„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

10 padažų šventiniam stalui: tiks prie mėsos kepsnių, žuvies, daržovių

Būna, kad patiekalas pavyko, rodos, neblogai, tačiau trūksta paskutinio akcento. Arba kepsnys išėjo vos sausesnis, nei tikėjotės. Daugeliu atveju pagelbės padažas – naminis, ruoštas iš kokybiškų ingredientų, reguliuojant prieskonių ir pagardų kiekį pagal savo skonį. Štai 10 pačių įvairiausių padažų, kurie praturtins šventinius patiekalus!
Vištiena su uogų padažu
Vištiena su uogų padažu / Vida Press nuotr.
Džiovintų vaisių padažas
Receptas: Džiovintų vaisių padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 26
Receptas
Ingredientai
Razinos: 60.00 g
Džiovintos spanguolės 60.00 g
Džiovintos vyšnios 60.00 g
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis aitriosios džiovintos paprikos ankšties)
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šaknies)
Obuoliai: 3.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Kalendros: 5.00 g (grūdelių)
Kardamonas: 5.00 g
Cukrus: 60.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Apelsinai: 1.00 vnt. (kelios juostelės žievelės)
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sulčių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Džiovintus vaisius nuplaukite, kartu su apelsino žievelėmis sumeskite į puodelį ir užpilkite tiek vandens, kad vos apsemtų. Kiek pamirkusias apelsino žieveles išimkite.

2. Obuolius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite stambiais gabalėliais. Aitriąją papriką ir imbierą sutarkuokite.

3. Svogūnus susmulkinkite, kartu su paprika ir imbieru pakepinkite svieste ir sukrėskite į puodą su džiovintais vaisiais.

4. Padažą pagardinkite prieskoniais, cukrumi ir vis pamaišydama troškinkite ant silpnos ugnies, kol vaisiai išbrinks, tada sukrėskite obuolius ir dar patroškinkite, iki jie suminkštės.  

Tinka prie kepto sūrio, paukštienos.

Suskleisti
Pikantiškas saldžiarūgštis padažas
Receptas: Pikantiškas saldžiarūgštis padažas
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 52
Receptas
Ingredientai
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š.
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Sojų padažas: 4.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (aštrus (gali būti ir neaštrus), mėgstamo skonio)
Jautienos sultinys: 200.00 ml (natūralus)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, maišydama supilkite sultinį, sukrėskite pomidorų padažą, supilkite sojų padažą.
  2. Padažą pagardinkite ruduoju cukrumi, įmaišykite nedideliame kiekyje vandens ištirpintą krakmolą.
Suskleisti
Pomidorų padažas su žalumynais
Receptas: Pomidorų padažas su žalumynais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Džiovinti pomidorai: 8.00 vnt. (saulėje džiovinti pomidorai aliejuje)
Pomidorai: 4.00 vnt. (dideli)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Raudonėliai: 5.00 g (švieži, kapoti)
Čiobreliai: 5.00 g (švieži, kapoti)
Bazilikai: 5.00 g (švieži, kapoti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, galuose įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
  2. Saulėje džiovintus pomidorus nuvarvinkite, susmulkinkite.
  3. Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite ir kepkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės.
  4. Tada sukrėskite visus pomidorus, suberkite smulkintus bazilikų, čiobrelius ir raudonėlių lapelius, pagal skonį berkite druskos, šviežiai maltų pipirų, cukraus ir, uždengusi keptuvę, troškinkite apie 10 min.
Suskleisti
Padažas su svogūnais
Receptas: Padažas su svogūnais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 st. (smulkiai pjaustyti)
Spanguolės: 600.00 g
Apelsinai: 3.00 vnt. (1,5 stiklinės sulčių)
Citrinos: 1.00 vnt. (trečdalis stiklinės sulčių)
Cukrus: 400.00 g
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapieji)
Saliero šaknies milteliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Svogūnus išvirkite su spanguolėmis ir apelsinų sultimis.
  2. Masę pertrinkite per sietelį ir sukrėskite atgal į puodą.
  3. Supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, pagal skonį įberkite cinamono, kvapiųjų pipirų grūdelių, saliero šaknies miltelių, druskos ir pipirų.
  4. Masę ant mažos ugnies maišydama virkite apie 15–20 min., kol sutirštės.
Suskleisti
Granatų padažas
Receptas: Granatų padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 22
Receptas
Ingredientai
Vynas: 100.00 ml (raudonas, saldus)
Sultys: 100.00 ml (granatų - šviežiai spaustų)
Česnakai: 5.00 skiltelės
Bazilikai: 2.00 valg. š. (šviežio)
Krakmolas: 5.00 g (žiupsnis)
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (½)
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite vyną, granatų sultis, suberkite cukrų, druską, žalumynus, trintas česnako skilteles.
  2. Gerai išmaišykite ir leiskite virti apie 20 minučių. Nepamirškite maišyti.
  3. Likus penkioms minutėms, įmaišykite į padažą krakmolą (prieš tai geriausia jį išmaišyti nedideliame kiekyje vyno ar sulčių).
  4. Virkite, kol padažas kiek sutirštės. Patiekite šaltą.
Suskleisti
Padažas sambal
Receptas: Indonezijoje populiarus padažas sambal
8 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Česnakai: 4.00 skiltelės
Čili pipiras: 1.00 vnt. (arba 2,3, daugiausiai 4)
Čili prieskoniai: 1.00 arbat. š. (miltelių; galite dėti ir mažiau, daugiau nereikia)
Imbieras: 1.00 vnt. (2 cm ilgio gabaliukas)
Citrinžolė: 1.00 vnt.
Tamarindas: 10.00 vnt. (minkštimo)
Žuvies padažas: 1.00 valg. š. (arba 2, pagal skonį)
Rudasis cukrus: 1.00 valg. š. (galima naudoti ir palmių cukrų, o kiekį didinti iki 2 šaukštų)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

