Išeitį sufleruoja naujausias kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodas. Jame kiaulienos kumpį gabale ruošia mėsos technologas Vidas Nadzeika ir 15min žurnalistė Kristina Kanišauskaitė-Šaltmerė.
Šį patiekalą pradėti gaminti galite Kalėdų išvakarėse, pertraukėlėse tarp silkių pataluose dekoravimo ir kisieliaus virimo.
Neišsigąskite instrukcijų: nors šį kumpį ruošite bemaž 48 valandas, rankų darbo patiekalui prireiks itin nedaug. O visa kita atliks... šaldytuvas ir orkaitė.
Plėšomu tapęs kumpis tiks ne vien kaip pagrindinis patiekalas kalėdiniam vaišių stalui. Tą pačią technologiją puikiai pritaikysite gamindami kiaulieną ar paukštieną, kurią ataušusią plėšysite į salotas, o susmulkinę riekelėmis – pagardinsite tortilijas ar sumuštinius.
Ingredientai:
- 800 g kiaulienos kumpio
Sūrymui:
- 100 g šviežiai spaustų apelsinų sulčių
- 400 g vandens
- 35 g druskos
- 15 g cukraus
- 2 g lauro lapų
- 2 g kvapniųjų pipirų
- 4 g keturių pipirų mišinio
- 4–5 vnt. gvazdikėlių
- 8 g cinamono žievelės
Marinavimui:
- 5 g prieskonių mišinio su šaltalankiais ir apelsinais
- 7 g citrininių pipirų
Gaminimas:
- Iš išvardintų ingredientų susimaišykite sūrymą ir jame apie parą laiko marinuokite kumpį.
- Išėmę iš sūrimo, kumpį įtrinkite prieskoniais ir marinuokite dar 10–12 val.
- Į kepimo skardą įpilkite truputį vandens. Kumpį dėkite į kepimo maišelį, tada – į skardą ir apie 10 val. kepkite apie 80°C temperatūroje. Baigdami kepti, dar 15–20 min. temperatūrą orkaitėje pakelkite iki 190°C.
- Patiekite kumpį su patinkančiu padažu, daržovėmis ar garnyru (bulvėmis, ryžiais, grikiais)
Skanaus!
Daugiau kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodų bei receptų rasti galite čia.