdžius ir sutarkuokite stambia trintuve.
- Sausoje keptuvėje paskrudintus riešutus sumalkite. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi ir medumi.
- Įmaišykite plaktus kiaušinius, kepimo miltelius, cinamoną, nutarkuotas citrinos žieveles ir miltus. Kai masė taps tolygi, įmaišykite nuspaustas razinas, datules ir riešutas, viską gerai išsukite.
- Pyrago tešlą krėskite į riebalais pateptą karščiui atsparią kepimo skardą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
- Palaukite, kol pyragas atvės, ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
- Baltymus išplakite iki standžių putų.
- Nuolat maišydami berkite cukrų.
- Plakite, kol masė bus blizgi.
- Orkaitę įkaitinkite iki 150 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
- Į kiaušinių baltymus atsargiai įmaišykite razinas, kapotus graikinius riešutus ir migdolų miltus.
- Dviem šaukšteliais tešlą sudėkite ant kepimo skardos.
- Orinukai turi būti pakankamu atstumu vienas nuo kito.
- Kepkite apie 25 min. Leiskite atvėsti. Laikykite sausame inde.
Receptas DANSUKKER
1. Sviestą su cukrumi išplakite maišytuvu ar kombainiu iki purios balkšvos masės. Tai trunka 2–3 minutes. Pradėkite plakti lėčiausiu greičiu, o kai cukrus su sviestu susimaišys – padidinkite greitį.
2. Po vieną įmuškite kiaušinius. Kiekvieną kartą įdėjus kiaušinį, masę išplakite. Galiausiai turite gauti purią masę.
3. Įmaišykite razinas.
4. Miltus suberkite per 3 kartus. Kiekvieną kartą gerai išmaišykite.
5. Tešlą supilkite į kepimo skardą (200x110x75 mm), išklotą kepimo popieriumi.
6. Kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. – įkišus ir ištraukus medinį pagaliuką jis turi būti sausas.
7. Keksą išimkite iš orkaitės ir leiskite 10 minučių pravėsti. Tuomet išimkite iš kepimo formos ir leiskite visiškai atvėsti.
1. Šokoladą ir sviestą nuolat maišydami ištirpinkite inde, įstatytame į verdantį vandenį. Nukelkite nuo ugnies ir palikite šiek tiek atvėsti.
2. Į atvėsusią šokolado masę įmaišykite cukrų, vanilės ekstraktą, po vieną – kiaušinius. Suberkite miltus su kepimo milteliais, įberkite druskos ir išmaišykite.
3. Razinas nuplikykite ir supjaustykite, graikinius riešutus sutrupinkite, lazdynų – suskaldykite. Viską palengva įmaišykite į tešlą.
4. Kvadratinę 20 cm x 20 cm dydžio formą išklokite kepimo popieriumi. Šaukštu sudėkite tešlą.
5. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Palikite atvėsti formoje mažiausiai valandą ir supjaustykite kvadratėliais. Pabarstykite milteliniu cukrumi.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Mieles ištrinkite su šaukštu cukraus ir šiltu pienu (truputį jo palikite), supilkite ant 100 g miltų, gerai išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 20 minučių kilti. Į tešlą suberkite likusį cukrų, miltus, įberkite druskos, įmuškite kiaušinį, supilkite ištirpintą sviestą. Užminkykite ir vėl palikite pakilti.
2. Obuolius nulupkite, išdalykite ketvirčiais, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Sirupą supilkite į puodą ir užkaitinkite. Sudėkite obuolių skilteles ir apie minutę troškinkite. Įpilkite degtinės, suberkite razinas, migdolus, supilkite šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą, užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies.
3. Tešlą padalykite į dvi dalis, iš kiekvienos iškočiokite du skritulius. Kepimo formą patepkite riebalais, įklokite vieną dalį tešlos, ištemkite kraštus ir šiek tiek pakelkite į viršų. Ant tešlos paskirstykite obuolius.
4. Ant obuolių masės uždėkite antrą skritulį, kraštus apspauskite, viduryje išpjaukite ertmę garams išeiti. Likusį pieną išplakitevsu tryniu, aptepkite pyragą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 40 minučių.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Per sietelį pertrinkite varškę. Į varškę supilkite grietinėlę, suberkite dalį miltų, supilkite kiaušinių trynius ir viską gerai sumaišykite. Tada suberkite likusius miltus, cukrų ir sutarkuotą vienos citrinos žievelę. Į šią masę supilkite iki standžių putų suplaktus kiaušinių baltymus. Gautą masę sumaišykite.
2. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir pabarstykite manų kruopomis. Į skardą dėkite pusę tešlos, ant jos užberkite pusę razinų, tada supilkite likusią tešlą. Apkepo viršų puoškite razinomis ir skiltelėmis supjaustytu obuoliu.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC ir kepkite apie 30 minučių.
Šaltinis: 15min.lt
1. Razinas užpilkite karštu vandeniu ir apie 30 min. palaikykite.
2. Riešutus be odelių truputį pakepinkite. Paskui juos su razinomis ir džiūvėsėliais susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
3. Į dubenį suberkite smulkintus riešutus, razinas ir džiūvėsėlius, supilkite medų, sirupą ir viską gerai išminkykite.
4. Iš gautos masės darykite nedidelius rutuliukus ir apvoliokite juos milteliniame cukruje.
Į šią masę dar galima dėti sirupe virtą apelsino žievelę. Tokie saldainukai – tai ir puiki dovana švenčių proga! Saldžiąją staigmeną tereikia gražiai supakuoti.
Receptą atsiuntė Jolanta Muniuvienė
1. Morkas nuskuskite, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais.
2. Razinas 15 minučių pamerkite į šaltą vandenį, išgriebusi nuspauskite. Į puodą supilkite raudonąjį vyną, apelsinų sultis, įberkite tris šaukštus rudojo cukraus ir kaitinkite, kol jis ištirps.
3. Suberkite maltus muskatus, gvazdikėlius, cinamoną, išmaišykite.
4. Sudėkite morkų griežinėlius ir kaitinkite, kol dalis vyno nugaruos, o daržovės suminkštės. Suberkite razinas ir dar kiek pakaitinkite. Skystį nupilkite.
5. Keptuvėje išlydykite sviestą. Įberkite tris šaukštus rudojo cukraus ir maišydama kaitinkite, kol masė karamelizuosis.
6. Sudėkite morkas, razinas, viską išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į porcijos dydžio serviravimo indelius, palikite atvėsti. Puoškite cinamonų lazdelėmis, anyžiais.
1. Razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite brinkti apie 2 val. Tuomet jas sutrinkite trintuvu iki piurė konsistencijos.
2. Kiaušinio baltymus išplakite iki putų. Dėkite rudąjį cukrų, po vieną trynį ir viską išplakite. Supilkite pieną ir actu nugesintą sodą. Masę supilkite į razinų piurė ir viską labai gerai išmaišykite.
3. Po truputį sijokite miltus, vanilinį cukrų ir maišykite tešlą. Riešutus suskaldykite ir įmaišykite į tešlą. Kepkite norimo dydžio lakštus iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Pagaminkite kremą:
1. Grietinėlę išplakite. Į ją po truputį įmaišykite cukrų, maskarponės sūrį bei viską gerai išplakite. Į masę įpilkite viskio.
2. Masę dalinkite į dvi lygias dalis. Į vieną įmaišykite karamelę ir dėkite trumpam į šaldytuvą.
3. Spanguoles susitrinkite su medumi.
Surinkite tortą:
1. Torto lakštus sulaistykite likeriu ir sluoksniuokite ant lakštų tepdami skirtingus kremus. Į vidurinį sluoksnį įdėkite spanguolių.
2. Prieš patiekdami, palikite jį 3–4 val. subręsti.
3. Dekoruokite šokoladu, uogomis, morengais.