Įvairių receptūrų sambal patiekiamas kaip aštrus ir aitrus pagardas su daržovėmis, žuvimi, vištiena, mėsa ar sriubomis. Kitaip tariant – sambalį Indonezijoje visi valgo kaip duoną Lietuvoje.

Indonezijoje sambal padažas patiekiamas ką tik pagamintas, dažniausiai naudojant tradicinį įrankį – akmeninę grūstuvę. Padažas gali būti patiekiamas šaltas arba karštas, dažniausiai mažuose indeliuose kiekvienam atskirai. Indonezijos gyventojai mėgsta aštrų maistą. Kai keliaujant po Indoneziją paprašydavom atnešti sambal, vietinės moterys labai apsidžiaugdavo ir niekada jo nepagailėdavo – nei kiekio, nei aštrumo. O po to paslapčiomis per virtuvės kampą žiūrėdavo, kaip baltaodžiai gesina nuo aštrumo kylančias slibino liepsnas. Ir nuoširdžiai juokdavosi.

Galėsit ir jūs pasijuokti. Ypač jei gamindami neišrankiosite aitriųjų čili pipirų sėklyčių.

1. Svogūnus nulupkite ir perpjaukite per pusę. Čili pipirus supjaustykite į kelias dalis ir pagal aštrumo pomėgius išimkite arba palikite sėklytes. Imbierą nulupkite. Sunkiausiais darbas – atskirti tamarindų minkštimą nuo kauliukų. Citrinžolę smulkiai supjaustykite.

2. Viską sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir išsukite iki tyrės.

3. Keptuvėje įkaitinkite kelis šaukštus aliejaus. Sudėkite tyrę, žuvies padažą, čili miltelius, cukrų, druską ir maišydami pakepinkite kol sutirštės.

4. Galima valgyti karštą arba atšaldytą.

Suskleisti
Jogurto padažas kepsniams, salotoms ir žuviai
Receptas: Jogurto padažas kepsniams, salotoms ir žuviai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 66
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 1.00 puodelis
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės žaliosios citrinos sultys)
Apelsinai: 1.00 vnt. (pusės apelsino sultys)
Medus: 1.00 valg. š.
Majonezas: 2.00 valg. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Mairūnas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, švieži)
Kaip gaminti

Sumaišykite visus ingredientus ir sutrinkite iki vientisos masės. Naudokite salotoms, kepsniams, žuviai, įvairiems užkandžiams.

Suskleisti
Padažas su kaparėliais ir alyvuogėmis
Receptas: Padažas su kaparėliais ir alyvuogėmis
5 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Majonezas: 200.00 g
Kaparėliai: 50.00 g
Alyvuogės: 50.00 g (žaliosios)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kaparėlius ir alyvuoges susmulkinkite, česnaką sutrinkite.

2. Sumaišykite visus produktus ir pagardinkite citrinos sultimis, druska bei pipirais. Tinka su mėsos, daržovių patiekalais.

Plačiau skaitykite: „Ruošiame padažus įvairiam skoniui“

Suskleisti
Čilietiškas „Pebre“ padažas
Receptas: Čilietiškas „Pebre“ padažas
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 3.00 vnt. (3-4 prinokę)
Česnakai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalia aitrioji)
Petražolės: 20.00 g (ryšelis)
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Susmulkinkite visus ingredientus ir sumaišykite su alyvuogių aliejumi bei žiupsneliu druskos.

Receptas Čilės vyndario Maxo Weinlaubo

Plačiau skaitykite „Čilės virtuvė garsaus vyndario akimis“

Suskleisti
Totoriškas padažas
Receptas: Totoriškas padažas
5 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.4 / 51
Receptas
Ingredientai
Majonezas: 200.00 g
Krienai: 1.00 valg. š.
Agurkai: 2.00 vnt. (marinuoti agurkėliai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite agurkėlius ir svogūną.

2. Sumaišykite visus ingredientus ir skanaukite. Tinka su mėsos, daržovių, ryžių patiekalais.

Plačiau skaitykite: „Ruošiame padažus įvairiam skoniui“

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs