1. Paruoškite smidrus: kotelius plonai nulupkite, suriškite ryšulėliais po aštuonis ir labai trumpam iki viršūnėlių įstatykite į citrinų sultimis parūgštintą vandenį, virkite apie 6 min. Tada smidrus atsargiai išgriebkite kiaurasamčiu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
2. Kai smidrai apdžius, juos atriškite. Į trynius įpilkite truputį vandens ir vandens vonelėje virš garų plakite, kol sutirštės. Pamažu supilkite lydytą sviestą, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir užpilkite ant smidrų.
1. Smidrus nuplaukite, kotelius nuskuskite, galiukus nupjaukite, suriškite į ryšulėlį, įstatykite į siaurą puodą su verdančiu vandeniu, kad vanduo apsemtų tik pusę smidrų stiebų, ir 4 min. pavirkite.
2. Ant šoninės griežinėlių berkite parmezano, dėkite po smidrų ūglį, jį pagal skonį pagardinkite juodaisiais pipirais ir apie 5 min. iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje, iki šoninė dailiai apskrus.
3. Tiekite apšlaksčiusi citrinų sultimis.
Verdu aš smidrus visai ne puode, o didelėje keptuvėje, taip užtikrinu, kad jie gražiai sugula. Į vandenį visada dedu druskos ir truputį citrinos sulčių. Kadangi baltieji smidrai kartais gali būti kartoki, verdama juos aš visada įdedu ir truputį cukraus – nedaug, tik pusę arba visą šaukštą, priklausomai nuo jų kiekio. Smidrai paprastai verda apie 5–7 minutes, o norint sužinoti, ar jie jau išvirę, peiliu įdurti nepakaks, jų struktūra yra apgaulinga. Geriausia kilstelėti vieną smidrą lopetėle per vidurį išilgai: neišviręs smidras bus tiesus kaip styga, o jam išvirus galūnėlės šiek tiek nusileis.
1. Smidrus nuvalykite, išvirkite pasūdytame vandenyje drauge su citrinos sultimis. Išvirus sumerkite juos į ledinį vandenį, kad išlaikytų žalią spalvą.
2. Raudonojo vyno actą sumaišykite su garstyčiomis ir smulkintais svogūnais, stipriai maišant, palengva pilkite aliejų. Į padažą sudėkite 2/3 kapotų kiaušinių, kaparėlius ir pusę petražolių. Pagardinkite druska, pipirais.
3. Smidrus gerai nusausinkite ir sudėkite į lėkštę, skirta patiekti, apliekite padažu. Šitaip paruoštus smidrus galite palikt pasimarinuoti bent valandai arba juos galima patiekti iškart. Prieš patiekiant apiberkite likusiais kiaušiniais ir petražolėmis.
4. Prie šio gaivaus užkandžio labai tiks tiesiog paskrudinta kaimiška duona.
1. Įkaitintoje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintus česnakus, imbierą, aitriąją papriką ir lengvai apkepkite.
2. Supilkite vyną ir sultinį, pakaitinkite. Sudėkite virtas krevetes, smidrus, nuluptas apelsino skilteles, pagardinkite druska.
3. Virkite apie 3 minutes. Galiausiai įmaišykite 50 g šalto sviesto ir pagardinkite kapotomis petražolėmis.
4. Patiekite giliose lėkštėse su padažu.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Šviežius smidrus išvirti (apie 15 min.), ataušinti ir supjaustyti gabaliukais.
2. Ridikėlius supjaustyti skiltelėmis, agurkus – kubeliais. Gražgarstes kruopščiai nuplauti ir nuvarvinti.
3. Viską, išskyrus kiaušinius, sudėti į salotinę, pasūdyti, įberti pipirų, žiupsnelį cukraus, išmaišyti.
4. Iš aliejaus, garstyčių, su druska sutrinto česnako ir citrinų sulčių paruošti padažą, supilti ant salotų ir išmaišyti. Ant viršaus išdėlioti kiaušinių puseles.
1. Šparagines pupeles nuplaukite, jei reikia, nupjaukite galus. Patrumpinkite sumedėjusius smidrų galus, atsargiai paskuskite sukietėjusias žieveles. Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Pupeles, smidrus, cukinijas ir žirnelius keptuvėje užpilkite vandeniu (kad apsemtų) ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nukoškite.
3. Iš nurodytų produktų išmaišykite padažą.
4. Į lėkštę sudėkite šiltas virtas daržoves, apipilkite padažu, patiekite su gražgarstėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Puodą pripildykite vandens, įberkite žiupsnį druskos.
- Išvirkite makaronus pagal instrukcijas ant pakuotės. Išvirusius makaronus suberkite į sietelį, perliekite šaltu vandeniu ir nuvarvinkite.
- Kitame puode taip pat užvirkite vandenį. Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Supjaustykite maždaug 3 cm ilgio gabalėliais.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
- Dideliame dubenyje sumaišykite virtus makaronus, smidrus ir pomidorus.
- Padažui alyvuogių aliejų sumaišykite su išspaustomis šviežiomis citrinų sultimis, druska ir juodaisiais pipirais.
- Supilkite padažą į dubenį su makaronais ir išmaišykite.
- Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve 2 valandas.
- Prieš patiekdami, pabarstykite trupučiu trupinto fetos sūrio.
- Smidrus nuplaukite, nusausinkite, kotelius kiek patrumpinkite ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Vartydami apkepkite iš visų pusių (apie 5 min.). Iškeptus pagardinkite pipirais ir pasūdykite.
- Čiabatą apšlaksykite iš abiejų pusių aliejumi ir kepkite orkaitėje ant grotelių, kol gražiai apskrus. Dar neatvėsusias riekeles įtrinkite česnaku.
- Džiovintus pomidorus susmulkinkite ir sutrinkite drauge su fetos sūriu iki vientisos masės.
- Ant šiltų čiabatos riekelių tepkite sūrio, ant viršaus dėkite šparagus. Apšlakstykite šlakeliu citrinų sulčių ir iškart skanaukite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
- Sluoksniuotą bemielę tešlą šiek tiek pakočiokite ir supjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais (maždaug 10x10 cm). Jei norite, galite pjaustyti ir mažesniais ar didesniais kvadratėliais ar stačiakampiais, tačiau neparuoškite jų pernelyg didelių – jei pyragėlius tieksite kaip užkandžius, juos turi būti patogu valgyti rankomis.
- Paruoštus tešlos kvadratėlius perkelkite ant skardos. Palikite tarp pyragėlių kelių centimetrų tarpus.
- Kiaušinį išplakite ir plakiniu aptepkite sluoksniuotos tešlos paviršių.
- Kvadratėlių kraštus (apie 0,5 cm) užlenkite į vidinę pusę ir juos taip pat aptepkite plaktu kiaušiniu.
- Visą tešlos kvadratą, išskyrus užlenktus kraštus, subadykite šakute.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, kol gražiai apskrus.
- Kol tešlos pagrindas kepa, pasiruoškite pyragėlių įdarą. Rikotos sūrį sumaišykite su tarkuotu kietuoju sūriu, kiaušiniu, druska ir maltais juodaisiais pipirais.
- Storuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Priklausomai nuo pyragėlių ir smidrų dydžio, perpjaukite smidrus į dvi ar tris dalis.
- Jei smidrai didesni ir storesni, su bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies ir pakaitinkite juos ant garų: puode užvirkite vandenį, o smidrus sudėkite į sietelį. Sietelį dėkite ant puodo su verdančiu vandeniu, uždenkite dangčiu ir pagarinkite apie 5 minutes. Tuomet smidrus perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę.
- Tešlai apkepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės. Jei tešlos kvadratėliai yra išsipūtę, paspauskite juos plokščiu įrankiu ar tiesiog delnu, kad paviršius, ant kurio dėsite įdarą, būtų lygus.
- Paruoštu sūrių kremu aptepkite visų pyragėlių paviršių, išskyrus kraštus.
- Ant viršaus gražiai išdėliokite smidrus ir po vyšninio pomidoro puselę. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, kol gražiai apskrus.
- Iškepusius pyragėlius patiekite šiltus arba šaltus.
1. Sausoje keptuvėje pakepinkite kedrines pinijas ir leiskite atvėsti.
2. Nulauždami galiukus pašalinkite kietąsias sumedėjusias šparagų dalis, nuplaukite, nusausinkite, o tada tarka ar skustuku supjaustykite išilgai ilgomis plonomis drožlėmis.
3. Pagaminkite žalią padažą: smulkiai sukapokite baziliką, petražoles ir mėtą, sumaišykite su 6 šaukštais aliejaus, 6 šaukštais citrinos sulčių, įberkite po žiupsnį druskos ir pipirų.
4. Į lėkštę dėkite nuplautus ir nusausintus špinatus, gražgarstes, šparagų drožles, juostelėmis pjaustytus pomidorus. Užpilkite žolelių padažu ir užbaikite salotų ruošimą pabarstydami riešutais (ir, jei norite, sūriu).