10 patarimų renkantis paukštį Kalėdų stalui: kokio dydžio, kiek ir kaip kepti?

Ir kokių tik gardėsių nenutūpia ant Kalėdų stalo – nuo įdarytos žuvies iki kepto ėriuko kumpio. Tačiau dažniausiai renkamės kepti kokį nors paukštį – kalakutą, antį, žąsį ar kaimišką vištą... Kiek žmonių besėstų prie stalo, verta paskaičiuoti, koks keptas paukštis geriausiai patenkins valgytojų poreikius – kad visiems užtektų, tačiau ir netektų vėliau dūsaujant valgyti likučių.
Kepamas kalakutas
Kepamas kalakutas / Vida Press nuotr.

Atėjus paskutinėms dienoms, kai dar galima užsisakyti, o gal jau ir pirkti paukštieną šventėms, dalijamės naudingų „Halės Deli“ mėsos ekspertų pasidalytų patarimų 10-uku.

  • Kalakutas – didelei kompanijai. Vienas populiariausių pasirinkimų – šventėms kepti kalakutą. Tačiau turėkite galvoje, jog šį paukštį geriausiai rinktis tada, kai prie stalo sėda didelė kompanija. Įprastai vidutinis kalakutas sveria 6–7 kg ir tokio paukščio užteks pavalgyti 12–15 žmonių (nepamirškite, jog galbūt dar bus ir įdaras, ir garnyrai). Taigi, tai pasirinkimas didelei šeimai ar namams, kur po vienu stogu telpa kelios kartos.
  • Naktis sūryme. Paprasčiausias būdas paruošti kalakutą kepti – per naktį palaikyti puode su sūriu vandeniu, kad jis būtų apsemtas. Kitą dieną beliks ištraukti, apšluostyti ir kepti, mat paukštis bus „pasiėmęs“ tiek druskos, kiek reikia. Prieš kepimą galima pabarstyti kalakutą šviežiai maltais pipirais, kapotais rozmarinais.
  • Kaip kepti kalakutą? Kepame ilgai ir žemoje temperatūroje, paprastai užtenka 160°C laipsnių temperatūros. Jei paukštis sveria 5–6 kg, prireiks apie 6 valandų, o artėjant prie kepimo pabaigos karštį didiname, kad paukštis apskrustų. Jei kalakutą kepsite uždengtą ar specialiame kepimo maiše, kepant laistyti jo nereikia, o jei kepa atviras, tada būtina palaistyti išsiskiriančiais riebalais ir sultimis.
Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis kalakutas
Nidos Degutienės nuotr. /Kalėdinis kalakutas
  • Mažesnei kompanijai – žąsis ar antis. Dar vienas populiarus pasirinkimas šventiniam stalui, kepta antis ar žąsis. Pekino antis, sverianti apie 2 kg, yra geras pasirinkimas 4–5 žmonių kompanijai, kiek didesnės Moulard veislės antys, sveriančios apie 3 kg ir turinčios didesnę krūtinę, tiks 5–7 valgytojams. Žąsis paprastai sveria 4–5 kg ir tiks 8–10 žmonių kompanijai.
  • Kiek kepti antį ar žąsį? Visą antį reikia kepti ilgiau ir žemesnėje temperatūroje – 3 kg paukštis 180°C temperatūros orkaitėje tepabūna apie porą valandų, o žąsį verčiau kepti aukštesnėje temperatūroje – 4 kg žąsis iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje keps nuo 1,5 iki 2,5 val.

Patikimiausias būdas patikrinti, ar paukštis iškepė – įsmeigti peilį ir žiūrėti, kokios sultys bėga. Jei bespalvės, galima traukti, jei rausvos, kepame toliau.

  • Kaip neišsausinti ir kodėl nereikia pulti valgyti iškart? Kokį paukštį bekeptumėte, svarbu mėsos „neišsausinti“, o taip nutinka ilgai kepant pernelyg aukštoje temperatūroje. Bendra taisyklė: didžiąją laiko dalį kepti neaukštoje temperatūroje, o karštį didinti tik pabaigoje, norint apskrudinti. Patikimiausias būdas patikrinti, ar paukštis iškepė – įsmeigti peilį ir žiūrėti, kokios sultys bėga. Jei bespalvės, galima traukti, jei rausvos, kepame toliau. Iš orkaitės ištrauktam paukščiui pridengus jį folija leiskite pastovėti bent 15–20 min., taip mėsa „atsipalaiduos“, bus sultingesnė.
Vida Press nuotr./Kepta višta
Vida Press nuotr./Kepta višta
  • „Surišiklis“ – aliejus. Jei bet kurį pasirinktą paukštį įtrinate prieskoniais, žolelėmis, česnakais, nepamirškite ir šlakelio aliejaus. Jis visus priedus geriau „suriš“, prilipins prie odelės, druska ir prieskoniai geriau pasiskirstys. Nepamirškite ištrinti ir paukščio vidaus.
  • Kaimiška višta – kietesnė ir ryškesnio skonio. Nors vištiena, rodos, kasdienė mėsa, kepta kaimiška višta irgi gali puikiai tikti šventiniam stalui, Tiesa, jei ji tikrai kaimiška, gali sverti daugiau kaip 3 kg, o mėsa bus kiek kietesnė, ryškesnio skonio. Tokio paukščio užteks 5–7 žmonių kompanijai.
  • Vartyti nebūtina. Nesvarbu, kokį paukštį keptumėte, vartyti jo kepimo metu neverta. Nėra ir griežtos taisyklės, ar paukštis dedamas krūtinėle į viršų, ar į apačią, mat yra jungiamas orkaitės kaitinimas iš viršaus ir apačios. Jei orkaitėje įjungiate oro cirkuliacijos funkciją, paukštis greičiau keps, bet reikės ir dažniau laistyti (jei kepate nepridengtą).
  • Greičiausiai iškepantys paukščiukai. Jei nutartumėte paeksperimentuoti ir išsikepti šventėms putpelių, jų reikės ne vienos ir ne poros. Putpelė įprastai sveria 200–250 g ir ją pakanka kepti apie 20 min., antraip rizikuojate paukštį sugadinti – mėsa taps sausa. Savo skoniu putpelės šiek tiek primena ir vištieną, ir antieną. Beje, putpelės – išties geras pasirinkimas, šventinius pietus valgysiantiems vienišiams ar poroms.
Vida Press nuotr./Keptos putpelės
Vida Press nuotr./Keptos putpelės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų