Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 svarbių patarimų konservuojantiems daržoves, vaisius ir grybus

Nors šiais laikais konservuotų gėrybių galima nusipirkti bet kurioje parduotuvėje visus metus, laimė, dar liko žmonių, kurie su malonumu žiemai prisiruošia gėrybių pagal savus receptus. Jei ir jūs priklausote šiai grupei, primename 10 svarbių patarimų, kurie pravers konservuojant bet kokias sodo, daržo ir miško gėrybes.
Konservuotos daržovės
Konservuotos daržovės / Vida Press nuotr.
  • Prieš pradėdami konservuoti vaisius ar daržoves, pirmiausia būtina patikrinti, ar jie sveiki ir švieži. Nereikėtų konservuoti pasenusių, pažeistų gėrybių.
  • Konservavimui naudojami indai turi būti itin švarūs. Visus stiklinius indus prieš naudojimą gerai išplaukite geriamuoju vandeniu. Po to šepetėliu plaukite karštu vandeniu su soda, paskui kelis kartus perplaukite karštu švariu vandeniu ir iškaitinkite orkaitėje, krosnyje arba sudėkite į indą, užpilkite šaltu vandeniu ir pavirinkite 20 minučių po to, kai vanduo užverda. Iš vandens stiklainius išimkite prieš pat naudojimą, nešluostykite. Stiklainiai turi būti laikomi karšti iki tol, kol bus pripildyti.
  • Stiklainių sterilizuoti nebūtina tuomet, jei paruošti jie kaitinami karšto vandens puode ilgiau nei 10 min., ypač kai gaminame rūgščius maisto produktus, t.y. pomidorus, vaisius. Tai galioja ir pasirinkus konservavimą slėgiu (vadinamajame autoklave), tačiau tuomet reikėtų kaitinti aukštesnėje temperatūroje ir ilgesnį laiką, kad sumažėtų infekcijos rizika.
Vida Press nuotr./Marinuoti burokėliai
Vida Press nuotr./Marinuoti burokėliai
  • Maisto produktai, turintys mažai rūgšties, yra pagrindiniai botulizmo atvejų, susijusių su maisto konservavimu namuose, šaltiniai, todėl konservavimo būdas turėtų būti pasirenkamas atsižvelgiant ir į maisto rūgštingumą. Pavyzdžiui, konservavimas slėgiu (stiklainiai su produktais kaitinami specialiame puode, pripildytame karštu vandeniu, tada uždedamas dangtis ir pro specialią angą ištraukiamas oras) rekomenduojamas tik mažiau rūgštiems maisto produktams, t.y. daržovėms (išskyrus pomidorus), mėsos bei žuvies produktams. O rūgštinius produktus – vaisius, agurkus, kopūstus galima konservuoti karštu vandeniu.
  • Kuo didesnis maisto produktų rūgštingumas, tuo botulizmą sukeliančioms bakterijoms sunkiau daugintis. Konservuojamų maisto produktų rūgštingumą galima padidinti pridedant citrinos sulčių, acto, svarainių sulčių, šaltalankio sulčių, vynuogių lapų, nes rūgštys stabdo mikroorganizmų dauginimąsi ir taip sumažinama infekcijų rizika.
Vida Press nuotr./Konservuoti pomidorai
Vida Press nuotr./Konservuoti pomidorai
  • Kai konservuojama karštu vandeniu, stiklainiai, pripildyti norimais konservuoti maisto produktais, sudedami į stovą, o į puodą, į kurį bus dedami stiklainiai, iki pusės pripilama švaraus vandens ir kaitinama iki 60°C temperatūros. Tuomet į puodą sudedami stove esantys stiklainiai ir kaitinama ant didžiausios ugnies.
  • Svarbu, kad konservuojant gėrybes stiklainis nebūtų užpildytas iki viršaus, bet liktų erdvės, nes baigus kaitinti padidėja maisto produktų tūris.
  • Nesvarbu, ką konservuojate, nenaudokite senų, surūdijusių, deformuotų dangtelių, nes taip kyla didesnė infekcijos rizika. Dangtelius prieš naudojimą reikia nuplauti šiltu vandeniu su soda ir keletą kartų perplauti. Išdžiūvusį dangtelį reikėtų dezinfekuoti, suvilgyti spiritu.
  • Dangteliai ant stiklainių su gėrybėmis turi būti dedami sausi, nes likus vandens lašams gali susidaryti tarpai, pro kuriuos prasiskverbs oras, o su juo kartu ir mikroorganizmai.
  • Labai pravartu ant dangtelių užklijuoti lipdukus ir pažymėti, kada konservai pagaminti. Laikykite juos tamsioje, vėsioje patalpoje, tokiomis sąlygomis produktai geriausiai išsilaiko apie metus. Jei stiklainio dangtelis nėra išsipūtęs, nėra matomų gedimo požymių, konservus saugu vartoti maždaug 2–3 metus. Atidarius kelerius metus laikomo konservuoto maisto stiklainį reikėtų įvertinti, ar nėra spalvos pakitimų, blogo kvapo, ir tik tuomet galima ragauti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas