Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

10 rakandų ir įrankių, kurių galbūt iki šiol nereikėjo, bet išbandžius prireiks

Dalis mėgstančių gaminti maistą, jei tik leistų biudžetas, apsistatytų naujausiais prietaisais, kiti, priešingai, deklaruotų, kad virtuvėje pakanka puodo, keptuvės, samčio ir peilio. O tiesa slypi kažkur per vidurį – tikrai galima išsiversti su labai kukliu įrankių ir rakandų arsenalu, bet kai kurie daikčiukai žymiai palengvina darbus virtuvėje. Štai 10 tokių, kurių galbūt iki šiol neišbandėte.
Virtuvės įrankiai
Virtuvės įrankiai / Vida Press nuotr.

1. Picos peilis (picos ratukas)

Jei mėgstate namuose kepti picą (na gerai – pašildyti šaldytą, pirktą parduotuvėje), šis įrankis tikrai pravers. Specialus aštrus ratukas patogia rankena leis gražiai supjaustyti picą, nesudraskys ir nesuvels jos taip, kaip šiam reikalui ne itin tinkamas šefo ar duonriekis peilis.

Vida Press nuotr./Pica
Vida Press nuotr.

2. Grotelės kepinių atvėsinimui

Pusėje gražiųjų instagraminių pyragų ar sausainių nuotraukų šie kepiniai ilsisi ant grotelių – taip, tikrai fotogeniškas daiktas. Bet taip pat ir funkcionalus. Ant grotelių padėtas kepinys ne tik greičiau atvėsta – padėję jį ant lygaus stalviršio ar lėkštės rizikuojate, jog dugnas atsidurs nuo šilumos susidariusioje drėgmės zonoje, o grotelės padės to išvengti.

Vida Press nuotr./Bananų duona
Vida Press nuotr.

3. Sviestinė

Jei sviestą laikote pakuotėje, kurioje jį ir pirkote parduotuvėje, greičiausiai, gabaliukui einant į pabaigą nedžiugina nei paties produkto išvaizda, nei pakuotė, o ką jau kalbėti, kad nepatogu jį patiekti, pavyzdžiui, ant savaitgalio pusryčių stalo.

Estetiška uždengiama sviestinė – puikus daiktas, tik nepamirškite jo išplauti ir išdžiovinti prieš dedant naują sviesto gabaliuką. Parduotuvėse rasite įvairiausių stilių sviestinių – nuo dvelkiančių Provansu iki modernių minimalistinių.

„Scanpix“ nuotr./Sviestinė
„Scanpix“ nuotr.

4. Tankus plieninis sietas

Neretai recepte skaitome „pertrinkite per sietelį“, tačiau atkakliai tą sietelį ignoruojame ir darbuojamės šakute. Tačiau būtent tankus plieninis sietas padeda iki lygutėlės masės pertrinti varškę ar apvirtas uogas, perkošti kremą, tolygiai cukraus pudra apibarstyti pyragą ir pan. Jį naudosite tikrai dažnai, tad nepagailėkite keliolikos eurų ir įsigykite bent jau vidutinio dydžio plieninį sietą.

Vida Press nuotr./Virtuvės įrankiai
Vida Press nuotr.

5. Silikoninis teptukas kepiniams

Mielines bandeles ar pyragus beveik visada reikia aptepti plaktu kiaušiniu, štai iš kur ta blizgi apetitą kelianti plutelė, o kur dar kepsniai ir kepsneliai, kuriuos kepančius taip pat reikia drėkinti riebalais ar marinatu. Nėra geresnio šioms užduotims tinkančio įrankio, nei silikoninis teptukas. Renkamės būtent silikoninį, nes jis lengviau prižiūrimas ir ilgaamžiškesnis.

„Scanpix“ nuotr./Silikoninis teptukas
„Scanpix“ nuotr.

6. Virtinukų formavimo įrankis

Mamos ir močiutės virtinukus virtuoziškai pjaustė pasinaudodamos aštriabriaune stikline, tačiau šiais laikais yra ir modernesnių įrankių, kurie atsieis nebrangiai, o tarnaus ilgai. Specialus dantytas ratukas su rankenėle padės suformuoti vienodo dydžio virtinukus, bus lengviau apspaudyti jų kraštą, kad įdaras verdant neišbėgtų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virtinukų formuoklis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

7. Žuvies žvynų skustukas

Mažai maisto ruošimo procedūrų savo nemalonumu prilygsta žuvies skutimui – žvynų vėliau galima rasti tolimiausiuose virtuvėse kampuose. Jei žuvį skusite ne peiliu, o specialiu skustuku – būna paprastesnių, būna sudėtingesnių, primenančių mažytes tarkas su rankenėle, – žvynų atakos tikimybė sumažėja maksimaliai.

Vida Press nuotr./Žvynų skustukas
Vida Press nuotr.

8. Tešlos grandiklis I

Padirbus su mieline ar paprasta koldūnų tešla, stalviršį vėliau tenka ilgai ir nuobodžiai trinti kempine. Šį darbą žymiai palengvins elementarus įrankis – plieninė plokštelė su rankai patogia rankenėle, kuria nugrandysite visus prilipusius, pridžiūvusius tešlos gabalėlius.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tešlos grandiklis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

9. Tešlos grandiklis II

Šį neįmantrų įrankį naudoja daugelis profesionalių konditerių – juo itin patogu iki švarumo išgramdyti dubenį, kuriame ruošta tešla ar kremas. Kam tuščiai švaistyti maistą, jei ruošiamam gaminiui gali būti panaudotas kiekvienas lašelis ir gabaliukas? Šis plastikinis grandiklis elastingai spyruokliuoja, tad manipuliuosite juo be jokių specialių pastangų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tešlos grandiklis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

10. Konditeriniai žiedai

Plieniniai konditeriniai žiedai – kasdienis profesionalų įrankis, parankus tartaletėms, pyragėliams kepti. Tačiau populiarėjant nekeptiems saldumynams, kai, pavyzdžiui, prireikia šaldytuve sustingdyti žaliavalgiškus skanėstus, šie įrankiai tampa pritaikomi ir populiarūs kasdienėje virtuvėje.

Vida Press nuotr./Konditeriniai žiedai
Vida Press nuotr.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius