Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 padažų receptų, tinkančių įvairiems patiekalams

Jeigu norite paįvairinti savo mėgstamų patiekalų skonį, be šių padažų tiesiog neišsiversite. Jie ne tik suteiks patiekalui naują, dar nepažintą skonį, bet ir bus puiki alternatyva jau spėjusiems pabosti ir nesveikiems kečupams ir majonezams.
Barbekiu padažas
Barbekiu padažas / „Fotolia“ nuotr.

Siūlome 10 padažų receptų, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.

Itališkas pomidorų padažas – geriausias priedas prie makaronų ar picos

A. Černės nuotr./Naminiai makaronai.
A. Černės nuotr./Naminiai makaronai.

Ingredientai:

Kaip gaminti:

Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, įdėkite susmulkintus česnakus ir svogūną. Kepkite 7–8 min.

Įberkite raudonėlius, sukapotus konservuotus pomidorus, pomidorų padažą ir cukrų. Troškinkite 20 min., kol padažas sutirštės.

Nuo šviežių pomidorų nulupkite odeles, išimkite sėklas, supjaustykite ir dėkite į puodą. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų bei viską išmaišykite.

Ispaniškas „Salsa“ padažas

A. Černės nuotr./Raudonoji salsa
A. Černės nuotr./Raudonoji salsa

Ingredientai:

  • 15 slyvinių pomidorų;
  • 1 česnako skiltelė;
  • ryšulėlis šviežių krapų;
  • ryšulėlis svogūnų laiškų;
  • 1 arbat. š. balzaminio acto;
  • 1 valg. š. pomidorų padažo;
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Kaip gaminti:

Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite pomidorus, česnakus, krapus ir svogūnus.

Supilkite balzaminį actą, pomidorų padažą ir alyvuogių aliejų. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų bei viską išmaišykite.

Pesto padažas

Fotolia nuotr./Pesto padažas
Fotolia nuotr./Pesto padažas

Ingredientai:

  • 50 g šviežių bazilikų;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 50 g parmezano sūrio;
  • 3 valg. š. kedro riešutų;
  • 100 ml alyvuogių aliejaus;
  • žiupsnelis druskos.

Taip pat skaitykite: Skaniausi padažai šašlykams

Kaip gaminti:

Elektriniu smulkintuvu susmulkinkite bazilikus, česnakus, parmezano sūrį, kedro riešutus. Įpilkite alyvuogių aliejų, įberkite druskos ir išmaišykite.

Kiniškas saldžiarūgštis padažas

Fotolia nuotr./Pikantiškas saldžiarūgštis padažas
Fotolia nuotr./Pikantiškas saldžiarūgštis padažas

Ingredientai:

  • 1,5 valg. š. cukraus;
  • 2 valg. š. acto;
  • 1 valg. š. pomidorų pastos;
  • 1 valg. š. sojų padažo;
  • 3 valg. š. apelsinų sulčių;
  • 1 arbat. š. kukurūzų miltų.;
  • 4 valg. š. vandens.

Kaip gaminti:

Sumaišykite cukrų, actą, pomidorų pastą, sojų padažą ir apelsinų sultis.

Atskirame inde sumaišykite kukurūzų miltus ir vandenį bei sukrėskite į prieš tai gautą masę.

Dėkite padažą ant ugnies ir, nuolat maišydami, užvirinkite.

Padažą reikia patiekti dar karštą.

Itališkas padažas prie lengvų salotų

Fotolia nuotr./Salotos
Fotolia nuotr./Salotos

Ingredientai:

  • 2,5 valg. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1,5 valg. š. balzaminio acto;
  • 0,5 skiltelės česnako;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų.

Kaip gaminti:

Stiklainyje sumaišykite alyvuogių aliejų, balzaminį actą ir susmulkintą česnaką.

Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų. Užsukite stiklainį ir gerai pakratykite.

Barbekiu padažas ant grotelių gaminamiems kepsniams

„Fotolia“ nuotr./Barbekiu padažas
„Fotolia“ nuotr./Barbekiu padažas

Ingredientai:

  • 50 g alyvuogių aliejaus;
  • 1 stiklinė smulkiai kapotų svogūnų;
  • 200 ml pomidorų padažo;
  • 0,3 stiklinės vandens;
  • 50 g medaus;
  • 2 valg. š. citrinų sulčių;
  • žiupsnelis pipirų.

Kaip gaminti:

Ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų, įberkite smulkiai kapotus svogūnus. Pakepkite 4–5 min.

Pilkite pomidorų padažą, vandenį, medų, citrinų sultis ir pipirų pagal skonį.

Užvirinkite ir, neuždengę dangčiu, virkite 10 min.

Baltas padažas vegetariškiems patiekalams

Ingredientai:

  • 1 valg. š. sviesto;
  • 1 valg. š. miltų;
  • 1,5 stiklinės pieno;
  • žiupsnelis druskos.

Kaip gaminti:

Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus. Palaipsniui ir nuolat maišydami, supilkite pieną.

Virkite apie 10 min. ir pasūdykite pagal skonį.

Padažas „Cezario“ salotoms

Fotolia nuotr./Cezario salotos
Fotolia nuotr./Cezario salotos

Ingredientai:

  • 1 arbat. š. garstyčių;
  • 1 kiaušinio trynio;
  • 1 arbat. š. druskos;
  • 150 ml alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. š. citrinų sulčių;
  • 1 arbat. š. pipirų;
  • 2 skiltelės česnakų;
  • 50 g tarkuoto parmezano sūrio.

Taip pat skaitykite: Paskutinės minutės idėjos: 5 pagardai keptai žuviai

Kaip gaminti:

Suplakite garstyčias, kiaušinio trynį ir druską.

Palaipsniui supilkite alyvuogių aliejų ir suplakite iki majonezo konsistencijos.

Įpilkite citrinų sultis, suberkite pipirus, sukapotus česnakus ir sutarkuotą parmezano sūrį.

Dar kartą viską suplakite plakimo šluotele.

Graikiškas „Tzatziki“ padažas

Fotolia nuotr./Dzadzikis
Fotolia nuotr./Dzadzikis

Ingredientai:

  • 125 ml natūralus jogurto;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 1 agurko;
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. š. citrinų sulčių;
  • ryšulėlis petražolių (pagal skonį);
  • ryšulėlis krapų (pagal skonį);
  • žiupsnelis druskos.

Kaip gaminti:

Nulupkite ir stambia trintuve sutarkuokite agurką. Gerai nuspauskite sultis, kad neliktų skysčio.

Sukapokite česnakus, petražoles ir krapus.

Sumaišykite jogurtą, kapotus česnakus, trintą agurką. Pridėkite alyvuogių aliejų, citrinų sultis, kapotas petražoles ir krapus. Pasūdykite pagal skonį.

Grietinėlės ir sūrio padažas – puikus priedas prie makaronų ar bulvių

Ingredientai:

  • 200 g lydyto sūrio;
  • 10 ml aliejaus;
  • 200 ml grietinėlės;
  • ryšulėlis bazilikų (pagal skonį);
  • žiupsnelis pipirų;
  • 50 g fermentinio sūrio.

Kaip gaminti:

Smulkiai supjaustykite lydytą sūrį, sukapokite bazilikus, sutarkuokite fermentinį sūrį.

Puode sumaišykite lydytą sūrį, aliejų, grietinėlę. Retkarčiais pamaišydami virkite ant silpnos ugnies, kol užvirs.

Po užvirimo sumažinkite ugnį, pridėkite bazilikus ir pipirus.

Pridėkite tarkuotą fermentinį sūrį ir nuolat maišykite, kol masė taps vienalytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais